Opinie
Redactor: Marin Gherman
28 decembrie 2021

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina
28 decembrie 2021

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

Marea Britanie a cerut ca NATO să admită responsabilitatea pentru criza din Ucraina și a recunoscut acțiunile destabilizatoare ale Occidentului, afirmă presa guvernamentală rusă. Narațiunea falsă pleacă de la o publicație britanică obscură, fără vreo legătură cu surse guvernamentale.

ȘTIRE: Marea Britanie cheamă Occidentul să-și asume întreaga responsabilitate pentru criza din Ucraina. Politicienii au construit o lume în care există state bune și pașnice din Vest, împotriva cărora acționează Rusia care „distruge” și seamănă haos. Această abordare, însă, ascunde acțiunile statelor NATO, care sunt periculoase și destabilizează situația de pe glob, scrie revista britanică „Spiked”

[…]

În realitate, Rusia nu este actorul principal și nu poate fi considerată un agent al haosului. Dimpotrivă, totul ce se desfășoară în Ucraina și în jurul ei este un rezultat al fricii mai vechi a Moscovei în fața expansiunii occidentale. Dacă observăm aici o forță destructivă și destabilizatoare, trebuie să recunoaștem că nu este vorba de Kremlin, ci de NATO.

[…]

Ministrul Afacerilor Externe Serghei Lavrov a menționat că în Donbass a crescut numărul de instructori occidentali. Din acest punct de vedere, puterea ucraineană poate fi provocată să organizeze „aventuri militare”, care vor reprezenta o primejdie directă asupra securității Rusiei.

NARAȚIUNE: Marea Britanie solicită NATO să-și asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste din estul Ucrainei, transformate într-un conflict sângeros care a cauzat peste 13 mii de morți. În pofida numeroaselor proteste ale comunității internaționale și sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, Moscova nu numai că nu a încetat să finanțeze mercenarii din estul Ucrainei, dar a și inițiat o integrare treptată a republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk (DNR și LNR) în Federația Rusă. A fost lansat mai întâi procesul de acordare a cetățeniei ruse, urmat de o hotărâre a președintelui Vladimir Putin de a dezvolta relații comerciale cu republicile autoproclamate.

La începutul lunii noiembrie Rusia a fost acuzată, pentru a doua oară în acest an, că mobilizează militari și echipamente în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili din Ucraina, SUA și UE.

NATO şi UE au avertizat Moscova cu privire la „consecințele serioase” în cazul unei intervenții militare în Ucraina, după ce au respins „veto-ul” Rusiei asupra posibilei aderări a Kievului la Alianţă. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE au adoptat la Bruxelles, după câteva ore de discuţii cu uşile închise, unele sancţiuni economice posibile care au ca scop să descurajeze acțiunile militare ale Rusiei.

În replică, Kremlinul susține că are dreptul să desfășoare militari pe teritoriul său oriunde consideră de cuviință, iar presa guvernamentală rusă a promovat narațiuni false, analizate de Veridica.ro, despre Kremlin, care ar fi fost nevoit să-și mobilizeze forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a convinge cititorii rusofoni din Rusia și din fostele state sovietice că criza din Ucraina este o consecință a acțiunilor destabilizatoare ale membrilor NATO, având loc deculpabilizarea Moscovei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate, nu este vorba sub nicio formă de vreo solicitare a Marii Britanii față de statele NATO de a recunoaște sau asuma vreo responsabilitate pentru criza din Ucraina. RIA Novosti citează o revistă britanică nu prea cunoscută („Spiked”, acuzată în 2020 că distribuie știri false despre Orientul Apropiat, Turcia și NATO), fiind vorba de opinia lui Tim Black, un autor care s-a mai remarcat prin narațiuni anti-occidentale și pro-ruse pe pagina aceleiași publicații. De exemplu, Black a mai scris că Marea Britanie este rusofobă și a criticat opoziția din Rusia.

O serie de articole ale acestui autor se aseamănă izbitor de mult cu narațiunile oficiale ale Moscovei în cadrul războiului hibrid ce îl poartă Rusia împotriva statelor UE și NATO. Indiferent de opinia independentă sau mai puțin independentă a autorului articolului publicat pe „Spiked”, aceasta nu poate fi considerată ca fiind poziția Marii Britanii, după cum titrează în mod fals RIA Novosti, preluată de zeci de portaluri de știri din Rusia!

Această tehnică de manipulare a mai fost utilizată de presa guvernamentală rusă în trecut. În octombrie RIA Novosti a scris despre cetățenii europeni care solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor, fiind citat un comentariu din subsolul unui studiu din Germania, publicat în ziarul „Die Zeit”. RIA Novosti a generalizat  atunci opinia unui singur cititor și a prezentat-o ca pe o idee dominantă în Germania și UE – fake news analizat de Veridica.ro.

Referitor la articolul din revista „Spiked”, RIA Novosti aplică aceeași tehnică de manipulare, transformând niște teze dintr-un articol, semnat de un autor puțin cunoscut, în titluri zgomotoase de presă cu scopul de a convinge opinia publică din Rusia că acțiunile Moscovei privind Ucraina sunt absolut corecte. Narațiunea în cauză a fost promovată pe mai multe pagini ale organelor de presă controlate de Moscova.  Cu alte cuvinte, Marea Britanie nu a criticat NATO pentru politica sa față de Ucraina, ci dimpotrivă, a declarat recent că va ajuta Ucraina să modernizeze flota navală, în contextul tensiunilor cu Rusia.

În finalul articolului, jurnaliștii RIA Novosti îl citează pe ministrul de externe al Rusiei, care a reluat o altă narațiune despre NATO și SUA care, chipurile, ar putea organiza o agresiune în Donbass. În realitate, Rusia este cea care a invadat și ocupat Crimeea, a sprijinit mișcările separatiste din Donbass prin încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, fiind declarată „stat agresor” de către Parlamentul de la Kiev. Aceste fapte, însă, recunoscute de comunitatea internațională, nu sunt amintite de presa guvernamentală rusă, ci sunt citate opiniile unui jurnalist britanic dubios despre „vina” NATO fără demonstrarea unor probe.  

După cum a arătat deja Veridica,  nu este în interesul Ucrainei sau al Occidentului să existe un focar de conflict în Donbass. Orice conflict frânează dezvoltarea economică, blochează liberul schimb de bunuri, capitaluri și forță de muncă, ceea ce nu poate să fie în interesul vreunui stat. Occidentul nu a încurajat conflictul, ci dimpotrivă, prin sancțiunile impuse Rusiei, prin crearea unor formate de negocieri ca platforma de la Minsk, care a oprit conflictul în 2014-2015, a încercat să reglementeze conflictul printr-un dialog diplomatic și politic. Interesul Occidentului este instaurarea păcii și anularea tuturor sancțiunilor care blochează mai multe domenii de cooperare dintre entitățile economice occidentale cu cele din Rusia.

Verifică sursele: Marea Britanie a chemat Occidentul să-și asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 284


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți