Opinie
Redactor: Marin Gherman
18 iulie 2021

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia
18 iulie 2021

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariile critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.

ȘTIRE: „Oamenii subliniază că trebuie să căutăm pace, și nu război [...] Discuție în stilul lui Freud – totuși ei vor să implice poporul în acest război sângeros. Când în țară este conflict militar, este imposibil să monitorizezi cum sunt cheltuiți banii”, a spus Evgheni K.

„Nu cred că este același om pentru care a votat majoritatea ucrainenilor!”, a menționat Denis E.

 [...] „Vrem pace și viață normală. Nu vrem armata ta și războiul tău”, a reacționat Serghei A. „Deci, președintele nostru, care este garantul respectării Constituției, vede doar o soluționare militară a conflictului? Pentru ce atunci există acordurile de pace de la Minsk?”.

NARAȚIUNI: 1. Elita politică ucraineană caută război în Donbass. 2. Atitudinile belicoase ale Kievului nu sunt susținute de populație 3. Ucraina nu respectă acordul de pace de la Minsk.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: În 2014, după protestele de la Euromaidan și destituirea președintelui fugar Viktor Ianukovici, Rusia a invadat teritorii ucrainene, anexând Crimeea și provocând un conflict militar în Donbass. Moscova continuă să finanțeze mercenari în estul Ucrainei și să le ofere armament și muniții. Luptele din estul Ucrainei au fost întrerupte din când în când cu ajutorul acordurilor de pace de la Minsk, fiind la acel moment convenabile tuturor părților: Ucrainei – pentru a reuși să se organizeze militar, iar Rusiei pentru a avea o posibilitate să țină Kievul în mrejele sale geopolitice. Presa guvernamentală rusă a inițiat un adevărat război informațional împotriva conducerii politice ucrainene post-Euromaidan, promovând narațiuni false despre un război civil în Donbass, despre atitudinile belicoase ale Kievului și despre nerespectarea acordurilor de pace anume de către partea ucraineană, și nu de către republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, controlate de Moscova.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se bucură de susținerea societății în privința reglementării situației din Donbass. Conflictul este prezentat ca un moft unilateral al Kievului, și nu ca un proiect de destabilizare a Ucrainei, finanțat și sprijinit direct de Moscova. Narațiunea de bază deculpabilizează Moscova și transferă vina pentru victimele din estul Ucrainei pe seama Kievului, care caută, chipurile, război cu Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa guvernamentală rusă a analizat reacțiile critice de pe rețelele de socializare față de declarația lui Volodimir Zelenski pentru Agence France-Presse, Reuters și Associated Pres, potrivit căreia armata ucraineană, dacă nu va avea susținerea diplomatică a Occidentului, va fi nevoită să devină o mare forță în Europa. Opiniile utilizatorilor de Facebook și VKontakte (rețea de interacțiune socială rusă, interzisă în Ucraina) sunt prezentate ca fiind poziția întregii societăți ucrainene, cu toate că publicația pro-Kremlin „Sharij.net” este în primul rând citită de ruși. În cadrul unei monitorizări realizate de „Ukrainska pravda” (Adevărul ucrainean) a fost demonstrat faptul că 52% din vizualizările canalului de Youtube al publicației „Sharij.net”  provin din Rusia, ceea ce înseamnă că opinia celor care au comentat postările respective nu este nicidecum a societății ucrainene.

În realitate, potrivit sondajelor sociologice, 70% dintre respondenții din Ucraina sunt de părere că principalul vinovat al conflictului din Donbass este Rusia, fiind acuzată de menținerea artificială a tensiunilor. De asemenea, 51% dintre ucraineni susțin militarizarea parțială a statului, crearea unor unități de apărare teritorială, consolidarea pazei frontierelor de stat și pregătirile pentru acțiuni defensive în cazul unui atac direct al Rusiei. Așadar, presa guvernamentală rusă manipulează opinia publică, prezentând comentariile de pe rețelele de socializare (nu excludem că și acestea au fost scrise la comandă) ca fiind opinia întregii societăți, în timp ce cercetările sociologice demonstrează că narațiunile promovate de Kremlin sunt false.

Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, au tot acuzat Kievul că nu respectă armistițiul. În realitate, conflictul se poartă în principal între armata ucraineană și mercenarii finanțați de Rusia, lucru recunoscut de majoritatea liderilor globali și organizațiilor internaționale (chiar dacă forțele separatiste au recrutat și localnici). Autoritățile ucrainene au renunțat de mai multe ori să discute cu liderii republicilor autoproclamate despre situația din estul țării, menționând că un dialog cu ei ar însemna o legitimare a agresiunii ruse. Kievul consideră că Rusia e cea care a provocat conflictul din Donbass pentru a bloca parcursul european și euroatlantic al Ucrainei. Purtătorii de cuvânt ai armatei ucrainene reclamă zilnic la OSCE încălcări ale armistițiului din Donbass de către mercenarii finanțați de Rusia. Kievul subliniază că dacă Rusia nu ar fi susținut mișcările separatiste din Donbass războiul nici nu ar fi avut loc, iar teritoriul era eliberat în 2014. 

Verifică sursele: Ucrainenii către Zelenski - noi vrem pace, și nu armata puternică

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 593


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți