Opinie
25 mai 2020

Ecouri de la Constanța despre Şcoala jurnalistului român din Cernăuţi

Ecouri de la Constanța despre Şcoala jurnalistului român din Cernăuţi
25 mai 2020

Ecouri de la Constanța despre Şcoala jurnalistului român din Cernăuţi

În perioada 4-14 mai a.c. am participat la cea de-a doua ediție a Școlii jurnalistului român, organizată de Centrul Media BucPress din Cernăuţi. Au fost două săptămâni în care am învățat numeroase lucruri noi de la profesioniști autentici. Dacă prima săptămână a fost rezervată lecțiilor de dicție, dar și modalităților de prezentare corectă a știrilor,  a doua săptămână a Școlii a fost rezervată discuțiilor aprofundate despre fake news.

În prima săptămână am avut ocazia de a lua lecţii de dicţie de la doamna Carmen Ivanov, iar pentru mine a fost o experiență cu desăvârșire nouă, fiind prima de acest gen. Consider că este extrem de important, indiferent de domeniul de activitate în care profesăm, să ştim să vorbim corect și, mai ales, să ne stăpânim emoțiile. Consider că este important să stăpânim aceste caracteristici mai ales dacă ne dorim o carieră în presă sau în diferite alte profesii care mizează pe interacțiuni sistemice cu publicul.

De asemenea, tot în prima săptămână, am avut ocazia să discutăm cu jurnalista Andreea Orosz de la RFI România, discuțiile fiind extrem de interesante. S-a discutat detaliat despre radio și despre cum se face radio în această perioadă, extrem de complicată pentru toată lumea. Tot în cadrul acestei întâlniri am discutat despre provocările vechi și noi ale presei românești.

Pentru mine a fost o experienţă nouă, mai ales că am aflat destul de multe despre românii din jurul României, în particular despre efortul pe care îl depun aceştia pentru a putea avea presă (prioritar televiziune) în limba română.

În cea de-a doua săptămână, am vorbit pe larg cu jurnalistul Marian Voicu despre tehnicile de identificare şi combatere a ştirilor false. A fost o săptămână în care am învăţat extrem de multe lucruri despre acest nou fenomen numit fake news, în special despre modalitățile de a-l combate.

În prima zi a celei de-a doua săptămâni tematice am discutat despre managementul operaţional în epoca fake news, învăţând diferenţa dintre fake news şi false news. De asemenea, am aflat că acest nou instrument a fost folosit pe scară largă în războiul din Ucraina, în alegerile din Statele Unite, dar şi în campania electorală pentru referendumul privind Brexitul din Regatul Unit.

De asemenea, am aflat multe detalii despre narațiunile din Ucraina, dar şi despre modul cum se propagă aceste fake news-uri în spațiile publice. Este simptomatic că în procesul de propagare a fake news-urilor se utilizează prioritar trei canale – presa alternativă, rețelele sociale și canalele cyber.

Există și ferme de troli care hărțuiesc utilizatorii pentru a deturna atenţia. Rusia este una dintre țările care dețin ferme de troli. Aceşti troli au fost folosiți, de exemplu, în alegerile din Statele Unite ale Americii din 2016, unde au fost utilizate narative speciale, preluate în cascadă de presa locală dar și de agențiile de presă centrale.

Există, documentate punctual, mai mult de 28 de state care folosesc troli. China, spre exemplu, are peste 2 milioane de troli care au distribuit peste 400 de milioane de postări. Pe lângă troli mai există şi boţi. Aceștia sunt softuri cu inteligenţă artificială care culeg date prin diverși algoritmi. În anul 2017 au fost identificate peste 30 de  guverne care folosesc boții în mod uzual. Aceştia au fost prezenţi în conflictele din Golf, în Franța, dar şi în Marea Britanie.

Am mai discutat despre cum se propagă știrile false. Este o problemă destul de complicată, deoarece oamenii în prezent vor să se informeze din reţelele de socializare dar și din presa alternativă. De exemplu, în SUA peste 62% din populaţie se informează de pe Facebook deoarece oamenii nu vor (doar) să se informeze, ci (și) să dobândească, prin informare, sentimentul că aparțin unei comunități.

Tot în cadrul întâlnirii cu Marian Voicu am discutat despre fake news în Ucraina, Moldova, Rusia şi Occident – unde o mare problemă o reprezintă agenda publică. De exemplu, în Statele Unite, Donald  Trump a reușit să stabilească unilateral (chiar să impună) agenda publică. De asemenea, el este unul dintre liderii lumii care produce în mod curent fake news. Acest lucru s-a întâmplat şi în campania electorală din anul 2016.

În cazul Moldovei şi Ucrainei, Federația Rusă a folosit numeroase narative specifice. În cazul Ucrainei, principalele narative utilizate de Moscova sunt: război civil în Donbas, ocultă fascistă la Kiev, Ucraina rusofilă. În Moldova, narativele principale identificate și discutate sunt: moldovenii reprezintă o naţiune aparte, europenii şi Statele Unite vor revoluţii colorate pentru a aduce homosexuali în țară, fasciștii români doresc deportarea rusofililor etc.

În ultima zi am discutat despre posibile scenarii la care ne putem aștepta în plan regional și global. Un posibil scenariu este acela ca de acum încolo campaniile fake news să fie prezente în  procesele electorale. De asemenea, ne putem aştepta la accesiuni rapide ale populismelor, dar şi ale autoritarismului. Un alt scenariu posibil ar fi fragmentarea spaţiului public, dar şi radicalizarea reţelelor sociale.

Au fost două săptămâni intense, în care am învăţat extrem de multe lucruri, care configurează deja o experiență solidă și interesantă. Îi îndemn călduros pe cei care vor să urmeze o carieră în media (şi nu numai) să participe la viitoarele ediții ale Școlii Jurnalismului Român de la Cernăuți, mai ales că actuala ediție a fost excelent pregătită și derulată de către organizatori (Centrul Media BucPress Cernăuți). Vor avea extrem de multe lucruri de învățat, deosebit de utile și prezentate într-o manieră atractivă și incitantă.

Alexandru-Marian CRENGANIȘ, pentru portalul Asociației „Casa Mării Negre” / Black Sea House

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 497


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți