Opinie
Redactor: Dorina Popescu
05 decembrie 2019

Imperiul oamenilor buni este acolo unde sunt Români

Imperiul oamenilor buni este acolo unde sunt Români
05 decembrie 2019

Imperiul oamenilor buni este acolo unde sunt Români

Decembrie, magică lună din toate punctele de vedere! În fiecare casă se află câte un șifonier în care, pentru noaptea dintre ani, au apărut noi toalete de damă, cu ușoare mofturi de paiete și câte un frac dichisit cu un papion de ceremonii – perfectă baricadă pentru a ține departe de copii cadourile aduse, deja, de Moș Crăciun. Tot în Decembrie se lasă spulberată legenda precum că Oamenii Mari nu mai circulă pe jos. Eu însămi l-am văzut pe domnul Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României (originar din Republica Moldova), pășind prin Cetatea Alba-Carolina cu maximă discreție. Iar la Iași am reîntâlnit-o pe doamna Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, într-o modestie pe care aș include-o, ca pe un exemplu demn de urmat, în Cartea Bunelor Maniere.

Decembrie este despre sertărașele din bucătărie umplute până la refuz cu pliculețe de vanilie și rom, despre mirodeniile pentru turta dulce și nucile pasate pentru cozonac. Este luna în care ne primenim pe noi înșine... Și nu numai la haine mă refer. Luna listei cu bucate pentru masa de Crăciun și cea a invitaților care să dea farmec momentului. Mai este și luna scrisorilor cu timbre tematice, a vederilor cu reni și sănii iuți, a coletelor ticsite cu mănuși și ciorapi croșetați. La noi, la români, redirecționarea mesajului nu ține! Suntem popor-poet – care va găsi cuvinte și dincolo de finalul dicționarului. Vom scrie urări personalizate care să convingă că mesajele au profunzimea sufletului. Vom urca imaginar Everestul numai pentru a prinde o inspirație unică. Vom scrie în rimă, în vers alb, apropiindu-ne de perfecțiunea lui George Bacovia în poezia Te uită cum ninge Decembre. Apropo: Carolina Jitaru, jurnalistă și interpretă din regiunea Cernăuți, a dat acestor versuri o formă divină, demnă de cel mai înalt premiu, prin interpretarea lor magistrală la chitară. 

În Decembrie suntem autentici! Și nu cu rea voință, dar mai mult de dragul limbii române, am făcut pierdută partitura Jingle Bells primită de fiul meu ca temă la muzică. De fapt, ca să nu fiu rea, aș colinda cu Jingle Bells numai atunci când americanii ar porni cu Steaua.

În Decembrie suntem smeriți. Iertăm. Și oferim noi șanse. Lustruim orbita ochelarilor ca să nu greșim unghiul propriului Imperiu. Zidim rațional. Fără grabă. Un Imperiu din biografii cu rezonanță. Și fără. În care bon-omenia este prioritară. Un Imperiu de Români Mari... Care încă mai știu să circule pe jos. Un Imperiu de români mici... care încă mai promit un oraș fără păcate. Un Imperiu despre care Dorin Popescu, fost diplomat la Consulatul General al României la Cernăuți, susține: „Românii din regiunea Cernăuți (nordul Bucovinei, Herța, nordul Basarabiei) sunt mai stoici și mai sinceri, mai puternici și mai răbdători în iubirea lor pentru România decât conaționalii lor din Țară; peste ei au trecut trădări, lașități, războaie, amputări, Fântâna Albă, foametea, Gulagul, închisorile și represiunea comunistă, ideologii radicale, dezrădăcinări, asimilări – după toate acestea, limba română respiră puternic în pădurile de fagi ale Bucovinei, costumul nostru popular umblă mândru pe strada Domnească, iar la statuia lui Eminescu și la Casa lui Aron Pumnul și la stejarul lui Ștefan din Codrii Cosminului și în cimitirele unde ne odihnesc strămoșii încă sunt pelerinaje, încă sunt urmași, încă este emoție, încă sunt rădăcini, încă vin copii, încă se ascultă șoaptele secolelor... Deși totul strigă acolo după ajutor, ca odinioară focurile din munți, românii din Cernăuți stau strajă proiectului național românesc; de aceea le și spune poetul, de zeci și sute de ani de când vorbește cu ei prin sârma ghimpată: Dacă piere straja voastră / A pierit și țara noastră!”…

Decembrie este generos. O vedere recomandată, cu inscripția Crăciun Fericit! (în română) pe fundal de brad carpatin, va pleca și către Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei. Nu țin neapărat să-mi răspundă. Un singur lucru îmi doresc: să nu uite niciodată că în țara pe care o guvernează este situat Imperiul oamenilor buni, populat în mare parte de români.

Decembrie este despre adevăr. Și despre forța de a o lua de la capăt.

Dorina Popescu, pentru Agenția BucPress  

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 644


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți