Opinie
Redactor: Leonid Parpauț
19 mai 2020

Ilie T.Zegrea: ”Reforma reformelor aflate într-o continuă… reformare” (OPINIE)

Ilie T.Zegrea: ”Reforma reformelor aflate într-o continuă… reformare” (OPINIE)
19 mai 2020

Ilie T.Zegrea: ”Reforma reformelor aflate într-o continuă… reformare” (OPINIE)

Egalitatea în drepturi nu constă în faptul că toţi se folosesc de  acest drept, dar în faptul că acest drept este acordat tuturor” (Seneca)

Probabil că nu greşim când afirmăm că printre cele mai frecvente cuvinte folosite în ultimii 30 de ani de  elita politică (în continuă schimbare rotativă) din Ucraina se află termenii democraţie, corupţie, reformă, aderare etc…  Adică, luptăm  pentru democraţie şi aderare la structurile  europene, combatem corupţia, reformăm   statul, ne capitalizăm  (cine poate - pune mâna pe cât mai mult capital!) şi înaintăm cu vitejie şi onor spre luminosul viitor… Astfel văd lucrurile conducătorii noştri şi de la o zi la alta ne tot hrănesc cu promisiuni.  Numai că, din păcate, realitatea e cu totul alta şi termenii de care am amintit mai sus sunt compromişi total de acţiunile întreprinse de cei ce au, cum se spune,  pâinea şi cuţitul… În mod special, banalizarea acestor idei s-a accentuat în ultimii 5-6 ani, când nivelul de trai al cetăţenilor a scăzut vertiginos iar economia, după afirmaţiile specialiştilor, pur şi simplu s-a  prăbuşit, ajungând la nivelul celor mai înapoiate ţări din lume.  Sărăcia a pus stăpânire pe circa 80 la sută din cetăţenii Ucrainei iar împrumuturile finanţelor din fondurile şi băncile europene şi mondiale nu mai încălzesc pe nimeni în afară de cei  ce au cheile de la depozitele cu aceşti bani…

Despre realităţile noastre  ne-am convins cel mai amarnic în timpul  pandemiei declarate cu câteva luni în urmă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a arătat nivelul dezastros la care a ajuns medicina în Ucraina dar şi în alte ţări de pe glob. De altfel, despre starea în care se află sistemul de ocrotire a sănătăţii din ţară s-a vorbit pe larg, bine argumentat, chiar recent  în cadrul unei emisiuni televizate cu participarea ministrului  sănătăţii şi a unor specialişti în domeniu. Cei mai mulţi dintre ei au subliniat că aşa-zisa reformă începută cu vre-o 5 ani în urmă a  ruinat, pur şi simplu, întregul sistem de ocrotire a sănătăţii din Ucraina, punând pe drumuri zeci de mii de medici, închizând sute de spitale şi ducând în pragul morţii sute de mii de oameni suferinzi de diverse boli. Situaţia creată de pandemie a mai demonstrat că statul a pierdut controlul asupra sistemului de ocrotire a sănătăţii,  indicaţiile şi directivele ministerului şi chiar ale Preşedintelui ţării nefiind luate în seamă, la un moment dat, de unii conducători de rang mai mic.

Ca să fim mai expliciţi, amintim doar de  tărăboiul privind plata salariilor  medicilor care lucrează nemijlocit în spitalele unde sunt trataţi bolnavii infectaţi cu virusul  Covid-19. Lumea întreagă a văzut  în ce stare jalnică se află spitalele noastre, cu medici care nici măcar nu au echipamentul  adecvat pentru a se proteja de vreo infecţie. Şi atunci ce să mai vorbim despre tratarea bolnavilor şi protejarea lor de vreo nouă infectare chiar aflându-se în spital, la tratament…

Din discuţiile participanţilor la emisiunea de care am amintit, putem trage concluzia că scopurile principale ale  reformării sistemului de ocrotire a sănătăţii din Ucraina sunt câteva, dintre care principalele ar fi: 

1)  crearea  condiţiilor favorabile  pentru privatizarea unor spitale şi instituţii legate de sistemul de  ocrotire a sănătăţii şi 2) – de a  introduce acordarea de servicii cu plată pentru pacienţi.  Adică, te doare un dinte – scoate banul, trebuie să-ţi extirpe apendicita – vinde ceva de pe lângă casă şi achită-te până nu-i prea târziu…

Or, pentru serviciile acordate bolnavilor internaţi în spitale, aceştia urmează să achite anumite sume de bani, prevăzute de tarifele  aşa-ziselor „pachete” aprobate de ministerul sănătăţii. Aceleaşi  legi se referă şi la consultaţiile şi ajutorul acordat pacienţilor  de medicii din cadrul policlinicilor.

Situaţia este dezastruoasă şi în privinţa preţurilor la medicamentele pe care trebuie să le procurăm în farmacii. Odată cu declararea stării de carantină, bunăoară, preţurile la unele medicamente au fost majorate  brusc de 2-3 ori. Iar cel mai straniu e faptul că aceste preţuri diferă de la o farmacie la alta.  De mai multe ori, aflându-mă  la Chişinău, am constatat că preţurile  la unele şi aceleaşi medicamente erau la fel în toate farmaciile. De altfel, în  ţara vecină, România,  pe lângă faptul că în toate farmaciile preţurile la unele şi aceleaşi medicamente sunt la fel, ele  sunt şi cu mult mai mici ca la noi. Şi aceasta  în situaţia când în Ucraina salariile şi pensiile sunt cu mult sub nivelul celor din alte ţări, iar Constituţia Ucrainei prevede dreptul cetăţenilor de a se trata gratuit: „În aşezămintele de stat şi comunale de ocrotire a sănătăţii ajutorul medical este acordat în mod gratuit; reţeaua acestor aşezăminte nu poate fi redusă”.(Art. 49).  

Discuţii serioase  au loc  de mai mult timp între susţinătorii şi adversarii reformelor sistemului de  învăţământ din Ucraina. Comunitatea românilor  dar şi reprezentanţii altor etnii din Ucraina au simţit deja pe propria piele tot confortul în care au nimerit după adoptarea câtorva legi privind reformarea sistemului de învăţământ. Cu vreo 3 ani în urmă la Cernăuţi a avut loc o întâlnire a ministrului  de atunci al învăţământului din Ucraina, doamna Grinevici, cu reprezentaţi ai comunităţii românilor din ţinut, inclusiv directori de şcoli, profesori şi conducători ai câtorva  organizaţii culturale publice. Şi iată că  în cadrul acestei întâlniri conducătoarea ministerului nu a putut explica pe înţelesul tuturor de ce s-a procedat atât de neconstituţional cu copii noştri, luându-li-se dreptul de a învăţa în limba maternă. Fiindcă, iată ce stipulează articolul  52 al Constituţiei Ucrainei în privinţa  dreptului la învăţământ: „Cetăţenilor care aparţin minorităţilor naţionale, conform legii li se  garantează dreptul la învăţământ în limba maternă sau la studierea limbii materne în instituţiile de învăţământ de stat şi comunale sau prin intermediul societăţilor culturale naţionale”. Şi nu trebuie să fim academicieni, parlamentari  sau miniştri pentru a ne da seama că Legea Ucrainei despre învăţământ adoptată în 2017, prin articolul 7,   încalcă  acest drept  al nostru  garantat de Constituţie, eliminând  din procesul de educare limbile minorităţilor din Ucraina. Mai mult, încalcă şi prevederile Legii Ucrainei  cu privire la minorităţile naţionale în Ucraina , care asigură dreptul reprezentanţilor minorităţilor naţionale la „învăţarea limbii materne sau studierea limbii materne în aşezămintele de învăţământ de stat sau prin intermediul societăţilor culturale naţionale…”

De altfel, vreau să amintesc actualilor parlamentari, miniştri sau conducători ai comunităţilor teritoriale create recent, că articolul 8 al acestei legi stipulează foarte clar că „În activitatea organelor de stat, asociaţiilor obşteşti, precum şi a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor situate în locurile unde majoritatea populaţiei o constituie o anumită minoritate naţională, paralel cu limba de stat ucraineană poate fi folosită limba acestei minorităţi”.

Problema reformelor despre care în Ucraina se vorbeşte de câteva decenii nu va fi rezolvată, după umila noastră opinie, până când nu se va schimba mentalitatea celor de la putere, care, prin statutul lor  de funcţionari de stat,  creează legi, le aplică şi au grijă de respectarea lor strictă. Iar un rol  decisiv în realizarea acestui deziderat al timpului îl are exemplul personal al conducătorilor.

Se ştie că pentru a realiza vreo reformă, în primul rând trebuie creat un cadru legislativ, constituţional, juridic care să asigure posibilităţi egale pentru toţi cetăţenii de a se realiza în orice domeniu doresc. Or, cum spune unul dintre părinţii moralităţii, filozoful Seneca, „Egalitatea în drepturi nu constă în faptul că toţi se folosesc de  acest drept, dar în faptul că acest drept este acordat tuturor”. Şi acum mă întreb: oare reformele preconizate în Ucraina, unele poate ajungând cândva şi în stadiul final de realizare, chiar asigură un spaţiu legislativ echitabil tuturor cetăţenilor? Din nefericire, deocamdată nu putem afirma  acest lucru. Ba chiar  avem  uneori impresia că nu toată lumea îndrituită, vorba ceea, să ne  creeze legi şi să ne reformeze viaţa ştiu ce înseamnă  cuvântul reformă. Dicţionarul explicativ spune că reformă înseamnă schimbare, modificare (prin lege) a unei stări de lucruri, pentru  a obţine o ameliorare, un progres. Adică, în urma efectuării unor reforme  viaţa noastră ar trebui să se schimbe spre bine. Iar oamenii ar trebui se urmeze în activitatea lor exemplul naturii care se reînnoieşte în fiecare an, bucurându-ne privirile şi sufletele, asigurându-ne cu toate cele necesare pentru viaţă. Căci, precum  spune  Marc Aureliu, „Toate lucrurile pe care le vezi, natura atotcârmuitoare le va transforma degrabă, şi din materia aceasta va crea alte lucruri, şi din materia acestora iarăşi altele noi, ca lumea să reîntinerească etern”.

Jocul de-a reforma şi vânzoleala în jurul acesteia, iniţiat de unele forţe politice şi continuat de  mai noii politicieni, i-au cam obosit şi pe partenerii noştri din Europa, care în afară de o imitaţie a schimbărilor  în plan economic, social sau juridic nu observă altceva nimic. Şi e păcat, deoarece Ucraina este o ţară cu resurse naturale mult mai mari decât au mulţi dintre vecini, cu cetăţeni care ştiu să lucreze în diverse domenii ale economiei şi, deci,  nu ar trebui să rateze încă o şansă de a ieşi din conul de umbră în care a fost plasată prin neglijenţa unor politicieni corupţi şi iresponsabili. Imitarea reformelor sau  efectuarea lor doar de dragul…reformelor (vorba ceea, să ne aflăm în treabă), fără să se ţină cont de beneficiar, nu  va da rezultate niciodată. Este un lucru simplu ca bună ziua.

Ilie T. Zegrea, scriitor   

pentru Agenția BucPress din Cernăuți – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1268


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți