Opinie
08 iunie 2020

Experți americani: Din cauza crizei de apă din Crimeea, ruşii ar putea încerca să cucerească o parte din teritoriul Ucrainei

Experți americani: Din cauza crizei de apă din Crimeea, ruşii ar putea încerca să cucerească o parte din teritoriul Ucrainei
08 iunie 2020

Experți americani: Din cauza crizei de apă din Crimeea, ruşii ar putea încerca să cucerească o parte din teritoriul Ucrainei

Se anunţă criză de apă prin toate colţurile lumii. Americanii spun că din cauza penuriei de apă din Crimeea, ruşii ar putea încerca să cucerească, printr-un nou război în Ucraina, accesul la această resursă vitală, potrivit Ziarului Financiar.

Crimeea, peninsulă ex-ucraineană ane­xată de Rusia în 2014, era aprovizionată cu apă potabilă printr-un canal pornit din râul Nipru controlat acum de Ucraina. Cum ucrainenii nu mai lasă lichidul vital să curgă spre Crimeea, peninsula se confruntă cu o criză de apă în agravare. Din această cauză, avertizează The Jamestown Foundation, Rusia ar putea întreprinde noi acţiuni militare pentru a-şi croi acces la resursele de apă ale Ucrainei, al cărui est industrial şi rusofil îl agită deja de câţiva ani prin încurajarea unui război separatist.

Ucraina însăşi se confruntă cu o secetă istorică. Nivelul apei din râuri şi baraje este la cel mai scăzut nivel din cel puţin 1885 încoace. Ploile de primăvară n-au ameliorat decât marginal situaţia. Ucraina este unul din­tre cei mai mari producători de cereale din lu­me. În Germania, ploile de la sfârşit de primăvară au reuşit să crească nivelurile Rinului, o importantă arteră de cir­culaţie fluvială care uşurează transportul către companii mari şi fabrici importante. Însă pericolul se­ce­tei şi al secării râurilor mari revine de la un timp an de an.

În Grecia, pe multe insule turistice, lucru necunoscut turiştilor, apa este mai valoroasă decât în alte părţi. Este adusă de pe continent cu vapoare-cisternă pentru a fi distribuită în sate şi staţiuni, şi cu toate acestea de multe ori oferta nu poate acoperi cererea, după cum arată National Geographic.

În Irlanda, rezervele de apă din care se alimentează un sfert de milion de oameni sunt la niveluri critice sau se apropie de acestea din cauza unei perioade prelungite de secetă, arată Independent.ie. Compania de utilităţi Irish Water a avertizat zilele trecute că penuria de apă este acum mai gravă decât era în vara anului 2018, când au fost introduse restricţii. Dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în următoarele săptămâni, furnizorul de apă va anunţa oficial măsuri de raţionalizare. În Marea Britanie umezeala nu este de obicei o raritate, însă această primăvara a fost neobişnuit de însorită, iar acest lucru îngrijorează. La celălalt capăt al Pământului, Australia rămâne pur şi simplu fără apă dulce, remarcă Bloomberg.

Pentru Europa, nicio criză a apei nu are o încăr­cătură geopolitică mai mare ca aceea din Crimeea. Într-un interviu acordat pe 18 mai agenţiei de presă ruse Interfax, Oleksii Reznikov, viceprim-ministru al Ucrainei şi ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că guvernul ucrainean nu va relua aprovizionarea cu apă a Crimeei până când forţele militare sprijinite de Rusia nu se vor retrage din regiune. El a spus că Rusia este „singura responsabilă“ pentru criza de apă din ce în ce mai gravă. „Potrivit Convenţiei de la Geneva, Rusia este obligată să acopere toate necesităţile umanitare ale populaţiei civile“, a explicat oficialul. Înainte de ocuparea peninsulei de către armata rusă, în 2014, 85% din apa potabilă pentru gospodării era furnizată din râul Nipru prin Canalul Nord-Crimeean. De la anexarea de către Rusia, locuitorii şi fermierii sunt forţaţi să se bazeze pe rezervoarele locale şi pe apa din subsol, afectate de al doilea an consecutiv de precipitaţii reduse de iarnă şi de un an 2019 secetos în întregime. Potrivit unor oficiali ruşi, rezervele de apă potabilă ale regiunii au scăzut cu 60% şi ar putea fi epuizate total în iulie sau august. Unele rezervoare sunt deja secate, altele sunt la niveluri critice.

Situaţia creează o criză gravă de sănătate publică în Crimeea şi ar putea determina Moscova, care are puţine alte opţiuni, să pornească o nouă acţiune militară împotriva Ucrainei pentru a ajunge la apă, scrie institutul de cercetare şi analiză de la Washington The Jamestown Foundation, care a tras această concluzie printre altele analizând informaţiile din presa de la Moscova şi Kiev. Autorităţile de ocupaţie dau vina pentru criză nu doar pe intransigenţa guvernului de la Kiev, care exclude posibilitatea vânzării de apă către crimeeni, ci şi pe nevoia de a folosi apa în contextul pandemiei de COVID-19, în timp ce experţi şi oficiali din Ucraina insistă că penuria de apă este în întregime rezultatul ocupaţiei ruseşti.

Dacă Ucraina ar da apă ocupanţilor ruşi, ar însemna recunoaşterea ocupaţiei, spun comentatorii. Autorităţile ruse încearcă să rezolve problema forând mai multe puţuri pentru a avea acces la apa din subteran şi extinzând reţeaua de ţevi în oraşe. De asemenea, au fost anunţate planuri pentru construirea de staţii de purificare a apei. Însă nivelurile apei din subsolul Crimeei au scăzut dramatic. În jumătatea de nord a peninsulei, solul are deja un deficit prea mare de umiditate pentru a permite cultivarea pomilor fructiferi şi a legumelor. Iar construirea unor staţii de purificare pe modelul celor din Israel este o muncă de durată.

Crimeea rămâne fără apă şi pierde orice şansă de a salva situaţia pe cont propriu, spune Yuri Smelianschi, analist la Institutul de Cercetări Strategice pentru Marea Neagră din Kiev.

Citește continuarea articolului pe pagina Ziarului Financiar

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1172


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți