Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
18 iunie 2021

Euroregiunea Carpatică - un instrument pentru atragerea investițiilor străine directe

Euroregiunea Carpatică - un instrument pentru atragerea investițiilor străine directe
18 iunie 2021

Euroregiunea Carpatică - un instrument pentru atragerea investițiilor străine directe

La Ujgorod, regiunea Transcarpatia, a avut loc un forum internațional de două zile „Ucraina în Euroregiunea Carpaților”.

La forum a participat comunitatea științifică și de experți, diplomați, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Euroregiunea Carpatică a fost calificată drept  un atu important al regiunilor din Europa Centrală, care și-au unit eforturile pentru o politică pro-europeană coerentă, consolidând relațiile multilaterale la nivel de stat și local în multe domenii.

În cadrul forumului, Volodymyr Panov, președintele Federației Angajatorilor din Transcarpatia, a accentuat că  regiunea Carpaților este un instrument pentru atragerea investițiilor străine directe și și-a exprimat speranța pentru reluarea rolului de conducere a  regiunii Transcarpatia în contextul proceselor de integrare europeană a Ucrainei.

Vorbitorul a luat cunoștință de experiența investițională de succes a Transcarpatiei la începutul anilor 2000, pe baza poziției active a elitei regionale și a inițiativelor lor pentru dezvoltarea economică a regiunii. Ca urmare, la începutul anilor 2000, au fost adoptate legi specifice, în special Legile Ucrainei „Cu privire la zona economică specială a Transcarpatiei”, „Cu privire la regimul special al activității de investiții în regiunea transcarpatică”, „Cu privire la statutul localităților  montane în Ucraina".

Euroregiunea Carpatică a fost înființată pentru a stabili o cooperare diplomatică, transfrontalieră. Potrivit expertului, Transcarpatia a fost, fără îndoială, cea mai inovatoare și mai activă regiune din Ucraina la începutul anilor 2000, lucru confirmat de fapte. În special, regiunea s-a clasat pe primul loc între regiunile Ucrainei în crearea de asocieri de participare și pe primul loc în dinamica atragerii investițiilor străine directe. Timp de 4ani s-au creat peste 19 mii de locuri de muncă, 8 fabrici de ultimă generație au fost construite („greenfield”), au fost atrase peste 30 de milioane de dolari de investiții străine directe, iar pe harta economică a Transcarpatiei a apărut o constelație de mărci mondiale.

Cu toate acestea, în 2005 autoritățile au abolit toate normele preferențiale ale legilor referitoare la Transcarpatia, din 2008 reprezentarea Euroregiunii Carpatice  s-a mutat de la Ujgorod la Lviv și, astfel, 16 instituții regionale au fost transferate în alte regiuni. Astfel de tendințe au avut un impact extrem de negativ asupra dezvoltării regiunii și asupra competitivității în atragerea investițiilor. Volodymyr Panov a atras atenția publicului asupra mesajelor recent anunțate ale președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky în timpul celei de-a doua conferințe anuale privind dezvoltarea Transcarpatiei și prezența voinței politice de a crea condiții speciale. La finalul discursului său, șeful Federației Angajatorilor din Transcarpatia a declarat: „Oare în astfel de condiții, când există voința politică a guvernului central, elita transcarpatică nu o va folosi pentru a transforma Transcarpatia într-un exemplu strălucitor de dezvoltare și prosperitate a regiunii?"

Șeful Federației Angajatorilor din Transcarpatia a recomandat autorităților locale să creeze un cadru juridic favorabil dezvoltării tehnologiilor moderne. „În astfel de condiții, vom avea o sinergie a succesului și, astfel, vom asigura progresul economic al regiunii noastre ", a declarat el.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 706


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți