Opinie
Redactor: Mirela Amarie
30 aprilie 2021

Directorul unei firme de construcții din Cernăuți a furat 2 milioane de dolari, lăsând fără locuințe 69 de persoane

Directorul unei firme de construcții din Cernăuți a furat 2 milioane de dolari, lăsând fără locuințe 69 de persoane
30 aprilie 2021

Directorul unei firme de construcții din Cernăuți a furat 2 milioane de dolari, lăsând fără locuințe 69 de persoane

La Cernăuți, instanța l-a condamnat pe directorul unei firme de construcții pentru înșelăciune imobiliară. El a fugit în străinătate și a dobândit cetățenia poloneză, notează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit  Curții de Apel Cernăuți, se remarcă faptul că inculpatul este un „dezvoltator bine-cunoscut în regiune”, care „a profitat de încrederea cetățenilor care intenționau să cumpere apartamente în clădiri noi și le-a confiscat fondurile în valoare totală de peste 2 milioane de dolari”.

În total, 69 de victime au avut de suferit pierderi financiare semnificative.

„Deși acuzatul se află pe lista căutărilor internaționale din anul 2016, acest lucru nu a împiedicat completul de judecători al Curții de Apel Cernăuți să ia decizia în acest caz. Completul de judecători a adoptat verdictul în lipsa inculpatului pentru prima dată”, se menționează în comunicat.

Acuzatul a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa funcții organizatorice și administrative pe un termen de 3 ani.

Ce a construit acest dezvoltator?

Din  2006, compania de construcții, fondatorul și directorul căreia a fost condamnat, a construit case în Chițmani și Storojineț, precum și în Cernăuți pe strada Smotrytsky.

„Pentru a deturna fondurile cumpărătorilor, proprietarul companiei a încheiat contracte prin care oamenii îi transferau voluntar bani pentru viitoarele locuințe. Apartamentele erau deja asigurate prin ipoteci încheiate între el și bancă, pe care cumpărătorii nu le cunoșteau”,  declară  Curtea de Apel Cernăuți.

„În ciuda faptului că drepturile de proprietate au fost transferate creditorului ipotecar, adică băncii, iar clienții firmei nu vor putea obține dreptul de proprietate asupra bunurilor imobiliare achiziționate, bărbatul a luat numerar de la ei. Unii au plătit pe loc costul întreg al locuinței. În plus, dezvoltatorul a profitat de încrederea unui alt cumpărător, care în 2007 și-a exprimat dorința de a cumpăra un apartament pe strada Rivne, în centrul regional. Știind din timp că îl induce în eroare pe bărbat, întrucât nu primise nicio autorizație pentru o astfel de construcție, omul i-a propus clientului să cumpere bunuri imobile într-o clădire rezidențială cu mai multe etaje, care era încă în construcție. Astfel  încât să nu existe nicio îndoială - a semnat un contract cu cumpărătorul și a primit fonduri de la el. În același timp, acordul a fost semnat de condamnat nu ca reprezentant sau director al întreprinderii, ci ca persoană fizică”, transmite serviciul de presă al instanței.

„Acțiunile ilegale ale dezvoltatorului au cauzat, de asemenea, daune materiale instituției bancare. Neavând mai multe oportunități de a încheia contracte de împrumut, el, în calitate de proprietar al unei companii de construcții și al unei alte companii, și-a folosit subordonații pentru a obține bani de la bancă. În  perioada decembrie 2007 - februarie 2008 i-a făcut pe lucrători să furnizeze informații false către instituția financiară. După primirea fondurilor, oamenii le-au transferat în contul curent al companiei”, mai citim în comunicat.

În urma acțiunilor frauduloase cu resurse financiare, condamnatul a cauzat daune instituției bancare în valoare de 253 mii de dolari americani.

Cum a fugit pârâtul în străinătate și unde se află acum?

În 2016, bărbatul a părăsit teritoriul Ucrainei și a plecat în Republica Polonia, unde a fost reținut pe aeroportul internațional de către serviciul de frontieră polonez.

Curtea de Apel Cernăuți, prin intermediul Ministerului Justiției din Ucraina, a făcut apel la autoritățile competente ale statului polonez pentru extrădarea acuzatului pentru a-l urmări în judecată. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, instanța a refuzat să-l extrădeze. Drept urmare, pentru examinarea cazului, a fost nevoie de o procedură specială - în lipsa acestuia.

Avocatul a declarat în instanță că bărbatul a dobândit deja cetățenia poloneză, având în vedere aceste circumstanțe, verdictul pentru executarea pedepsei va fi transmis autorităților competente din Polonia.

Calculul termenului de executare a pedepsei va începe din momentul reținerii sale efective.

Mirela AMARIE, pentru Agenţia BucPress  - www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1126


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți