Opinie
Redactor: Marin Gherman
08 februarie 2021

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă
08 februarie 2021

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând unilateral Canalul Crimeii de Nord care aproviziona cu apă peninsula – scrie presa rusă, criticând autoritățile ucrainene. Kievul a întrerupt într-adevăr  alimentarea cu apă a peninsulei după anexarea acesteia de către Rusia, dar afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord, construit în perioada sovietică, are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

Verifică sursele:

ȘTIRE: "Șeful comisiei de diplomație populară și relații interetnice a parlamentului din Crimeea, Yuri Gempel, l-a invitat ​​pe comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, să viziteze peninsula, pentru a-i arăta consecințele blocadei apei, organizate de  Kiev […].

„Vom arăta un canal gol și rezervoare fără apă. Comunitatea mondială ar trebui să fie conștientă de consecințele politicii barbare a Ucrainei, care a întrerupt alimentarea cu apă a peninsulei prin Canalul Crimeii de Nord ", a declarat Gempel pentru RIA Novosti.

Potrivit acestuia, comunitatea internațională ar trebui să evalueze acțiunile autorităților de la Kiev, care doresc să facă rău și să distrugă poporul din Crimeea pentru alegerea sa democratică și dorința de a trăi în patria lor istorică – Rusia  […].

După reunificarea Crimeei cu Rusia, alimentarea cu apă a fost complet întreruptă unilateral. Problema aprovizionării cu apă a fost rezolvată datorită extragerii apei din surse subterane, precum și din rezervoarele naturale, dar în ultimul an resursele au devenit tot mai puține în urma cantității reduse de precipitații.

Guvernul a pregătit deja un plan cuprinzător pentru a asigura alimentarea cu apă a peninsulei. Aproximativ 50 de miliarde de ruble vor fi alocate pentru punerea sa în aplicare. În același timp, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că autoritățile ucrainene „vor găsi cu siguranță” compania internațională care va participa la acest proiect pentru a preveni implementarea lui.

Șeful comisiei de diplomație populară și relații interetnice a parlamentului din Crimeea, Yuri Gempel, a declarat că dorința Kievului de a nu permite construcția instalațiilor necesare pentru aprovizionarea cu apă a Crimeii este dictată  de „natura distructivă și malefică” a autorităților ucrainene."

NARAȚIUNI: 1. Kievul îi pedepsește pe locuitorii Crimeii pentru că aceștia au votat în mod democratic să se reunească cu Rusia. 2. Ucraina va descuraja orice inițiative a Moscovei de a rezolva problema asigurării cu apă potabilă a peninsulei.

CONTEXT / ETOS LOCAL:  Crimeea a fost alipită Rusiei în martie 2014 în urma unui referendum, desfășurat fără observatori internaționali și sub presiunea armatei ruse, în care 95,6% dintre participanți (prezența a fost circa 35%)au fost în favoarea aderării la Federația Rusă. Referendumul a fost organizat după ce forțele ruse, a căror prezență în Crimeea după prăbușirea URSS a fost constată, au capturat întreaga peninsulă în urma unei operațiuni militare ne-asumate inițial (invazia așa-numiților „omuleți verzi”). Alipirea a reprezentat, practic, după toate normele dreptului internațional, o anexare. Aceasta a fost urmată de insurecția separatiștilor pro-ruși (cu sprijinul Moscovei) în regiunea Donbass din estul Ucrainei, unde conflictul armat continuă şi în prezent, în pofida numeroaselor armistiții și s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform datelor ONU.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina în legătură cu problemele apărute în Crimeea după 2014. În pofida promisiunilor din ultimii ani, Moscova nu a reușit să asigure peninsula cu apă și nici nu a luat decizia să oprească obiectivele industriale. Presa rusă își propune să creeze o imagine a Ucrainei de stat barbar, care persecută populația Crimeii, ceea ce ar determina o reacție de respingere totală a proiectelor și platformelor de recuperare a acestei peninsule, lansate de Ucraina.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ucraina nu a blocat aprovizionarea cu apă a peninsulei pentru a pedepsi populația. Pierzând controlul asupra teritoriului și industriei, aprovizionarea cu apă a peninsulei ar însemna susținerea ocupației faptice a teritoriului de către Ucraina. Kievul a demonstrat la diverse reuniuni că populația poate fi asigurată cu apă din resurse locale, iar canalul Crimeii de Nord a fost construit în perioada sovietică pentru a transporta apă în special obiectivelor industriale din peninsulă. În plus, Kievul atrage atenția că, potrivit dreptului internațional, responsabil de situația umanitară este statul agresor, adică Rusia.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Populația civilă din Crimeea este afectată de penuria de apă întrucât Rusia nu a întrerupt activitatea obiectivelor industriale existente, astfel încât apa existentă trebuie împărțită cu acestea.

REACȚII OFICIALE: MAE al Ucrainei a menționat de nenumărate ori că deblocarea Canalului Crimeii de Nord va avea loc doar după recuperarea peninsulei.

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 474


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți