Opinie
Redactor: Mirela Amarie
25 septembrie 2017

Editorial: Toleranța bucovineană în derivă?

Editorial: Toleranța bucovineană în derivă?

Încă din anii de școală ni se pomenea foarte des despre toleranța bucovineană și despre succesul acesteia pe pâmânturile regiunei Cernăuți. Evrei, români, unguri, polonezi, ucraineni, ruși și țigani au convețuit ani de-a rândul fară ca să se iște certuri de mari proporții, cu siguranță că au existat unele dileme pe care le-au rezolvat între ei fară ca să se mai audă în exterior despre aceasta. Ceea ce vreau să spun în aceste rânduri așternute este faptul că, astăzi în secolul XXI, se pare că am ajuns ca să nu ne mai înțelegem ca pe vremurile de odinioară. De ce spun asta?

Zilele acestea am aflat că pe 27 septembrie Corpul Național, forță politică naționalistă de dreapta, va organiza un miting la Consulatul General al României al „cernăuțenilor” indignați de reacția minorităților române referitor la noua lege a educației din Ucraina, care printre multe altele, stabilește că limba de predare în școli va fi limba de stat. În ochii celor supărați, vezi Doamne, noi minoritatea română ne băgăm ca musca-n lapte în treburile interne ale Ucrainei!

Da, sunt o voce română care se simte din ce în ce mai sugrumată de către statul ucrainean și consider că am și avem dreptul ca să luptăm pentru drepturile noastre în această țară, care își dorește să facă parte din Uniunea Europeană. Se pare că nu-i atât de simplu pentru a face parte din ea, deoarece odată cu integrarea europeană îți asumi și niște obligații și îndatoriri, printre acestea aflându-se și drepturile minorităților.

Nu vreau să spun că limba de stat trebuie neglijată, nu. Limba de stat rămâne în continuare limba de stat și trebuie respectată, dar limba în care simțim, gândim și cu care ne exprimăm zi de zi e limba română. Să facem un exercițiu de imaginație și să ne imaginăm că de mâine un ucrainean ar fi obligat să învețe la școală doar în limba română, oare cum se va simți? Să se pună și ei în pielea noastră, a minorității române, oare se va reacționa la fel?

Nu-mi rămâne decât să afirm că primele cuvinte îngânate mi-au fost în limba română și vor rămâne și cele din ultimul ceas...

P.S. Cei care vor fi indignați, e doar o opinie și fiecare voce trebuie să fie auzită.

Mirela AMARIE pentru BucPress  

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1370
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți