Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
06 noiembrie 2020

Dmytro Kuleba propune să „lase în trecut” amestecul Ungariei în alegerile din Ucraina și să reia dialogul

Dmytro Kuleba propune să „lase în trecut” amestecul Ungariei în alegerile din Ucraina și să reia dialogul

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, consideră că episodul cu amestecul Ungariei în alegerile ucrainene ar trebui lăsat în trecut pentru a reveni la discuții de fond pe toate problemele de pe agenda celor două țări, notează Agenția BucPress.

El a spus acest lucru la un briefing din Kiev, răspunzând la întrebările unui corespondent al „Adevărului European”.

Diplomatul reamintit că celor doi înalți oficiali maghiari le-a  fost interzisă intrarea în  Ucraina din cauza amestecului în procesul electoral. Cu toate acestea, el nu a comentat informațiile potrivit cărora interdicția de intrare a fost impusă lui Istvan Grezi, ministrul maghiar plenipotențiar responsabil pentru dezvoltarea cooperării dintre regiunea Szabolcs-Szatmár-Bereg și Transcarpatia și lui  Janos Arpad Potapy, secretar de stat.

"Sunt pentru constructivitate, pentru pozitiv, dar dacă unul dintre parteneri trece linia roșie, va primi imediat o lovitură foarte puternică de la noi, care îl va  împinge înapoi în spatele liniei roșii", a spus Kuleba.

În același timp, el a cerut părăsirea acestui episod în trecut cu interferențe în procesul electoral din Ucraina.

"Ungaria a făcut un pas, noi am răspuns corespunzător. Am fost duri pentru că este o chestiune de principiu. Sper că acest episod va rămâne în  trecut, emoțiile vor dispărea și vom reveni la o conversație de fond cu partenerii maghiari asupra tuturor problemelor, destul de multe în  pe ordinea de zi a relațiilor dintre  Ucraina și Ungaria", a spus Kuleba.

Se va reaminti că  pe 26 octombrie Ucraina a interzis intrarea a doi înalți oficiali ai Ungariei din cauza agitației în  regiunea Transcarpatia în timpul procesului electoral la recentele  alegeri locale ale țării.

Ministrul maghiar de externe Peter Siyarto a numit decizia „jalnică și fără sens”.

În ziua alegerilor locale din Ucraina, 25 octombrie, Siyarto a extins un apel către maghiarii ucraineni pentru a vota unul dintre partidele care participă la alegerile locale din Transcarpatia - KMKS (Societatea de Cultură Maghiară din Transcarpatia) și a cerut sprijin pentru primarul în funcție din orașul Beregovo, reprezentantul comunității maghiare Zoltan Babyak.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 216


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți