Opinie
Redactor: Marin Gherman
02 aprilie 2020

Dublă tristețe la Fântâna Albă, la 79 de ani de la masacrul românilor bucovineni (VIDEO)

Dublă tristețe la Fântâna Albă, la 79 de ani de la masacrul românilor bucovineni (VIDEO)
02 aprilie 2020

Dublă tristețe la Fântâna Albă, la 79 de ani de la masacrul românilor bucovineni (VIDEO)

La 1 aprilie, în poiana Varnița de lângă satul Fântâna Albă au fost două prilejuri de tristețe. Anume aici la 1 aprilie 1941 mii de bucovineni, majoritatea de naționalitate română, au vrut să treacă granița dintre Uniunea Sovietică și România, dar noile autorități nu le-au permis. La graniță ostașii roșii au deschis fără milă focul asupra coloanei pașnice, ucigând mii de oameni.

Din păcate, din cauza situației de urgență apărute azi în întreaga lume, care n-a ocolit nici regiunea noastră, în legătură cu coronavirusul COVID-19, urmașii victimelor acelui masacru n-au putut să se roage la locul tragediei, să împartă pomeni, să stea de vorbă, scrie Nicolae ȘAPCĂ, redactor-șef al publicației „Monitorul bucovinean”.

La îndemnul protoiereului mitrofor Ioan Gorda, protopop de Hliboca, ei au făcut acest lucru fiecare la casele lor și suntem convinși că s-au rugat cu toată sinceritatea. Tot pe 1 aprilie, la ora 12, la bisericile din raionul Hliboca și Storojineț s-au tras clopotele timp de un sfert de ceas. Preoții s-au rugat în biserici pentru mântuirea sufletelor celor uciși fără vină. Slujbă mare de pomenire n-a fost, nici zeci de coroane, cuvântări, cântări.

Totuși, la ora 12 aici a oficiat o scurtă slujbă de pomenire părintele Constantin Ciobotar din Bahrinești, venit cu alte câteva persoane de tribuință. Ei s-au rugat pentru cei care au vrut libertate și și-au dorit să trăiască în țara-Mamă.

După cum a subliniat părintele Constantin, acei oameni uciși mișelește, n-au dorit altceva decât să scape de un regim ateu, au dorit să trăiască în țara lor, să-și vorbească limba și să-și respecte obiceiurile.

Au fost puțini oameni, doar opt numărați, fără a încălca regimul stabilit de autorități în condițiile pandemiei, însă rugăciunile înălțate au fost din tot sufletul. Și „sunt convins că Dumnezeu a auzit rugăciunea noastră”, — a spus parohul bisericii din Băhrinești care a oficiat slujba de pomenire.

Au fost, ce-i drept câteva buchete de flori și coroane. Doritorii de a veni în această zi pentru a cinsti amintirea celor împușcați fără vină au putut s-o facă particular.

Dimineață la monumentul bucovinenilor uciși la 1 aprilie 1941 au depus flori șeful Administrației raionale de stat Hliboca Ivan Veclici și președintele Consiliului raional Petro Panciuc. Mai apoi, dacă am ajuns aici, am depus flori din partea Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, același lucru l-a făcut și reprezentantul Uniunii Interregionale „Comunitatea Românilor din Ucraina”, scrie Nicolae Șapcă.

În subsolul acestui text - un material video realizat de jurnalistul BucPress TV, VItalie Zâgrea, pentru TVR Moldova.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 601


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți