Opinie
Redactor: Marin Gherman
24 octombrie 2019

Închisorile din Rusia se deosebesc foarte puțin de Gulagul sovietic - Oleg Senţov

Închisorile din Rusia se deosebesc foarte puțin de Gulagul sovietic - Oleg Senţov
24 octombrie 2019

Închisorile din Rusia se deosebesc foarte puțin de Gulagul sovietic - Oleg Senţov

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, care a fost eliberat, luna trecută, dintr-o închisoare din Rusia, în cadrul unui schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, a declarat că, în închisorile ruseşti, atitudinea personalului faţă de deţinuţi nu s-a schimbat prea mult faţă de cea din perioada Gulagului - reţeaua de lagăre şi colonii de muncă forţată existentă în fosta URSS, scrie Rador.

"Închisoarea rusească este o caricatură a societății ruse. Abordările sunt puţin altfel decât în perioada Gulagului. Acum, eşti bătut mai puțin, sunt mai puţini deţinuţi ucişi, te hrănesc mai bine, nu îi obligă pe toți să taie pădurea. Dar atitudinea faţă de deţinut a rămas la fel, eşti tratat ca un animal" - a povestit Senţov, într-un interviu acordat unei publicaţii ucrainene.

Potrivit fostului prizonier politic, deținutul rus obișnuit este un tânăr de 25 de ani aflat în spatele gratiilor din cauza drogurilor. "A fumat undeva cu prietenii, a fost ridicat şi condamnat la șapte sau opt ani de detenţie, de parcă ar fi vândut droguri. Mai există şi bărbați care şi-au înjunghiat vecinul la beţie. Infractorii adevărați, însă, sunt în alte închisori, cei despre care povestesc eu fiind oameni obișnuiți" - a mai descris Senţov starea sistemului de justiţie din Rusia. Regizorul a vorbit și despre opiniile deţinuţilor ruși față de președintele Vladimir Putin, pe care Senţov îl consideră drept "singurul său duşman de pe Pământ".

"Unii dintre deţinuţi îl adoră pe Putin într-un mod agresiv, dar aceştia constituie un procent mic. Alţii îl urăsc foarte mult şi vorbesc în mod deschis despre acest lucru chiar şi în închisoare. Cei mai mulţi, însă, sunt din categoria celor cărora nu le pasă. Dar devin ostili în condiţiile în care timp de cinci ani văd la televizor numai ştiri negative despre ucraineni, care sunt descrişi drept inamici. I-a enervat în special faptul că eu, deşi sunt de naţionalitate rusă, am acţionat împotriva Rusiei. M-au făcut trădător" - a mai povestit Oleg Senţov, fost prizonier politic ucrainean originar din Crimeea anexată, potrivit Rador.

Agenția BcuPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 473


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți