Opinie
30 martie 2020

Eforturile globale de nerăspândite COVID-19 nu pot fi motive pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei – Ambasada Ucrainei la București

Eforturile globale de nerăspândite COVID-19  nu pot fi motive pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei – Ambasada Ucrainei la București
30 martie 2020

Eforturile globale de nerăspândite COVID-19 nu pot fi motive pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei – Ambasada Ucrainei la București

Eforturile globale pentru a preveni răspândirea COVID-19 nu pot fi motive pentru ridicarea sancţiunilor împotriva statului agresor, potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei la București.

Odată cu răspândirea COVID-19, dorinţa marcantă a comunităţii internaţionale de a consolida eforturile comune, Rusia a lansat o campanie care vizează relaxarea politicii internaţionale de sancţiuni, inclusiv sancţiunile introduse împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunea împotriva Ucrainei, se spune în comunicatul Ambasadei Ucrainei la București.

În data de 18 martie 2020, şeful Comitetului pentru Afaceri Externe al Senatului Federaţiei Ruse K.Kosaciov a sugerat eliminarea completă a tuturor sancţiunilor internaţionale, cu excepţia celor impuse de Consiliul de Securitate al ONU. O declaraţie similară a fost făcută de vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, fostul prim-ministru al Federaţiei Ruse D. Medvedev.

Mai mult decât atât, astăzi Rusia a devenit o sursă de infodemie - campania sa intensă de dezinformare a avut ca scop, în primul rând, să submineze unitatea Occidentului cu scopul de a slăbi şi de a elimina complet sancţiunile.

Având în vedere cele menţionate evidenţiem următoarele:

- Pandemia COVID-19 reprezintă o ameninţare reală pentru pacea şi securitatea internaţională. Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să abordeze imediat problema, pentru a aplica încetarea focului şi pentru a combate răspândirea coronavirusului în zonele afectate de conflict şi pe teritoriile ocupate.

- Ucraina susţine pe deplin necesitatea urgentă de a consolida solidaritatea internaţională şi conducerea responsabilă pentru a aborda eficient pandemia COVID-19.

- Responsabilitatea înseamnă, printre altele, că nu ar trebui să lăsăm actorii distructivi să folosească în mod abuziv pandemia pentru a distrage atenţia comunităţii internaţionale de la alte ameninţări, precum agresiunea armată şi ocupaţia, care continuă să submineze dreptul internaţional şi ordinea bazată pe lege.

- Astăzi, când întreaga lume este concentrată pe combaterea coronavirusului, rămân ameninţările la adresa securităţii Ucrainei, Europei de Est şi regiunii Mării Negre.

- Pe fondul pandemiei, Rusia persistă în agresiunea sa împotriva Ucrainei, ocupând teritoriile ucrainene şi alimentând conflictul din Donbas. Mai mult decât atât, Rusia încearcă să îşi consolideze şi mai mult poziţia de forţă în Crimeea ocupată, în special prin decizia recentă a preşedintelui V.Putin de a interzice cetăţenilor străini să deţină parcele de teren în cea mai mare parte a peninsulei.

- Pe fondul pandemiei COVID-19 Rusia nu oferă nicio asistenţă cetăţenilor deţinuţi ilegal în Crimea şi în Rusia. Kremlinul nu permite medicilor să acorde asistenţă medicală prizonierilor, politici şi de război încălcând astfel Declaraţia Universală a Dreptului Omului şi principiile fundamentale ale dreptului internaţional.

- Mai mult, pandemia a devenit deja un nou instrument al activităţilor de propagandă şi dezinformare rusă atât în Ucraina, cât şi în alte state.

- Moscova şi-a mobilizat fabricile de bot şi troll pentru a produce şi disemina ştiri false, pentru a genera panică şi neîncredere faţă de instituţiile oficiale ale naţiunilor democratice. Aceste fapte au fost recent detectate şi publicate de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE)

(https://euvsdisinfo.eu/eeas-special-report-disinformation-on-the-coronavirus-short-assessment-of-the-information-environment/).

- Cu toate acestea, Rusia consideră criza pandemică drept o oportunitate de a elimina din agendă internaţională problema agresiunii sale împotriva Ucrainei, de a-şi legitima câştigurile şi ocupaţia şi, în cele din urmă, de a ridica sancţiunile.

- Secretarul general al ONU a dat motive umanitare şi medicale clare pentru apelul său într-o scrisoare adresată liderilor G20 de a renunţa la sancţiuni pe fondul pandemiei COVID-19, vizând, în primul rând, un caz dramatic iranian de pandemie.

- Nici un pachet de sancţiuni, impus Rusiei, nu împiedică pe aceasta să protejeze în mod corespunzător sănătatea cetăţenilor săi şi să contribuie la lupta globală împotriva coronavirusului. Prin urmare, eventualele apeluri ale Rusiei pentru ridicarea sancţiunilor din cauza pandemiei nu sunt altceva decât manipulări.

- Pe fondul politicilor distructive ruse în curs, un răspuns puternic al comunităţii internaţionale, în special sancţiunile şi alte măsuri restrictive, rămân un instrument eficient pentru a preveni escaladarea pe teren şi pentru a asigura responsabilitatea Rusiei pentru actele sale nelegitime.

- Încetarea agresiunii sale împotriva Ucrainei în Crimeea şi Donbas şi dezocuparea acestor teritorii sunt singurele motive legitime pentru ca comunitatea internaţională să ia în considerare revizuirea politicilor sale faţă de Rusia.

- Apreciem că miniştrii de externe ai G7 şi-au reiterat poziţia de a se opune agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi de a aduce Rusia la răspundere în timpul conferinţei din 25 martie 2020.

- De asemenea, partea ucraineană îşi exprimă recunoaşterea partenerilor săi internaţionali, printre care şi România, pentru susţinerea neechivocă a integrităţii teritoriale a Ucrainei confirmată, printre altele, şi prin Rezoluţia 68/262 privind integritatea teritorială a Ucrainei de către Adunarea Generală a ONU în data de 27 martie 2014, şi reconfirmată ulterior prin rezoluţiile şi deciziile Adunării Generale a ONU, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi altor instituţii internaţionale, potrivit comunicatului de presă al Ambasadei, citat de Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 520


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți