Opinie
29 decembrie 2020

În Parlamentul Ucrainei funcționează grupul Intermarium – deputatul Sviatoslav Iuraș

În Parlamentul Ucrainei funcționează grupul Intermarium – deputatul Sviatoslav Iuraș
29 decembrie 2020

În Parlamentul Ucrainei funcționează grupul Intermarium – deputatul Sviatoslav Iuraș

Toți pașii politici în contextul Trimorie sau al Triunghiului Lublin sunt posibili datorită activității experților, care permit susținerea ideii de unitate în regiunea noastră, cu toate propunerile și ideile care își au locul în lucrările de specialitate.

Există deja practici pozitive în contextul construirii mai mult decât unei unități simbolice în jurul acestor concepte. Mulți pași întreprinși sub președintele polonez Andrzej Duda în ceea ce privește zone celor trei mări au fost primii pentru a reuni toate țările care ar dori să pună în aplicare acest concept. Cu toate acestea, înțelegem că procesul a mers pe drumul său, deci este necesar să se implice noi jucători care ar putea revigora acest proiect. Triunghiul Lublin anunțat de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, care unește țara noastră cu statele baltice și Polonia, permite construirea unor perspective practice economice, sociale și de apărare.

Am format grupul Intermarium în parlament, deoarece utilizarea altor nume (Międzymorze) l-ar restrânge la interpretarea ucraineană sau poloneză a conceptului. Iar folosirea numelui expresiei latine nu ne limitează în discuție.

Asociația noastră parlamentară este a doua ca mărime din Rada Supremă, are mai mult de 230 de membri și subliniază faptul că parlamentul susține și este gata să voteze pași concreți care vor coaliza regiunea noastră împreună. Mai mult decât atât, am făcut eforturile necesare în întâmpinarea celor care au început această mișcare, și anume – partea poloneză. O conversație personală cu vice-mareșalul Ryszard Terlecki a confirmat că Polonia este interesată și bucuroasă să vadă o astfel de uniune.

Am aflat din discuție că o asociere similară ar trebui să apară în parlamentul polonez. Acest lucru va arăta că parlamentele noastre sunt gata să lucreze pentru a pune în aplicare toate conceptele, ideile și proiectele propuse de experți. În plus, nu vrem să fim limitați la Triunghiul Lublin. În discuție am reușit să promovăm atât interesele părții noastre, cât și ale Poloniei. Am solicitat ajutorul Poloniei în dialogul cu Grupul Visegrad, este planificat un eveniment comun la Ambasada Slovaciei la Kiev. De asemenea, am solicitat ajutor ambasadei României pentru stabilirea unui dialog cu țările balcanice. Nu vom trece cu vederea țările baltice, în special, ne bazăm pe sprijinul Lituaniei. Discuția s-a axat pe proiecte economice, cum ar fi garanțiile investiționale, sociale, istorice, educaționale, cum ar fi crearea unei universități comune.

Vrem să promovăm, să apărăm și să construim această istorie a unității, luând în considerare toate opțiunile posibile care există pentru continentul european în viitor.

Sviatoslav IURAȘ, deputat al poporului din Ucraina

Alocuțiune susținută la Masa rotundă internațională “Intermarium – 2020: realizări, provocări, perspective””, Kiev, Ucraina, format online, 9 decembrie 2020.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 452


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți