Opinie
Redactor: Marin Gherman
26 octombrie 2021

FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

ȘTIRE: RIA Novosti scrie că „cititorii ziarului german Die Zeit nu sunt de acord cu autorul unui articol despre criza gazelor din Europa, care scrie că un motiv al deficitului este politica energetică a Moscovei. „Rusia își îndeplinește toate obligațiile contractuale. Ea poate să ne livreze un volum cu mult mai mare de gaze, apropo, spre deosebire de prietenii noștri din partea cealaltă a Oceanului Atlantic […]. Poate că avem nevoie de Nord Stream 3 și 4?”, susțin cititorii. [...] Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat recent că Moscova este dispusă să contribuie la stabilizarea prețurilor în creștere la energie.”

NARAȚIUNE: Europenii solicită ajutorul Rusiei pentru a depăși criza energetică.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Europa se confruntă, în pragul iernii, cu o creștere a prețurilor la gaze naturale și energie cauzată de mai mulți factori, între care lipsa unor stocuri suficiente pentru iarnă, evoluția pe burse, o ofertă redusă. Rusia a fost acuzată că ar fi, și ea, la originea acestei crize – sau, cel puțin, ar profita de ea – pentru a-și promova rutele alternative de export către UE, prin gazoducte care ocolesc Ucraina, mai ales recent-finalizatul Nord Stream 2. Moscova a respins acuzațiile și a transmis că poate acoperi necesarul de gaze – dar cere ca, în schimb, să se semneze contracte pe termen lung.

Obiectivul companiei Gazprom este să pompeze anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania prin controversatul gazoduct, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania. Mai mulți politicieni europeni s-au apus acestui proiect al Rusiei, considerându-l unul geopolitic, și nu energetic. Gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este „o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului“, a declarat în august preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a evidențiat că nimeni nu poate nega faptul că principalele riscuri legate de Nord Stream 2 vor viza Ucraina.

Creşterea preţurilor la energie a creat diviziuni în rândul statelor membre cu privire la cum ar trebui să răspundă UE. Nu toate ţările sunt convinse că este nevoie de o intervenție la nivelul UE pentru a răspunde la această criză, considerată de unii temporară. Pe de altă parte, creșterea prețurilor a trezit un val de discuții în UE, devenind un sol fertil pentru alimentarea „frustrărilor energetice”.

OBIECTIV:  Scopul acestei narațiuni este de a semăna temeri în societățile europene în legătură cu criza gazelor și de a prezenta Rusia ca o salvatoare. Un alt scop este de a demonstra că Nord Stream 2 este unul absolut necesar UE și coincide cu interesele europenilor.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Agenția rusească de presă RIA Novosti a publicat știrea despre solicitarea europenilor de a construi Nord Stream 3 și 4, iar alte organe de presă (News.ruIzvestia.ru), controlate de guvernul rus, au preluat imediat această informație pentru a maximaliza impactul media și a crea impresia că cetățenii UE consideră că doar Rusia poate salva Europa de criza energetică.

Dacă analizăm știrea, observăm că pe pagina ziarului „Die Zeit” este înregistrat un singur comentariu pe această temă, și acela anonim. RIA Novosti a generalizat opinia unui cititor și a prezentat-o ca pe o idee dominantă în UE. Întreaga narațiune se bazează, așadar, pe un singur comentariu dintr-o serie de comentarii, care aduce laude Rusiei și critică autorul pentru că dă vina pe Moscova când vine vorba de criza energetică în UE.

Contextul în care este prezentată știrea este unul specific. Vladimir Putin este prezentat ca un posibil salvator al Europei, iar printre rânduri se înțelege că Nord Stream 2 nu este un proiect geopolitic, nu este o armă, ci un pas în întâmpinarea stabilității energetice și economice europene. Această narațiune reprezintă, din mai multe puncte de vedere, un cap de pod în diseminarea viitoarelor știri false despre politica energetică rusească pe continentul european. În realitate, soluția propusă de Putin va genera o dependență energetică totală a UE de Rusia, pe când stabilitatea energetică trebuie asigurată prin diversificarea surselor și trecerii la energia regenerabilă.

Referitor la Ucraina, Rusia a tot tins începând cu 2005 să construiască gazoducte de ocolire care să-i permită să țină Kievul în șah. Experții militari ucraineni sunt îngrijorați că renunțarea Rusiei la sistemul ucrainean de tranzit i-ar putea dezlega mâinile Kremlinului să pornească în orice clipă un război împotriva Ucrainei, întrucât nu ar mai exista riscul ca livrările de gaze către UE, o sursă majoră de venituri, ar mai fi afectate.

Verifică sursele:Europenii au început să vorbească despre necesitatea construirii Nord Stream 4

Articolul poate fi citit și în limba engleză AICI

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 295


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți