Opinie
11 februarie 2021

Eurodeputata Carmen Avram cere Comisiei Europene să intervină pentru oprirea discriminării românilor din Ucraina

Eurodeputata Carmen Avram cere Comisiei Europene să intervină pentru oprirea discriminării românilor din Ucraina
11 februarie 2021

Eurodeputata Carmen Avram cere Comisiei Europene să intervină pentru oprirea discriminării românilor din Ucraina

Eurodeputata Carmen Avram a cerut Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles, să intervină pentru a opri discriminarea românilor din Ucraina, o ţară care îşi doreşte o apropiere de valorile şi principiile europene, transmite Agerpres.

Conform eurodeputatei: "În pofida progreselor incontestabile înregistrate de Ucraina, rămân, în continuare, domenii asupra cărora partenerul nostru estic trebuie să mai insiste, ca reforma judiciară sau măsurile anti-corupţie. Dar, aş dori să atrag atenţia şi asupra unei alte situaţii care este discriminatorie şi care încalcă inclusiv Articolul 22 din Constituţia Ucrainei. Mă refer la limitarea dreptului minorităţilor etnice de învăţa în limba maternă.

Minoritatea română, de exemplu, care numără aproximativ o jumătate de milion de oameni, nu-şi doreşte decât să-şi poată transmite limba şi cultura generaţiilor viitoare. Însă, din cauza noii legi a învăţământului, acest lucru nu va mai fi posibil din 2023.

Deşi, pe hârtie, acest drept va exista, practic, după clasa a V-a, copiii etnicilor români şi ai altor minorităţi vor fi obligaţi la cursuri doar în limba ucraineană, cu excepţia unei singure materii, care va putea fi predată în limba maternă, dar care va fi o materie impusă şi nu aleasă de elev. Această situaţie nu este nici acceptabilă, nici în concordanţă cu valorile şi principiile noastre. Accesul la educaţie trebuie garantat de orice stat care îşi doreşte o apropiere de Uniunea Europeană şi orice măsură care are ca efect asimilarea unei minorităţi trebuie condamnată!"

Intervenţia eurodeputatei Carmen Avram, în plenul PE, este disponibilă la acest link: https://youtu.be/ygXXtfQxzgk

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1267


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți