Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
19 decembrie 2019

În Transcarpatia conflictele sunt latente, dar capătă intensitate în situații nefavorabile - experți

În Transcarpatia conflictele sunt latente, dar capătă intensitate în situații nefavorabile - experți
19 decembrie 2019

În Transcarpatia conflictele sunt latente, dar capătă intensitate în situații nefavorabile - experți

În orașul Ujgorod  au avut loc o serie de evenimente cu participarea reprezentanților mai multor organizații publice naționale și internaționale care se ocupă de problemele menținerii păcii și prevenirea posibilelor conflicte.

La misiune au participat reprezentanți ai organizațiilor analitice, experți care cercetează problemele  de memorie istorică, probleme de stabilire a cooperării transfrontaliere și de depășire a stereotipurilor negative, etc., informează portalul  Transcarpathia online cu referire la Centrul de presă din Ujgorod.

Andrey Kamenshchekov, reprezentantul «Nonviolence International», SUA, coordonator al rețelei internaționale al organizațiilor publice «Parteneriatul global pentru prevenirea conflictelor armate», timp de peste 27 de ani  se preocupă de problemele menținerii păcii civice  în diferite regiuni din spațiul post-sovietic  și coordonează rețelele de ONG-uri, care acționează în  acest domeniu. „Această rețea internațională, care reunește organizații din întreaga lume, a apărut în urmă cu 15 ani, la recomandarea secretarului general al ONU, Kofi Annan. A început cu o conferință a  ONG-urilor,  care urma să promoveze idea  menținerii  păcii, apoi aceste organizații au constituit parteneriate, au fost create 15 asociații regionale - a spus Andrey Kamenshchekov. - Rețeaua de est a Europei include ONG-uri din Ucraina, Belarus, Rusia, Moldova, Bulgaria, România și altele. Rețeaua este în primul rând un schimb de ideii, informații, experiență. Este un fel de punte între diferitele structuri internaționale implicate în menținerea păcii și în rezolvarea conflictelor. " De asemenea, rețeaua dezvoltă programe de educație pentru pace, formează misiuni comunitare în diferite regiuni pentru a studia situația direct la fața locului.

Igor Semivolos, șeful Centrului de Studii din Orientul Mijlociu de la Academia de Științe a Ucrainei, fondator al inițiativei civice a Școlii pentru construirea păcii din Ucraina. Autor al mai multor publicații despre statutul minorităților etnice, transformarea și rezolvarea conflictelor din Ucraina. Desfășoară activități la nivel de comunitate locală pentru a crea o „imagine a viitorului”.

"Din 1994, munca noastră a vizat în mare măsură diferite conflicte și studiul acestora", a spus expertul. - Mulți au lucrat în Crimeea, au studiat identitatea islamică, conflictele din Crimeea. În 2014, după izbucnirea războiului împreună cu ONG-urile ucrainene și poloneze, au fondat  inițiativa școlii ucrainene de menținere a păcii, care există de 6 ani, în mare parte în estul și sudul Ucrainei. ” Potrivit lui Igor Semivolos, conflictele există întotdeauna și sunt diverse. În ceea ce privește Transcarpatia, conflictele din regiune sunt latente, nu escaladează  și se referă la resurse și la identitate. „Datorită accentului pus de   mass-media din capitală, se pare că aici situația este„ pe muchie de cuțit ”, dar dacă ajungi aici, îți dai seama, că  nimic exploziv nu se întâmplă. Mai degrabă, arataă ca  anumite linii de divizare care vor fi activate în caz dacă  situația politică va deveni nefavorabilă. "

„Am fost întotdeauna curios de identitate, transformare, modul în care au fost construite comunitățile. Asta facem acum în sud. Vedem ce schimbări se întâmplă în comunitățile emergente, vedem cât de puternic este procesul, care în prima etapă părea nepromisor ”, a spus Serhiy Danilov, Centrul de Studii din Orientul Mijlociu la Academia de Științe a Ucrainei. Omul de știință are experiență în studiul percepției problemelor de „securitate umană” într-o serie de regiuni ale Ucrainei care se învecinează cu teritoriile ocupate (regiunea Herson, regiunea Donețk).

Serghei Hakman, cercetător, istoric, vicepreședinte al fundației caritabile Resurse publice și inițiative, a prezentat la Press Club expoziția „Persoane simple într-o  istorie dificilă”, al cărei scop este de a promova înțelegerea reciprocă a reprezentanților comunităților multiculturale din regiuni cu istorie complexă și conflictuală. Poveștile foto sunt un exemplu simplu care poate funcționa eficient în regiuni cu istorii complexe, populații mixte, unde granițele s-au schimbat periodic, spun specialiștii.

 „Ideea expoziției a venit dintr-o fotografie. Pe această fotografie e bunica mea, care s-a născut în Austro-Ungaria, s-a căsătorit în România, a locuit în URSS și a murit în Ucraina. Ea a trecut prin 4 state, prin 4 limbi, în timpul regimului lui Antonescu a stat  în închisoare pentru că era protestantă - a spus Serghei Hakman. - Și am găsit multe astfel de povești. Ptrin această expoziție  s-a vrut a demonstra, că istoria este ambiguă, oameni de etnii diferite, din diferite părți s-au intersectat, unii, în ciuda circumstanțelor, au devenit celebri și toți au făcut foarte multe lucruri bune în lume".

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 626


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți