Opinie
Redactor: Marin Gherman
14 aprilie 2021

FAKE NEWS: Occidentul are nevoie de un nou război în Donbass pentru a distruge Rusia

FAKE NEWS: Occidentul are nevoie de un nou război în Donbass pentru a distruge Rusia
14 aprilie 2021

FAKE NEWS: Occidentul are nevoie de un nou război în Donbass pentru a distruge Rusia

Occidentul vrea un nou război în Donbass pentru a „nu permite dezvoltarea Rusiei pe scena mondială”. Narațiunea este promovată de presa rusă în contextul escaladării situației din estul Ucrainei. Totodată, este acreditată ideea că acțiunile Kremlinului sunt îndreptățite pentru a bloca o nouă extindere NATO către est, potrivit Veridica.ro.

Știre: „Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a avertizat că, din cauza situației din Donbass, Moscova este nevoită să-și consolideze apărarea. Dar politicienii din Statele Unite și Europa sunt interesați de escaladarea conflictului doar ca mijloc de a-și atinge propriile obiective.

[…]

Statele Unite reprezintă cea mai mare amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga comunitate mondială, deoarece de multe ori desfășoară exerciții militare mult dincolo de teritoriul său și, de asemenea, face lobby în orice mod posibil pentru extinderea NATO către granițele Federației Ruse.

Washingtonul și aliații săi europeni nu și-au îndeplinit promisiunea, pe care au făcut-o Uniunii Sovietice, de a nu permite extinderea NATO spre est. Președintele francez Emmanuel Macron, în 2018, la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg, a recunoscut vina Occidentului față de Rusia, spunând că extinderea NATO către Est, contrar acestei promisiuni, a fost o greșeală care a cauzat îngrijorările legitime ale Moscovei.

[…]

Și așa se dovedește, de mai bine de 7 ani oamenii nu au putut să trăiască în pace, trebuie să meargă pe străzi cu teamă, pentru că bombardamentele se pot relua în orice moment [în estul Ucrainei]. Mai mult, populația civilă continuă să moară. Dar pentru politicienii occidentali este important ca situația din sud-estul Ucrainei să poată fi folosită ca un instrument pentru a-și atinge propriile interese, în primul rând pentru a bloca dezvoltarea Rusiei pe scena mondială.”

NARAȚIUNI: 1.Occidentul are nevoie de un nou război în Donbass. 2. Rusia se pregătește să se apere în cazul unei provocări organizate de Occident și Ucraina. 3. Toate acțiunile Moscovei sunt corecte, iar Occidentul nu și-a îndeplinit promisiunea, pe care a făcut-o Uniunii Sovietice, de a nu extinde NATO spre est fără voia Rusiei. 4. SUA și aliații săi sunt o primejdie pentru întreaga lume, având ca scop să distrugă Rusia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conflictul din estul Ucrainei s-a declanșat în 2014. Rusia finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste, constituite în cadrul a două republici autoproclamate, DNR și LNR, care se compun din o mică parte din regiunile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk. Ucraina, ţările occidentale şi NATO au acuzat în repetate rânduri Rusia de trimiterea de trupe şi de armament greu în sprijinul separatiştilor. Moscova susţine că acordă doar sprijin politic şi umanitar rebelilor, iar ruşii care luptă alături de aceştia în estul Ucrainei sunt voluntari. În primăvara anului curent, în pofida numeroaselor armistiții, a avut loc o escaladare a conflictului, iar Rusia a început să-și concentreze forţe armate în apropiere de frontierele Ucrainei dinspre sud, est şi nord. Statele Unite și UE s-au declarat tot mai preocupate de sporirea efectivelor militare rusești și i-au promis sprijin Kievului. Autoritățile ucrainene au reiterat că susțin o soluție politică și diplomatică pentru a recupera teritoriile ieșite de sub controlul lor în 2014, același an în care rușii anexaseră peninsula Crimeea. Situația din Donbass este discutată de presa și analiștii politici din întreaga lume, fiind pusă întrebarea dacă va risca sau nu Vladimir Putin să pornească un război la scară largă în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski i-a cerut, în acest context, conducerii NATO să grăbească procedura de aderare a Ucrainei. El este de părere că intrarea în NATO este singura modalitate prin care poate fi oprit conflictul cu separatiștii din estul țării. Mass-media rusească a tot scris în februarie-martie a.c. că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. De asemenea, presa rusă a scris despre pericolul pe care NATO l-ar reprezenta pentru securitatea Rusiei.

Narațiunile promovate acum au fost precedate de altele, tipice pentru Kremlin, în care se spunea despre NATO ca un inamic al „lumii ruse” și despre dorința Occidentului de a reaprinde războiul în estul Ucrainei pentru a impune noi sancțiuni împotriva Moscovei. De data aceasta, însă, presa rusă, citând oficiali de rang înalt, oferă mai multe explicații de ce toate acțiunile Moscovei sunt corecte – Rusia ar fi rămas supărată pe Occident, care a promis URSS-ului că nu se va extinde prin NATO spre est, fără permisiunea Moscovei. Odată ce promisiunea a fost încălcată, Rusia are dreptul să se apere, fiind citat și președintele francez Emmanuel Macron, care „a recunoscut vina Occidentului față de Rusia” în 2018. În realitate, citând aceeași presă rusă (agenția TASS), Macron a declarat că prin NATO nu au fost respectate unele promisiuni: „Nu am construit un spațiu al încrederii, pe care Rusia avea dreptul să-l aștepte, ceea ce din nou a alimentat suspiciunile [Moscovei]”.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a construi o realitate politică paralelă (hibridă) pentru a deculpabiliza Moscova și a prezenta-o ca o victimă forțată să se apere. Vina pentru escaladarea situației din Donbass îi este atribuită SUA, care, potrivit narațiunilor din presă, ar folosi Ucraina ca pe o marionetă.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Liderii occidentali au lansat constant apeluri la calm în Donbass. În regiune nu au fost observate pregătiri de război ale Ucrainei, iar NATO nu are nici forțe în Ucraina, nici nu a manifestat în vreun fel intenția de a se amesteca în vreun conflict pentru a apăra această țară. Rusia, pe de altă parte, fără a fi fost provocată, a început să maseze forţe în apropierea granițelor Ucrainei, își adună navele militare în Marea Neagră, iar Occidentul a cerut explicații.

Macron nu și-a cerut scuze la Sankt Petersburg pentru extinderea NATO în estul Europei fără acordul Rusiei, ci a precizat că acest proces trebuia completat cu o încredere reciprocă. În același timp, acest fragment din declarația lui Macron nu figurează pe website-ul președintelui francez și o putem găsi doar pe portalurile de știri de limba rusă.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Nu există dovezi clare (scrise) că preşedintele URSS, Mihail Gorbaciov, ar fi primit asigurări că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu se va extinde spre est. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat acum 2 ani că  lui Gorbaciov nu i-au fost date asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Răsărit. Pe de altă parte, URSS s-a destrămat în 15 state, care au fiecare dreptul de a opta pentru orice organizație. Extinderea NATO nu a fost un proces de „expansiune”, după cum prezintă presa rusă, ci o mutare geopolitică solicitată chiar de statele din est.

Verifică sursele: Proiectul anti-Rusia. De ce are nevoie Occidentul de un nou război în Donbass?

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 985


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți