Opinie
22 septembrie 2021

Învățarea cu interes a limbii ucrainene: posibilități pentru școlari și nu numai

Învățarea cu interes a limbii ucrainene: posibilități pentru școlari și nu numai

Deseori, învățând a doua limbă, căutăm o metodică unică sau un secret anume, care ne-ar permite să atingem un rezultat rapid fără a depune multe eforturi. Există oare o asemenea metodă de aur pentru studierea limbii ucrainene? Detalii au experții proiectului „Să învățăm împreună”.

„Să învățăm împreună” este un program de cooperare de patru ani care a început între Ucraina și Finlanda în iulie 2018 și la care sa alăturat UE la sfârșitul anului 2018, oferind finanțare suplimentară pentru îmbunătățirea calității predării limbii ucrainene în rândul minorităților naționale. Proiectul este implementat de FCG Finnish Consulting Group Ltd. Are acoperire națională și își propune să sprijine reforma Noii Școli Ucrainene (NUȘ), în special în domeniul învățământului primar. Principalele obiective ale proiectului sunt conformitatea predării și administrării în școli cu standardele NUȘ; promovarea acestei reforme în rândul cadrelor didactice și al publicului larg; îmbunătățirea mediului educațional în clasele 1-12.

Potrivit experților acestui program, este necesar să începeți învățarea limbii de stat cât mai devreme posibil, deoarece aceasta oferă avantaje la învățământ și în viață, ajută la admiterea la învățământul superior, la găsirea prietenilor și oamenilor cu aceleași idei, la implementarea unor proiecte interesante.

A doua limbă nu este una dificilă

„Majoritatea cercetătorilor sunt de acord cu constatarea că procesul de învățare a unei a doua limbi implică etape previzibile și secvențiale, în timpul cărora elevul trece de la cunoștințe limitate la o a doua limbă asemănătoare cu nivelul nativ”, spune consilierul lingvistic al proiectului „Să învățăm împreună”, Igor Hvorostianyi.

Cadrul european comun de competențe lingvistice (CEFR) descrie nivelurile de competență lingvistică: de la A1 (începător) la C2 (perfect).

Experții proiectului „Să învățăm împreună” evidențiază următoarele etape importante:

Etapa 1. Pregătitoare.

Se numește adesea „perioada tăcută”. Este posibil ca elevii să nu vorbească, dar înțeleg și învață cuvinte noi. Este important să nu forțezi o persoană să vorbească până nu este gata.

Etapa 2. Inițială.

Elevii pot vorbi de obicei fraze simple de unul sau două cuvinte, precum și demonstra înțelegerea materialelor noi oferind răspunsuri scurte („da / nu”, „cine / ce / unde” etc.) la întrebări simple.

Etapa 3. Apariția vorbirii orale.

Elevii încep să construiască dialoguri, pot pune o întrebare simplă sau pot răspunde la ea („Pot merge la baie?”). De asemenea, pot construi propoziții mai lungi (adesea cu erori gramaticale) și poate dura mai mult timp pentru a procesa și auzi răspunsul. Este important să nu ne oprim asupra greșelilor întâlnite.

Etapa 4. Etapa intermediară a competenței lingvistice.

Elevii încep să construiască propoziții complexe, își exprimă propriile opinii, cer explicații, vorbesc mai mult.

Etapa 5. Nivel mai înalt de competență lingvistică.

Elevii au un vocabular suficient, au un vocabular special și pot participa pe deplin la lecție. Știu gramatică și au un vocabular asemănător cu colegii pentru care limba ucraineană este limba lor maternă.

Înțelegerea etapei la care se află învățarea limbilor străine de către un student îl ajută pe profesor să organizeze corect procesul de învățare și să încurajeze discipolii să treacă la următoarea etapă.

Studiem limba ucraineană: metode și instrumente

Învățarea cu succes a limbilor străine este facilitată de factori foarte diferiți: de la condițiile de mediu lingvistic la calitățile personale ale fiecărui elev. Adesea un singur instrument nu este suficient. Cel mai bine este să combinați diferite metode și să formați o viziune integră despre limba ucraineană și învățarea limbilor străine.

O problemă urgentă pentru elevii care studiază limba ucraineană ca a doua limbă este teama de a greși în timpul conversației. Exercițiile de dezvoltare a vorbirii coerente, cum ar fi „povestirea pe degete”, vă vor ajuta la depășirea „barierei lingvistice”. Acordarea unui rol fiecărui deget facilitează amintirea și reluarea unei povești.

Însușirea unor cunoștințe teoretice de bază în domeniul limbii ucrainene, apariția unor aptitudini lingvistice de succes în comunicare și pregătirea pentru susținerea ZNO (evaluării externe independente) poate avea loc cu ajutorul cursului online „Life hack la limba ucraineană de la EdEra.

Limba ucraineană scrisă poate fi studiată cu ajutorul website-ului gratuit „Simulatorul de ortografie în limba ucraineană”.

Puteți găsi o listă completă de jocuri, cărți mnemonice, cântece și fișe, care vor diversifica studiul limbii ucrainene în manualul „BombeZNO”: materiale instructive.

Trei povețe de studiere a limbii ucrainene de la consilierul lingvistic al proiectului „Să învățăm împreună”,  Igor Hvorostianyi.

1. Învățarea unei limbi (precum și învățarea în general) este un proces activ. Joacă, explorează, practică, imaginează-ți, experimentează și nu te opri!

2. Să nu vă fie frică de greșeli. Comunicați chiar dacă limba dvs. nu este încă perfectă. Amintiți-vă: emoțiile sunt cruciale pentru învățare. Creierul este programat pentru a percepe mai întâi informații care au un puternic impact emoțional.

3. Învață o limbă pentru viață, nu doar pentru învățare. Încercați să integrați învățarea limbilor străine în proiecte importante pentru a rezolva probleme specifice din viața reală. Percepeți întreaga lume ca o clasă!

Pentru a face procesul de învățare mai interactiv și mai interesant, profesorii pot accesa următoarele resurse utile:

Manualul „Ucraineana pentru toți. Cum să-i înveți pe cei pentru care ucraineana nu este o limbă maternă

Cartea este rezultatul cooperării dintre specialiștii ucraineni și internaționali. Publicația este destinată în primul rând profesorilor, dar conține informații care pot fi utile profesioniștilor care lucrează în Noua Școală Ucraineană. Conține teorie, sfaturi practice și exemple care pot fi folosite în procesul didactic.

Cursul online „Predarea limbii ucrainene în clasele cu instruire în limbile minorităților naționale”

Cursul este format din șase module. Acesta îi va ajuta pe profesor să planifice în mod eficient lecțiile de limbă, să evalueze rezultatele elevilor, să desfășoare lecții online în carantină și să implice părinții și membrii comunității în învățarea limbilor străine pentru studenți.

Manualul „Ucraineana bombezna. Cum poate fi planificată și desfășurată o tabără lingvistică”– (partea 1) și (partea 2)

Manualul conține recomandări pentru organizarea și desfășurarea taberelor lingvistice pentru elevii din învățământul secundar general cu instruire în limbile minorităților naționale. Oferă diverse forme interactive de învățare și utilizare a limbilor străine - coduri QR cu jocuri, cântece, pregătirea elevilor de liceu pentru evaluare externă la limba ucraineană și literatură etc.

Astfel de exerciții interactive ajută la utilizarea limbii ucrainene în situații „vii”, apropiate de viața reală în afara școlii.

Ucraineana este limba succesului

Învățarea unei limbi în copilărie și maturitate este complet diferită, spune Igor Hvorostianyi, consilier lingvistic în proiectul „Să învățăm împreună”. Creierul copilului este mai flexibil, procesează informații „vorbitoare” în partea care este responsabilă pentru munca automată. De aceea, copiii percep o a doua limbă ca fiind ceva complet natural.

Pentru adulți este mai dificil să învețe o a doua limbă, dar este totuși posibil. Nu vor putea „gândi” limba ca copiii, dar experiența de viață disponibilă va fi doar un avantaj. De exemplu, în liceu, universitate sau în viața adultă este bine să învățați limbajul academic, având dezvoltate abilități cognitive și de alfabetizare.

Cuvintele expertului sunt confirmate de fotograful Sintia Roiak. Ea a început să studieze limba de stat la grădiniță: i s-a dat cu ușurință, deși la început confunda maghiara cu ucraineana.

Sintia vede multe avantaje în studierea limbii de stat: „Ucraineana mă ajută în profesia mea, comunic cu clienții, am posibilitatea de a crește profesional, de a participa la diferite concursuri, ateliere de lucru pentru a-mi îmbunătăți abilitățile”, spune ea.

Artista-fotograf susține că este foarte bine să cunoști ambele limbi, menționând: „Tot ce am acum – educație, profesie, dezvoltare, prieteni se datorează limbii ucrainene”.

Acest articol a fost scris cu sprijinul Uniunii Europene și Ministerului Afacerilor Externe al Finlandei. Conținutul materialului ține de responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene și Ministerului Afacerilor Externe al Finlandei

* Articol sponsorizat. Opiniile și informațiile prezentate în acest articol nu reprezintă neapărat punctul de vedere al redacției

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 367


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți