Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
10 februarie 2020

Fostul ministru ucrainean de Externe: „Maghiarii din Transcarpatia nu se simt acasă în Ucraina”

Fostul ministru ucrainean de Externe: „Maghiarii din Transcarpatia nu se simt acasă în Ucraina”
10 februarie 2020

Fostul ministru ucrainean de Externe: „Maghiarii din Transcarpatia nu se simt acasă în Ucraina”

Fostul ministru de Externe al Ucrainei a comentat evoluțiile recente în relațiile ucraineano-maghiare, inclusiv vizita ministrului de externe, Peter Sijarto la Kiev pentru a negocia cu oficialii de top din Ucraina.

„Și din nou despre Ungaria. Mai exact despre Transcarpatia. Toată lumea discută doar despre aceea cum maghiarii ucraineni ar putea însuși limba  ucraineană. Nu este suficient! Ei toți trebuie să devină cetățeni ucraineni cu drepturi depline. Fără a-și pierde propria identitate, desigur. Pentru aceasta, pe lângă un nivel decent de cunoaștere a limbii ucrainene, au nevoie de cunoștințe de bază despre istoria ucraineană, geografie, despre  stat  și drept”, a accentuat  Klimkin.

Potrivit acestuia, dacă pe cineva îl deranjează numărul acestor materii, ele pot fi unite în una  singură „Limbă ucraineană și studii ucrainene”: „Ar trebui să convenim cu maghiarii cum vor fi predate aceste obiecte și care sunt criteriile de control ale calității. Acest lucru este fundamental! Și care va fi partea lor din învățământul general -  30, 40 sau 60 de procente n-are importanță. Cu atât mai mult că la noi nu există  o educație  de calitate în  școli  în afara orașelor (și în orașe, de asemenea). Am vizitat Transcarpatia de multe ori și am semnalat că maghiarii ucraineni nu se simt ca acasă în Ucraina, le lipsește înțelegerea țării ai cărei cetățeni sunt. Trebuie să-i  ajutăm în acest sens, de altfel o parte din Transcarpatia va deveni în cel din urmă  o enclavă maghiară”, subliniază Klimkin.

Potrivit acestuia, când sosești acolo vezi că pe instituțiile de stat sunt arborate drapelele ucraiane, dar și cele maghiare și oamenii acolo  trăiesc după fusul orar  maghiar: „Pentru ca aceștia să înceapă să trăiască după ora noastră  trebuie să să lucrăm comprensiv cu minoritățile naționale, iar la noi așa precum n-a fost  nici acum nu există  un centru unic pentru elaborarea politicilor și punerea lor în aplicare. Dacă noi nu-l avem,  atunci alții vor domina pe teritoriul nostru. Așa cum se întâmplă acum cu maghiarii ucraineni din Transcarpatia”, susține Pavlo Klimkin.

Reamintim că Ungaria se opune Legii Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar”, care ar putea fi semnată de Zelenski. Ministrul maghiar de externe i-a transmis ministrului Educației și Științei Ucrainei, Anna Novosad, propuneri pentru predarea limbii ucrainene maghiarilor transcarpatici, însă fără acceptarea cotelor lingivstice în sistemul de educație. „Înțelegem  că Ucraina dorește ca cetățenii săi să vorbească limba ucraineană pe întreg teritoriul său. Iar noi  dorim ca maghiarii care trăiesc în Transcarpatia să își poată păstra limba maternă", a spus Peter Sijarto.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 771


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți