Opinie
30 ianuarie 2020

Discurs șocant. Nepotul fostului ministru de Externe al URSS a numit UE „coaliție hitleristă”

Discurs șocant. Nepotul fostului ministru de Externe al URSS a numit UE  „coaliție hitleristă”
30 ianuarie 2020

Discurs șocant. Nepotul fostului ministru de Externe al URSS a numit UE „coaliție hitleristă”

Politicienii ruși din nou atacă fundamentele unității europene. „O coaliție hitleristă este Uniunea Europeană, cu toate țările din spațiul care au lucrat pentru Germania nazistă…”– această declarație a fost făcută de președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru învățământ și știință, Veaceslav Nikonov, în cadrul unei mese rotunde cu genericul ”Educația spiritual-morală și patriotică a tineretului în lumina Marii Victorii”.

Potrivit publicației Giuldhall, cu referire la informația postată de portalul fondului ”Lumea rusă” al cărui președinte este Nikonov, în discursul său deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse sugerează o nouă interpretare a istoriei în perioada celui de al Doilea Război Mondial, învinuindu-i pe europeni în abordarea rasistă a istoriei din perioada războiului.

”La etapa actuală istoria s-a transformat într-un subiect de intensă dezbatere publică. Suntem acuzați, inclusiv și în rezoluția Parlamentului European, că Uniunea Sovietică poartă aceeași responsabilitate cu Germania nazistă pentru declanșarea celui de-al Doilea Război mondial ”, a declarat deputatul Dumei ruse, Nikonov.

”După retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, practic nu a rămas nicio țară în spațiul UE care să nu fi fost membru nazist ori aliată cu Germania nazistă. În trecut, toată Uniunea Europeană a fost o coaliție hitleristă sau era predispusă la colaborare cu aceasta (cu Germania nazistă – n.r.). Nicio țară nu s-a împotrivit lui Hitler. Și Franța, la fel, a fost învinsă, cu toată industria ce funcționa pentru Germania. Iată cine sunt cei care acum ne judecă. Ei, care ne-au atacat și au fost aliați cu Hitler, ne vorbesc acum despre sentimentul responsabilității egale (a Germaniei și a Uniunii Sovietice – n.r) la eliberarea Osvențimului (Auschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist din Polonia – n.r.). Este, în mod evident, o viziune eurocentristă asupra istoriei, aș spune chiar - o viziune rasistă.

A sosit timpul să renunțăm la conceptul de eurocentrism. Noi înșine ne-am distrus temelia conștiinței noastre istorice atunci când am destrămat Uniunea Sovietică”, a declarat președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru învățământ și știință.

Vom reaminti faptul că deputatul rus Viaceslav Nikonov este nepotul fostului ministru de Externe al URSS, Viaceslav Molotov, care a semnat Pactul de neagresiune dintre Germania și Uniunea Sovietică cu ministrul Afacerilor Externe al Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop.

Conform Pactului Molotov-Ribbentrop, părțile s-au angajat să se abțină de la atacuri reciproce prin menținerea neutralității în cazul în care una dintre ele devine obiectul ostilităților unei terțe părți. Părțile acordului de neagresiune au renunțat, de asemenea, la crearea de coaliții cu alte state, a căror acțiuni politice ”sunt îndreptate direct sau indirect împotriva celeilalte părți”. Înțelegerea prevedea un schimb reciproc de informații cu privire la problemele ce ar putea să afecteze interesele părților.

Pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop a fost însoțit și de un protocol secret suplimentar privind delimitarea zonelor de interes reciproc din Estul Europei în eventualitatea unei ”schimbări politice și teritoriale”. Potrivit protocolului secret al Pactului Molotov-Ribbentrop - Letonia, Estonia, Finlanda, ”regiunile din partea estică a statului polonez” și Basarabia - au fost incluse în sfera intereselor URSS-ului, iar Lituania și Poloniei de vest – au intrat în sfera intereselor Germaniei naziste.

Potrivit unei informații publicate de Guildhall, continuă să se aprofundeze criza în relațiile polono-ruse  din cauza declarațiilor lui Putin, care a acuzat Polonia că a încheiat o înţelegere cu Hitler în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial.

După acest ”război al declarațiilor”, în Rusia se fac apeluri cu privire la  abordarea subiectului de dispută întru-un cadru politico-militar.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 763


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți