Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
22 septembrie 2021

În Transcarpatia au fost discutate proiectele realizate în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina

În Transcarpatia au fost discutate proiectele realizate în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina

Ziua Cooperării Europene este sărbătorită în cadrul a 9 evenimente regionale sub numele de „Proiecte fără granițe – Romania-Ucraina”, câte unul în fiecare județ / regiune din aria Programului. Întâlnirile vor reuni jurnaliști și beneficiari ai Programului, într-un „Brunch Regional” de cunoaștere directă a proiectelor de cooperare din fiecare zonă și a implicării Programului România – Ucraina în viața locuitorilor din comunitățile de graniță.

Astfel, prima întâlnire care a reunit în Ucraina toți actorii implicați în implementarea proiectelor transfrontaliere Romania-Ucraina pentru regiunea Transcarpatia a avut loc la 21 septembrie a.c., la Ujgorod, unde au fost trecute în revistă principalele proiecte transfrontaliere implementate sau aflate în fază de implementare între România (zona de nord) și Ucraina (regiunea Transcarpatia).

La întâlnirea  de la Ujgorod au participat beneficiarii proiectelor transfrontaliere, reprezentanții Universității Naționale, ai Administrației Regionale de Stat, Consulul României la Solotvino,  Grațian-Florin Pârvu, ofițer de comunicare  de la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina, Adriana Nicula, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor.

Transcarpatienii pot avea  deplina satisfacție pentru faptul  că deja au fost implementate și se află în curs de implementare proiecte în domeniile sănătății, educației, culturii, mediului și al situațiilor de urgență provocate de calamități naturale, de altfel deosebit de importante pentru locuitorii aflați pe ambele maluri ale Tisei.

Au fost stabilite relații de parteneriat între Universitatea Națională din Ujgorod, Universitatea  „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Vasile Goldiș” filiala din  Satu Mare, între județele Maramureș și Satu Mare cu regiunea Transcarpatia.

Pentru proiectele implementate  a fost prevăzut un buget de  60 milioane de euro. O prioritate pentru zonele din preajma frontierei rămân  proiectele ce vizează  dezvoltarea  infrastructurii, a transportului, păstrarea și propagarea moștenirii culturale și istorice a popoarelor de pe ambele maluri ale Tisei.     

În acest sens, sunt create premise concrete pentru creșterea exponențială a cooperării transfrontaliere între România și Ucraina, prin intermediul proiectelor transfrontaliere cu ajutorul fondurilor europene, având în vedere că începând cu anul 2022, va debuta  noul program de finanțare 2021-2027, prin intermediul căruia, atât autoritățile locale, cât  și ONG-urile și asociațiile din România și Ucraina aflate pe zonele de frontieră au posibilitatea de a fructifica inițiativele de dezvoltare socio-economică.

Din această  perspectivă, Consulatul României la Solotvino / Slatina  continuă să încurajeze  activ autoritățile locale din cele două zone și mediul asociativ pentru a utiliza acest mecanism al cooperării transfrontaliere, prin dezvoltarea de proiecte, acestea reprezentând un vector concret de dezvoltare socială și economică a zonelor din apropierea nemijlocită a frontierei.

De asemenea, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina (www.brctsuceava.ro) oferă oportunități reale de sprijin pentru entitățile interesate de obținerea de informații foarte utile privind modalitățile de inițiere și implementare a proiectelor transfrontaliere România-Ucraina.

Viitorul  program de cooperare  prevede  elaborarea de proiecte  pe următoarele obiective dintre cele stabilite de Comisia Europeană pentru ciclul bugetar 2021-2027: o Europă mai verde, o Europă mai culturală,  sporirea siguranței  și securității Europei.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 578


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți