Opinie
04 februarie 2021

Eurodeputații FIDESZ reclamă la Bruxelles maghiarofobia din Ucraina

Eurodeputații FIDESZ reclamă la Bruxelles maghiarofobia din Ucraina
04 februarie 2021

Eurodeputații FIDESZ reclamă la Bruxelles maghiarofobia din Ucraina

Eurodeputaţi din partidul aflat la putere în Ungaria, FIDESZ, i s-au adresat lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, pentru a-i sesiza "intimidarea continuă" a etnicilor ungari care trăiesc în Ucraina, relatează agenţia de ştiri MTI, citată de Agerpres.

Într-o scrisoare semnată de Kinga Gal şi Tamas Deutsch, liderii delegaţiei FIDESZ în cadrul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European fac trimitere şi la alte scrisori către Sassoli şi atrag atenţia asupra "acţiunii nejustificate şi violente" a serviciilor de securitate ucrainene împotriva instituţiilor care asigurau servicii de catering pentru etnicii ungari în luna noiembrie a anului trecut.

În aceeaşi perioadă de timp, un site extremist ucrainean a plasat-o pe eurodeputata FIDESZ Andrea Bocskor pe o "listă a morţii", mai susţin semnatarii scrisorii. Ei acuză autorităţile ucrainene că nu au reuşit să ia măsuri în niciunul dintre aceste cazuri.

În evoluţii mai recente, eurodeputaţii ungari susţin că, înainte de vizita ministrului de externe Peter Szijjarto în Ucraina, au fost trimise ameninţări ambasadei Ungariei la Kiev şi consulatelor ungare de la Ujhorod şi Berehove, precum şi altor instituţii ungare.

Scrisorile erau semnate de "patrioţi ucraineni" şi ameninţau cu "vărsări de sânge de proporţii" în rândul ungurilor dacă Szijjarto intră în ţară, menţionează eurodeputaţii, potrivit MTI. Ambasada Ungariei a trimis poliţiei o sesizare pe această temă.

Eurodeputaţii Gal şi Deutsch i-au cerut lui Sassoli să emită un comunicat în care să condamne ameninţările cu moartea împotriva colegei lor Andrea Bocskor.

Ei susţin că o astfel de "intimidare fără precedent a unui coleg eurodeputat" nu trebuie lăsată fără răspuns de preşedintele PE. "În lumina practicilor obişnuite ale acestei instituţii, o ameninţare cu moartea depăşeşte cu mult limitele de la care preşedintele ar trebui să facă o declaraţie în plenară", se mai menţionează în scrisoare, potrivit MTI.

„Veridica.ro” menționează că relațiile dintre Ucraina și Ungaria au cunoscut o serie de tensiuni în ultimii ani, în condițiile în care Budapesta a acuzat Kievul că nu ar respecta drepturile minorității maghiare din Transcarpatia după adoptarea unei controversate legi cu privire la limbile minorităților în educație, al cărei scop este să reducă din influența limbii ruse, dar afectează și alte minorități. Pe de altă parte, autoritățile ucrainene au acuzat Ungaria că se amestecă în afacerile sale interne. Vizita lui Peter Szijjarto a părut a fi un pas către normalizarea situației.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 516


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți