Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
08 octombrie 2019

Guvernatorul Transcarpatiei: Formula Steinmeier nu este o capitulare în fața Rusiei

Guvernatorul Transcarpatiei: Formula Steinmeier nu este o capitulare  în fața Rusiei
08 octombrie 2019

Guvernatorul Transcarpatiei: Formula Steinmeier nu este o capitulare în fața Rusiei

La centrul de presă a avut loc o conferință de presă a șefului Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, Igor Bondarenko, cu privire la poziția administrației regionale de stat despre aplicarea „formulei Steinmeier” pentru a soluționa  situația din teritoriile ocupate a  Donbasului.

- Având în vedere reacția ambiguă a societății privind soluționarea situației din Donbas și „eliminarea obstacolelor” pentru „formatul Normandia” - vreau să aduc la cunoștința tuturor transcarpatienilor  poziția  președinteui  Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu care sunt pe deplin de acord și o susțin. Voi explica de ce.

În primul rând. Nu există nici un fel de trădare. Președintele Ucrainei, la fel ca toți ucrainenii, dorește sfârșitul războiului și întoarcerea tuturor teritoriilor ucrainene fără excepție. În prezent  există o singură platformă de pe care aceste probleme pot fi discutate la cel mai înalt nivel. Aceasta este o întâlnire în așa-numitul format Normandia. Dar n-a fost posibilă organizarea  acestei întrevederi, căci  a existat un obstacol în drum - formula Steinmeier.

În al doilea rând. Nu trebuie  să vă speriați de „formula Steinmeier”, deoarece nu implică faptul că Ucraina recunoaște anexarea Crimeei și refuză de la Donbas. Nu se prevede că alegerile din Donbas vor fi organizate mâine. Nu se prevede  ca alegerile din Donbas să aibă loc  sub focul mitralierelor.

Formula Steinmeier afirmă  un singur lucru - când intră în vigoare așa-numita lege privind statutul special al Donbasului. După alegerile locale de acolo, care vor avea loc în conformitate cu Constituția Ucrainei, legislația Ucrainei și după publicarea raportului OSCE potrivit căruia  alegerile au fost organizate în conformitate cu standardele democratice internaționale. Doar Ucraina a fost de acord  cu acest lucru la Minsk. Și nu a fost semnat niciun acord comun cu DNR și LNR( republicile autoproclamate din Donbas)

În al treilea rând. O întâlnire în ”formatul  Normandia” va avea loc împreună cu președintele Franței, cancelarul Germaniei și președintele Federației Ruse pentru a discuta modalitățile de încetare a războiului din Donbas.

În al patrulea rând. Poziția președintelui Ucrainei în această problemă este clară, inteligibilă  și este în concordanță cu poziția ucrainenilor: Donbasul este Ucraina! Pacea ar trebui să se stabilească  acolo. Trebuie să atingem  încetarea  completă a focului și retragerea formațiunilor militare străine. Pe frontiera ucraineano-rusă, din partea noastră, ar trebui să existe polițiști de frontieră ucraineni. Trebuie să aibă loc un schimb de prizonieri pentru ca toți cetățenii noștri să se întoarcă acasă. Alegerile nu ar trebui să aibă loc sub mitraliere, ci în conformitate cu legislația ucraineană, cu accesul candidaților din forțele politice ucrainene, mass-media ucraineană  și observatori internaționali, cu posibilitatea ca toți să-și poată  exercita dreptul la vot și acele  persoane, care  sunt  strămutate în interiorul țării. În cadrul reuniunii în formatul  Normandia, noua Lege a statutului special pentru Donbas nu va fi semnată. Legea actuală este în vigoare până la 31 decembrie. De la 1 ianuarie, va exista o nouă lege care nu va fi elaborate în Oficiul  Președintelui sau în Parlament. Ea va fi elaborată  în colaborare cu societatea ucraineană. Nu se va trece  nici peste o linie roșie.

Deci, dragi compatrioți! Nu există trădare  și nici nu poate fi. Nu e o trădare a  intereselor naționale ale Ucrainei. Este vorba doar de întoarcerea oamenilor din prizonierat, a  teritoriilor noastre capturate și, în sfârșit, instaurarea păcii!

Iar  această cale va fi lungă și anevoiasă. Dar trebuie s-o parcurgem împreună. Iată de ce  avem nevoie de unitate și, mai mult ca oricând, de răbdare și prudență.

Prin urmare, îndemn cetățenii la pace, înțelegere, să devinim un tot întreg în lupta pentru o viață pașnică, pentru un viitor mai bun al Ucrainei, să nu răspundem la  provocări și manipulări. Estul și Vestul Ucrainei - împreună! Slavă Ucrainei! - a conchis  Igor Bondarenko, menționează Serviciul de presă al ARS

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 775


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți