Opinie
15 iulie 2021

Este Ucraina obsesia lui Putin? Un articol și un interviu care anunță vremuri grele

Este Ucraina obsesia lui Putin? Un articol și un interviu care anunță vremuri grele
15 iulie 2021

Este Ucraina obsesia lui Putin? Un articol și un interviu care anunță vremuri grele

Un articol recent scris de Vladimir Putin, urmat de un interviu de susținere, au generat intense dezbateri în Ucraina, Polonia și Lituania. In seara zilei de luni pe site-ul Kremlinului a fost publicat un lung articol în care Putin își sistematizează ideile cu privire la rolul Ucrainei și prin extensie al Belarusului în istoria Rusiei și a identității rușilor ca popor. Având în vedere ce se întâmplă în relațiile ruso-ucrainene în ultimele luni, această ultimă proiecție narativă a lui Putin alimentează serioase temeri că am putea să fim martorii unei noi escaladări în viitorul previzibil.

Articolul lui Putin publicat pe site-ul Kremlinului în seara zilei de luni a inflamat imediat sfera publică ucraineană. Primul lucru care sare în ochi este faptul că articolul, deși neagă fundamental identitatea ucraineană, a fost publicat și în versiunea ucraineană pe aceeași pagină oficială.

Putin, le-a scris, așadar, ucrainenilor, și prin extensie belarușilor, pe care îi menționează ocazional, o lungă scrisoare, se poate spune, în care le împărtășește ce crede despre ei ca popor și stat. Scrisoarea sau, de fapt, articolul, este întitulat ”Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”. În cele peste 5300 de cuvinte, Putin, așa cum el însuși o spune, încearcă să sistematizeze viziunea sa în rezultatul unei îndelungate cercetări cu ajutorul unor documente, dacă ar fi să îi dăm crezare.

Articolul este programatic, adică creionează direcții strategice de politică externă și reamintește despre un articol similar pe o temă înrudită publicat anul trecut în luna august în revista americană The National Interest.

Cu un an în urmă pe Putin îl pasiona interpretarea istorică corectă a celui de-al Doilea Război Mondial, iar una din țările pe care o menționa cel mai des era Polonia, pe care Putin o învinuia de interpretarea voit greșită a istoriei, adică de revizionism istoric, și manipularea realităților istorice ce au rezultat din cel de-al Doilea Război Mondial.

Articolul recent, în care Ucraina este obiect central, este și mai important fiindcă vizează una din principalele direcții de politică externă a Rusiei, dacă nu chiar principala direcție, și vine ca urmare a mai multor declarații și operațiuni militare suspecte de intenții belicoase.

Dar ce spune pe scurt articolul lui Putin?

În primul rând, Ucraina ar trebui să revină la granițele pe care le-ar fi avut până în 1922, atunci când s-a format oficial URSS.

În al doilea rând, există o singură mare națiune: tripla națiune rusă, formată din ruși, maloruși sau ”micii ruși” (adică ucrainenii) și belaruși.

În al treilea rând, o Ucraină independentă, ca și Belarusul, în actualele lor forme reprezintă ”anti-Rusii”.

În al patrulea rând, Ucraina suverană poate exista doar ”împreună cu Rusia”, fiindcă, spune Putin ”doar suntem un singur popor!” Orice altă formă de existență statală este menită să submineze fundamentele statului și națiunii ruse.

Am putea spune că apariția anume acum a acestui articol a fost prefațată de cel puțin trei evenimente.

Primul este adoptarea cu două săptămâni în urmă la Kiev a Legii pentru Popoarele Autohtone ale Ucrainei. Conform legii, rușii nu sunt popor autohton în Ucraina și nu necesită un tratament special pentru a i se proteja fondul etno-cultural.

Al doilea eveniment îl reprezintă declarația trilaterală la nivel de miniștri de externe polono-lituaniano-ucraineană de la Lublin de săptămâna trecută despre moștenirea politică și cultural-istorică comună a celor trei state, și prin extensie a Belarusului, moștenire care le solidarizează în lupta împotriva despotismului moscovit.

Și al treilea eveniment este publicarea cu o săptămână în urmă a Strategiei de Securitate a Rusiei, în care Occidentul este desemnat ca principala amenințare pentru Rusia. În acest ultim context, articolul lui Putin poate fi perceput ca un soi de anexă programatică la noua strategie de securitate.

Am putea identifica și un al patrulea eveniment, dar cu proiecție inversă, din viitorul apropiat. La sfârșitul lunii august, Ucraina va sărbători 30 de ani de independență, evident față de Rusia.

Interviu despre articol

Tezele aceluiași articol au fost dezvoltate cu o zi mai târziu de Putin într-un interviu pe care președintele rus l-a acordat propriei administrații de la Kremlin.

Putin a dorit astfel să accentueze importanța propriilor teze din articol, și că este hotărât să păstreze această temă în topul agendei de politică externă.

Dacă cineva mai spera că articolul este rodul unui exercițiu de imaginație a unui individ care s-a închipuit istoric, atunci în interviu Putin a eliminat orice îndoială.

Acesta a ținut să repete că ieșirea Ucrainei din componența URSS (și a celorlalte republici sovietice) s-a făcut cu ”grave încălcări ale dreptului constituțional”.

Tot în interviu, Putin a ținut să repete că ”așa-numita limbă ucraineană este o creație artificială a Rzeczpospolitei sau a Republicii Polono-Lituaniene și mai apoi a bolșevicilor”.

Nu ne mai rămâne decât să ne întrebăm după aceasta, dacă nu cumva avem în față un program de război pe termen mediu sau lung. Părerile sunt împărțite, dar obsesia lui Putin pentru Ucraina se pare că a intrat într-o nouă fază.

Oktawian Milewski, RFI România

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 974


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți