Opinie
Redactor: Marin Gherman
03 iunie 2020

Elevii români din clasele I-III din Ucraina vor beneficia de burse din partea României în anul 2020 – Secretar de Stat DRP

Elevii români din clasele I-III din Ucraina vor beneficia de burse din partea României în anul 2020 – Secretar de Stat DRP
03 iunie 2020

Elevii români din clasele I-III din Ucraina vor beneficia de burse din partea României în anul 2020 – Secretar de Stat DRP

România va acorda și în anul 2020 burse elevilor din Ucraina care învață în școlile cu predare în limba română. „Estimăm aproximativ 5500 de elevi de etnie română din Ucraina care vor beneficia de burse de studiu în valoare de 1000 lei/anual. Vorbim aici de elevii etnici români din Ucraina înscriși în clasele I-III în anul școlar 2019-2020”, a menționat în cadrul unui interviu acordat Agenției de știri BucPress din Cernăuți Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni Ovidiu Burdușa.

Potrivit Secretarului de stat, această inițiativă a statului român a contribuit la creșterea numărului de etnici români care doresc să își înscrie copiii în unitățile de învățământ cu predare în limba română din Ucraina.

BucPress: ​Domnule secretar de stat Ovidiu Burdușa vă mulțumim pentru disponibilitatea de a ne oferi un interviu în exclusivitate pentru Agenția de știri BucPress din Cernăuți. Cum vedeți actualele și viitoare proiecte derulate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni? Ce v-ați propus să realizați, în baza resurselor financiare și umane disponibile, pe parcursul anului curent?

Ovidiu Burdușa:  Așa cum știți, a avut loc o reorganizare la nivel guvernamental, iar Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este în Aparatul de lucru al Guvernului. Avem un buget de 7,5 milioane de lei alocat pentru programe, proiecte și acțiuni, în jur de 50 de angajați și dorința de a ne pune toată energia în realizarea și finanțarea de proiecte și acțiuni pentru românii din comunitățile istorice și din diaspora. Nu vă ascund că a fost o perioadă extrem de solicitantă. Practic, s-a mers în paralel cu procedurile de reorganizare, realizate prin acte normative, cu gândirea de acțiuni proprii și cu organizarea sesiunii de finanțare. Iar peste toate acestea a trebuit să ne adaptăm la situația de criză generată de pandemia cu noul coronavirus. Pentru noi toți, fie în România, fie în alte țări, a fost nevoie de adaptare, solidaritate, unitate ca să mergem înainte și să ne regândim activitățile și planurile de viitor.

Vreau să felicit și să mulțumesc asociațiilor românilor de pretutindeni care ne-au transmis proiecte, pentru toată munca lor, pentru că au dat dovadă de înțelegere ținând totodată cont de restricțiile și limitările din statele în care se află.

Dacă ne referim la finanțarea proiectelor destinate românilor din comunitățile istorice și din diaspora, care e principalul obiect de activitate al DRP, în data de 2 iunie 2020, am publicat pe site-ul nostru rezultatele primei sesiuni de finanțare. Am alocat aproape 4 milioane de lei proiectelor depuse de mediul asociativ românesc și destinate românilor de pretutindeni, iar în cursul anului vom avea și o a doua sesiune de finanțare. În total, au fost depuse 261 de proiecte destinate românilor din afara granițelor României și au fost aprobate 80. Din Ucraina am avut 18 solicitări de finanțare și au fost aprobate 11.

În ce privește acțiunile proprii ale DRP, ele au trebuit regândite sau chiar amânate din cauza pandemiei. Așa că mediul online a fost soluția de a ține legătura cu românii de pretutindeni și de a le veni în întâmpinare. Am descoperit, de exemplu, cum dezbaterile și reuniunile online favorizează un dialog mai amplu și cu o participare numeroasă. Am avut ocazia să stau de vorbă, în cadrul unor astfel de dezbateri online, cu români din Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Elveția, Austria.

Un alt proiect este campania „Fii Responsabil”, care se adresează cetățenilor români care pleacă în această perioadă peste hotare. Am fost la punctul de trecere a frontierei de la Nădlac și am distribuit broșurile cu informații privind riscurile la care se pot expune, precum și condițiile de muncă  sau măsurile de protecție și restricțiile impuse de autoritățile din statele unde aleg să muncească. Intenția este să extindem campania de informare în alte puncte de trecere a frontierei dar și în cele mai mari aeroporturi din România. Sperăm ca informațiile să ajungă la un număr cât mai mare de români pentru că ne dorim ca drepturile lor să fie respectate. Mai mult, îi sfătuim să își facă asigurare de sănătate și să dea dovadă de multă prudență. 

Tot la capitolul acțiuni proprii, am marcat Ziua Românilor de Pretutindeni tot online, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și cu Opera Națională București. Pe 31 mai am dedicat românilor de pretutindeni, de ziua lor, un spectacol care a fost transmis live în mediul online. În acest fel, artiștii de excepție ai Operei au putut ajunge în casele românilor aflați departe de țară. Un alt proiect a fost de a publica exemplele de solidaritate și unitate trăite de conaționalii noștri în aceste vremuri care ne pun pe toți la grea încercare. Veți găsi pe pagina noastră de Facebook mărturii emoționante și exemple de omenie, curaj și dăruire, care spun multe despre neamul nostru românesc. Ne-am gândit și la cei mai mici dintre românii de pretutindeni și le-am dedicat, de 1 iunie, un concurs de desene cu tema „Prieteni la distanță”. Și aici am avut o participare importantă din Ucraina, peste 30 de desene. Îi felicit pe toți copiii și pe profesorii coordonatori care i-au îndrumat și le-au înscris desenele în concurs.

Sper ca, pe măsură ce lucrurile vor reintra în normal, și este un proces pe care nu cred că trebuie să îl forțăm, să îl grăbim, să putem pune în practică și alte proiecte și acțiuni, precum și politici sustenabile pentru românii de pretutindeni.

BucPress: Unul dintre cele mai importante proiecte pe care le realizează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru comunitatea românească din Ucraina este acordarea burselor pentru elevii români – o inițiativă importantă și care trebuie perpetuată. La ce stadiu de implementare se află acest proiect în momentul de față?

Ovidiu Burdușa: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanță deosebită comunităților istorice, iar acest lucru este remarcat și de proiectele pe care le avem în derulare în 2020. Vreau să subliniez importanța programului de burse pentru copiii etnici români care studiază în școala/școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.

Programul de acordare de burse elevilor etnici români din Ucraina, demarat în 2018, reprezintă un proiect strategic pentru România, păstrarea identității lingvistice fiind o prioritate pentru Guvernul român. În anii 2018-2019, au fost acordate 5645 de burse elevilor etnici români de clasa I și a II-a, cu domiciliul în Ucraina care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, înscriși în anii școlari 2017-2018 și 2018-2019. În anul 2019, numărul burselor acordate a crescut de la 1645 (2018) la 3700.

Proiectul se află în al treilea an de implementare, iar în acest moment, se lucrează la Hotărârea de Guvern pentru suplimentarea bugetului DRP în vederea acordării de burse elevilor etnici români înscriși în anul școlar 2019-2020.

Această inițiativă a statului român a contribuit în mod semnificativ la creșterea numărului de etnici români care doresc să își înscrie copiii în unitățile de învățământ cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.

BucPress: Cine ar putea beneficia de burse în anul curent?

Ovidiu Burdușa:  Pentru anul acesta, estimăm aproximativ 5500 de elevi de etnie română din Ucraina care vor beneficia de burse de studiu în valoare de 1000 lei/anual. Vorbim aici de elevii etnici români din Ucraina înscriși în clasele I-III în anul școlar 2019-2020.

BucPress: Există șanse ca proiectul acordării burselor pentru elevii români din Ucraina să fie extins? Se discută la nivelul Guvernului României despre burse pentru profesorii, studenții români din Ucraina  sau despre încurajarea educatoarelor de la grădiniță?

Ovidiu Burdușa:  Intenționăm să continuăm acest program de burse și să îl extindem în Serbia și în Ungaria. Suntem în dialog cu Ministerul Educației și Cercetării din România pentru inițierea unor programe de stagii de formare dedicate profesorilor români din Ucraina.

Una din prioritățile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este susținerea educației în limba română și păstrarea limbii române în Ucraina.

BucPress: Recent în Ucraina a fost încheiat – ce-i drept în regim online, din motivul pandemiei – anul de învățământ. Care ar fi mesajul dumneavoastră adresat elevilor, studenților și cadrelor didactice de etnie română din Ucraina.

Ovidiu Burdușa:  Vă felicit pentru munca dumneavoastră și pentru că reușiți să păstrați identitatea românească, în ciuda condițiilor dificile în care vă desfășurați activitatea. Știu că românii din comunitățile istorice au mare nevoie de sprijin, iar DRP va continua să ofere acest sprijin prin programul de burse, donația de cărți și materiale de curs în limba română. Sunteți păstrătorii unui dar de preț, limba română, și vă asigur de respectul și de toată disponibilitatea mea pentru ca identitatea românească să rămână vie.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 7671


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți