Opinie
Redactor: Marin Gherman
13 februarie 2021

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse
13 februarie 2021

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

Ucraina ar putea pierde teritorii pentru că a interzis emisia a trei posturi de televiziune pro-rusești, ar fi afirmat fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, potrivit Ria Novosti. Știrea este falsă: Saakașvili nu a vorbit de pierderea teritoriilor, ci doar a spus că închiderea televiziunilor ar putea fi folosită de Rusia ca pretext pentru noi agresiuni.

ȘTIRE: „Fostul președinte al Georgiei și fostul guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, a prezis că Ucraina va pierde o serie de teritorii după închiderea canalelor de televiziune ale opoziției.

Politicianul a spus că acest pas al președintelui Volodimir Zelenski nu-l va ajuta să oprească războiul din Donbass, ci va determina o escaladare a conflictului.

„Vor trage și mai mult, să nu ne amăgim pe noi înșine. Vor trage mult mai mult”, a adăugat Saakașvili la postul de televiziune Ukraina.

În opinia sa, în cele din urmă Mariupolul și Hersonul vor merge la Rusia. Saakașvili și-a explicat punctul de vedere prin faptul că Moscova ar trebui să aibă un „cap de pod” în Ucraina pentru a întreține Crimeea, a-i furniza apă și a îmbunătăți logistica […]

Diverși politicieni ucraineni, militari și activiști fac în mod regulat declarații cu privire la posibilele pierderi teritoriale ale țării.

În iulie, fostul președinte-adjunct al Radei Supreme, Evgheni Muraev, a declarat că Ucraina ar putea pierde opt regiuni în cazul unui nou Maidan. Potrivit acestuia, în situație de neliniște în țară, poliția nu va putea opune nimic confruntării civile, iar țările vecine vor putea ocupa teritorii pe care le consideră ale lor.

În aceeași perioadă, Mihail Saakașvili a prezis divizarea  țării din cauza acțiunilor autorităților locale. Potrivit acestuia, se pregătește o mare răzbunare de către acele forțe pe care Zelenski „le-a alungat din guvernul central anul trecut”.

La sfârșitul anului trecut, fostul guvernator al regiunilor Lugansk și Transcarpatia, generalul Gennady Moskal, a recunoscut că Ucraina va pierdere șase regiuni. […]”

Verifică sursele: Saakașvili a prognozat că Ucraina va pierde Hersonul și Mariupolul

NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat artificial și se va destrăma. 2. Kievul are ca scop să pedepsească opoziția și jurnaliștii liberi, iar aceste acțiuni vor determina o ripostă din partea Rusiei. 3. Ucraina închide posturi de televiziune pentru ca populația să nu afle adevărul despre războiul din Donbass și despre crimele comise de militarii ucraineni acolo.

CONTEXT / ETOS LOCAL:  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat săptămâna trecută un decret prin care se interzice emisia a trei posturi de ştiri ale opoziţiei, susținând că acestea răspândesc propaganda rusă. Posturile respective erau considerate în Ucraina drept o portavoce a partidului pro-rus „Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”, iar unul dintre finanțatorii acestor canale este acuzat că are legături directe cu liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk.

Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili și ex-guvernator al regiunii Odessa a comentat la emisiunea „Svoboda Slova” a postului de televiziune Ukraina că decizia lui Zelenski este una corectă și curajoasă, însă a prognozat o activizare a acțiunilor destabilizatoare în Donbass din partea Rusiei, menționând că Moscova își dorește să preia controlul asupra sudului Ucrainei. Saakașvili, care a fost și guvernator al regiunii ucrainene Odessa, este deseori invitat la posturile de televiziune din Ucraina pentru a face comparații între situația din această țară și cea din Georgia din 2008, când Rusia a mobilizat forțe în regiunile separatiste ale acestei țări, Osetia de Sud și Abhazia. Saakașvili, care era președinte în 2008, când țara sa a purtat războiul cu Rusia, e un critic acerb al Moscovei și îi condamnă acțiunile.

OBIECTIV: Promovarea imaginii unui stat ucrainean care se destramă. Se recurge la conceptul de „false state”, utilizat în războiul hibrid. Se încearcă să se demonstreze că Ucraina, încalcă normele dreptului internațional, îngrădind dreptul la exprimare și la opinie în limba rusă, dar, pe de altă parte, citează același drept internațional pentru a-și pleda cauza și a pretinde suveranitatea.  

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, cuvintele lui Saakașvili au fost scoase din context, iar citatul nu a fost transcris complet. Politicianul a spus că decizia lui Zelenski ar putea fi folosită ca pretext pentru o escaladare a conflictului ruso-ucrainean. Kremlinul se confruntă, potrivit lui Saakașvili, atât cu probleme politice interne, cât și cu probleme legate de Crimeea, în special alimentarea cu apă a acesteia. În vederea rezolvării problemelor, „este posibil ca Moscova să înceapă pregătirile pentru operațiunea de ocupare a orașelor Herson și Mariupol”, a spus Saakașvili. El a explicat că Zelenski a făcut un pas îndrăzneț, care este un act de autoapărare într-un război hibrid, dar că Rusia poate folosi acest act ca motiv pentru agresiune, așa că sunt posibile noi ostilități în Donbass. Așadar, politicianul nu numai că nu a prognozat pierderi teritoriale, ci a lăudat decizia lui Zelenski de a limita propaganda rusă pe teritoriul Ucrainei.  Interviul poate fi vizionat integral aici (în limba ucraineană).

SÂMBURE DE ADEVĂR: Saakașvili a prognozat noi ostilități în Donbass, menționând că Rusia are nevoie de Mariupol și Herson pentru a face legătura continentală cu Crimeea. De cele mai multe ori, astfel de prognoze ale unor oameni politici din Ucraina sunt folosite de presa rusă în cadrul conceptului de „false state”, utilizat în războiul hibrid. La finele lunii decembrie 2020, într-un interviu, politicianul ucrainean Gennady Moskal nu a exclus posibilitatea unui atac al Moscovei asupra altor regiuni din Ucraina. Moskal, care a fost președinte al Administrațiilor de stat Transcarpatia și Lugansk și cunoaște situația reală din estul Ucrainei, a subliniat că în urma agresiunii pe teritoriul ucrainean, președintele rus Vladimir Putin își consolidează ratingul politic. Analizând scenariul unei escaladări în viitor a conflictului ruso-ucrainean, Moskal a spus că Putin are nevoie să-și restabilească ratingul, neexcluzând acțiuni militare din partea Rusiei pentru a „rupe o parte a teritoriului Ucrainei”. Moskal nu a făcut nicio declarație cu privire la „separarea” sau „autodeterminarea” regiunilor Crimeea, Donețk și Lugansk. În pofida acestui fapt, autorii știrii despre Saakașvili îl citează din nou pe Moskal, construind o realitate „fake” și legând narațiunile vechi cu cele noi.

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 493


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți