Opinie
Redactor: Marin Gherman
30 iulie 2021

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina
30 iulie 2021

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

ȘTIRE: „Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina. Numele de familie al persoanelor care se înscriu la universitățile din Ucraina și care provin din Crimeea sau Republicile Populare Lugasnk și Donețk vor fi codate pentru a-i proteja de persecuții.

Despre acest fapt a comunicat în cadrul unui forum la Kiev adjunctul ministrului Educației și Științei al Ucrainei, Liubomira Mandzii, transmite PoltNavigator.

[…] „În ceea ce privește securitatea, trebuie menționat faptul că va fi codat numele de familie al celor ce se înscriu la universități și provin din teritoriile temporar ocupate sau din Crimeea. Ei nu vor figura în sistemele noastre deschise. Codarea are loc cu scopul de a-i proteja de urmăriri și altele”, a spus Mandzii.”

NARAȚIUNE: În Ucraina sunt persecutați studenții care provin din Crimeea și Donbass

CONTEXT / ETOS LOCAL: În 2014, după protestele de la Euromaidan și destituirea președintelui fugar în Rusia, Viktor Ianukovici, Moscova a anexat Crimeea și a lansat războiul din Donbass. Într-o parte din acea regiune au fost formate doua republici autoproclamate și nerecunoscute de comunitatea internațională – Donețk și Lugansk. Ucraina a lansat o operațiune militară de recucerire a teritoriilor sale, însă datorită sprijinului direct al Moscovei, Donețkul și Luganskul continuă să fie în afara controlului guvernului ucrainean. Rusia încearcă să rupă orice legături ale populației locale cu Ucraina și promovează în acest scop narațiunea falsă că statul ucrainean ar avea o atitudine rusofobă, alimentată de Occident, și că această atitudine se vede chiar și în modul în care îi tratează pe ucrainenii rusofoni. În acest context a apărut și narațiunea privind riscurile la care sunt expuși studenții din regiunile ucrainene controlate de Rusia sau pro-ruși. Narațiunea în cauză este o continuare a metanarațiunii clasice despre rusofobia din Ucraina, Polonia și statele baltice, întâlnită în mai multe formule pe portalurile de știri finanțate de Moscova.

Kievul a început să ascundă numele studenților care vin din Donbass și Crimea în restul Ucrainei în 2016, iar explicația acestei decizii a fost oferită de reprezentanța Președintelui Ucrainei în Crimeea, cu oficiul în sudul Ucrainei. Potrivit Președinției,  au fost diferite situații în trecut, când, în urma publicării numelor studenților, grănicerii ruși nu le-au permis tinerilor să intre în Ucraina pentru a participa la procedura de înmatriculare. De asemenea, au fost supuse unor persecuții rudele acestor studenți.

OBIECTIV: De a demonstra locuitorilor peninsulei Crimeea și a republicilor autoproclamate Lugansk și Donețk că Ucraina persecută rusofonii. Scopul Rusiei este de a zădărnici orice efort al Kievului de recuperare și reintegrare a acestor teritorii.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Adjuncta ministrului Educației nu s-a referit la persecuții pe teritoriul controlat de Kiev – numele codate ar urma să fie date tocmai pentru ca studenții respectivi și familiilor lor să nu fie supuși la persecuții în teritoriile controlate de Rusia sau de mercenarii finanțați de ea.

Dacă numele viitorilor studenți vor deveni publice, potrivit logicii Kievului, rudele lor din Donbass și Crimeea ar putea să sufere, iar studenții riscă să nu mai poată reveni acasă, cum s-a întâmplat, de altfel, în trecut. Din aceste considerente, dar și pentru a-i încuraja să vină la studii în marile orașe ucrainene, Ministerul Educației codează începând cu 2016 numele studenților respectivi. Presa rusă a modificat substanțial contextul, scriind că de fapt rusofonii riscă să fie persecutați de populația Ucrainei. Pentru a fi mai convingători, jurnaliștii ruși au publicat și un fragment al discursului oficialului ucrainean. Discursul Liubomirei Mandzii poate fi vizionat integral pe pagina de Facebook a forumului „Ucraina-30”.

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 712


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți