Opinie
Redactor: Marin Gherman
15 martie 2021

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane
15 martie 2021

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei. Afirmațiile apar într-un interviu acordat „Atlantic Council”.

Știre: „Am dori să dezvoltăm în continuare cooperarea în domeniul agriculturii, energiei nucleare și regenerabile, precum și în sectorul aerospațial. Ne străduim să creștem volumul comerțului bilateral și să atragem investitori și tehnologii americane în Ucraina”, a remarcat Iulia Sviridenko, ca și cum nu și-ar fi dat seama că toate aceste dorințe enumerate de ea înseamnă de fapt predarea cu ridicata a țării companiilor transnaționale americane. […]

În ceea ce privește conflictul din Donbass, este evident că înalții oficiali ucraineni se contrazic singuri pe ei. Cu o zi înainte de declarația adjunctului șefului Oficiului Președintelui, ministrul de externe Dmitro Kuleba a spus că problema aderării reprezentanților SUA la grupul trilateral de contact pentru Donbass nu se află pe ordinea de zi.

Este, de asemenea, evident că Kievul nu este nici măcar jenat de un asemenea „fleac” precum consimțământul celeilalte părți la conflict, Federația Rusă, de a schimba formatul negocierilor, precum și faptul că este mai profitabil pentru Statele Unite să nu se implice direct în negocieri îndelungate și nereușite care nu vor aduce glorie, dar reputația oficialilor americani din Ucraina va putea întotdeauna să rămână pătată.

[…]

După cum se arată în sondajul din decembrie al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS), o minoritate a populației (42%) vrea să adere la NATO, în ciuda propagandei de mulți ani pentru alăturarea la această organizație. Majoritatea covârșitoare a oponenților aderării Ucrainei la NATO sunt concentrați în regiunile sudice și estice ale țării, adică sunt în principal foști alegători ai lui Zelenski și partidului „Slujitorul Poporului”.

[…]

În al treizecilea an de independență, țara a devenit de fapt un protectorat al Statelor Unite, iar conducerea sa dorește să stabilească în continuare aceste relații vasale în instituțiile internaționale și în viața internă a țării.”

NARAŢIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie americană. 2. Președintele Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane. 3. Ucraina este un stat artificial. 4. Aderarea la NATO nu este susținută de majoritatea ucrainenilor. 5. Rusia trebuie luată în considerare când vine vorba de fostul spațiu sovietic, inclusiv Ucraina.

CONTEXT: După anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și izbucnirea conflictului din Donbass, Ucraina a adoptat o serie de măsuri de consolidare a capacităților sale de apărare și securitate. În 2019 Parlamentul de la Kiev a introdus o serie de amendamente în Constituție, prin care integrarea europeană și euroatlantică au deveniat priorități de politică externă. Discursurile pro-UE și pro-NATO din Ucraina au fost în permanență luate în derâdere de presa din Rusia, care a încercat prin propagandă, dezinformare și fake-news să descurajeze tendințele de apropiere a Kievului de Occident, în special prin subminarea imaginii NATO și a SUA în ochii opiniei publice. De cele mai multe ori este utilizată metanarațiunea potrivit căreia Ucraina va deveni o colonie americană sau europeană, iar susținerea aspirațiilor euroatlantice este o iluzie politică, o manipulare sociologică, nu și o realitate post-Euromaidan. De precizat că participanții la protestele de pe Maidanul din Kiev din 2013-2014 au cerut semnarea Acordului de asociere cu UE și apropierea de NATO, ceea ce președintele fugar Viktor Ianukovici a refuzat să facă. Atitudinile pro-occidentale au devenit o constantă sociologică în Ucraina începând cu 2014.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este deformarea imaginii NATO în ochii opiniei publice din Ucraina și din fostele state post-sovietice. Apropierea de standardele NATO este prezentată drept o transformare a Ucrainei într-o colonie americană, iar aprofundarea cooperării economice – ca o colonizare a țării de către marile corporații. Prin aceste narațiuni se încearcă o descurajare a proceselor de integrare euroatlantică, o demonizare mediatică a Washingtonului și o relativizare a rezultatelor sondajelor sociologice, care arată o creștere a opțiunilor pro-UE și pro-NATO.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În interviul acordat „Atlantic Council” de Iulia Sviridenko, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei a vorbit separat despre relația cu NATO și cea cu SUA. Presa rusă a prezentat, însă, aceste aprecieri separate drept un întreg. Sondajele sociologice din Ucraina au fost citate incomplet, spunându-se că „o minoritate a populației (42%) vrea să adere la NATO, în ciuda propagandei de mulți ani pentru alăturarea la această organizație”. În realitate, potrivit sondajului, 42% dintre ucraineni își doresc să-și vadă statul membru NATO, 37,1% susțin că Ucraina trebuie să fie un stat neutru, și doar 13% susțin o apropiere de sistemul de securitate coordonat de Rusia (rezultatele sondajului – aici). Deci, de fapt atitudinile anti-NATO sunt minoritare, și nu cele pro-NATO.

Presa rusă amintește despre o propagandă a autorităților ucrainene în favoarea aderării la NATO, însă nimic despre cei peste 50 de ani de propagandă sovietică împotriva Alianței, generații întregi de cetățeni ai URSS fiind educate în spiritul „luptei clasei muncitoare împotriva imperialismului american și NATO”. De fapt, presa rusă continuă prin alte metode propaganda sovietică îndreptată împotriva „colonialiștilor globali”.  

Referitor la ideea părții ucrainene de a implica oficialii americani la formatul de reglementare a situației din Donbass, jurnaliștii ruși scriu despre necesitatea de a consulta mai întâi Rusia, bazându-se pe o narațiune mai veche, despre dreptul istoric al Moscovei de a ține sub control „străinătatea apropiată”.

Totodată, autorii par să uite faptul că, potrivit poziției oficiale a Kremlinului, Rusia nu este parte a conflictului din Donbass, ci doar privește cu emoție la separatiștii, fără să-i susțină cumva.

Verifică sursele: Imitarea „independenței”: de ce Kievul atât de activ jură credință SUA

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 794


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți