Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
10 noiembrie 2020

Influența Patriarhiei Moscovei asupra situației din regiunea Transcarpatia este mai mare decât se сrede – jurnalist ucrainean

Influența Patriarhiei Moscovei asupra situației din regiunea Transcarpatia este mai mare decât se сrede – jurnalist ucrainean

Transcarpatia nu este întotdeauna asociată cu influența maghiară în contextul provocărilor geopolitice, spune Vahtang Kipiani, redactor-șef al publicației «Istoricina pravda» (Adevărul istoric). Potrivit acestuia, influența Patriarhiei Moscovei asupra situației din regiune este mai mare decât se сrede. Jurnalistul și-a exprimat opinia la forumul „Re: Open Zakarpattia”, care a avut loc zilele acestea în  Transcarpatia.

Potrivit lui Vahtang Kipiani, în regiune există multe biserici ale Patriarhiei Moscovei „în stilul Kostroma sau Iaroslavl” , iar aceasta este o problemă. „Transcarpatia nu are întotdeauna resursele pentru a se opune statelor mari, așa că, amintindu-ne de istorie, trebuie să investim resurse în câteva  lucruri care funcționează strategic”, spune Vahtang Kipiani, și anume: Transcarpatia poate fi o parte integrantă a „marelui inel al Ucrainei”.

De asemenea, el a comentat ratingul din acest an al publicației  „100 de ucraineni remarcabili”. „În 2008 și 2016, era un singur transcaratian  în listă, anul acesta - zero”, spune Kipiani. "Singurul transcarpatan, care a fost pe cele două liste este Sviatoslav Vakarciuk".

Jurnalistul consideră că sarcina transcarpatienilor este în a aduce în Ucraina informații despre personalități puternice, despre oameni, care au obținut succes în diferite domenii și sunt un exemplu pentru locuitorii acestui ținut  Același lucru se aplică brandurilor  prin care zona poate fi recunoscută.

Apropo, una dintre brandurile  transcarpatice care a apărut recent, spune Vahtang Kipiani, este „rața sălbatică de Rahău”. „S-a întâmplat după lansarea filmului „Gândurile mele sunt liniștite”. Și chiar există această rață neagră de Rahău? – întreabă jurnalistul. „Transcarpatia ar trebui să fie prezentă în  conștiința rienilor, odesiților  etc.”

Kipiani a mai remarcat că lupta pentru Transcarpatia nu ar trebui să fie militară, ci culturală.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 295


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți