Opinie
30 mai 2019

Fostul șef al Statului Major General al Ucrainei: ”Președintele interimar Turcinov, premierul Iațeniuk și ministrul apărării Teniuh, vinovați de anularea operațiunii de eliberare a Crimeei ocupate”

Fostul șef al Statului Major General al Ucrainei: ”Președintele interimar Turcinov, premierul Iațeniuk și ministrul apărării Teniuh, vinovați de anularea operațiunii de eliberare a Crimeei ocupate”

La 1 martie 2014, forțele armate ucrainene au lansat operațiunea de eliberare a Crimeei anexate de armata rusă. Dar, din ordinul cuiva de sus, operațiunea a fost anulată imediat după declanșare, afirmă fostul șef al Statului Major General al Ucrainei, Vladimir Zaman*.

La 1 martie, unitățile armate ucrainene au primit ordin de zbor spre Crimeea. Cu toate acestea, avioanele și elicopterele au ajuns doar până la coasta mării. „Piloții au primit ordinul de întoarcere la aeroporturile de domiciliu. Și asta a fost tot”, citeaza UNIAN declaratia generalului Zaman, potrivit Pagina de Rusia.ro.

El precizeaza că nu a văzut niciun document oficial scris în această privință, dar a fost informat despre acest lucru de către ofiterii implicați direct în operațiunea militară care a fost anulată.

Ulterior operațiunii anulate, Zaman a fost acuzat de trădare. Împotriva sa  a fost deschis un dosar penal, în care generalul este acuzat că a redus numărul comisariatelor militare și a închis 70 de unități militare.

Generalul susține că președintele interimar Turcinov, premierul Iațeniuk și ministrul apărării Teniuh sunt vinovați de anularea operațiunii armatei ucrainene. Zaman își amintește că la ședința Consiliului de Apărare, Iațeniuk continua să spună: „Totul este rău, totul este pierdut”; Teniuh – că armata ucraineană nu este pregătită să lupte cu Rusia. Ca rezultat, s-a decis să se anuleze operațiunea militară, deși generalul Zaman susținea că Statul Major General are un plan clar de respingere a atacului asupra Crimeei, reține sursa citată.

Armata a pregatit pentru transfer în peninsulă patru grupări tactice aeromobile și aeropurtate de nivel batalion, precum și regimente ale fortelor speciale.

Potrivit generalului Zaman, președintele Poroșenko și secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Turcinov, se află în spatele abolirii ordinului de desfășurare a operatiunii.

Foto: fostul șef al Statului Major General al Ucrainei, Vladimir Zaman 

*Vladimir Zaman a fost comandant al Forțelor Armate până în februarie 2014, după care împuternicit din partea Radei Supreme să vegheze asupra activităților Ministerului Apărării al Ucrainei

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 519

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți