Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
29 ianuarie 2021

Jocurile Olimpice din Carpați – un proiect ambițios al Ucrainei sau spălare de bani?

Jocurile Olimpice din Carpați – un proiect ambițios al Ucrainei sau spălare de bani?
29 ianuarie 2021

Jocurile Olimpice din Carpați – un proiect ambițios al Ucrainei sau spălare de bani?

O anchetă a jurnaliștilor proiectului „Scheme” a demonstrat  că șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, este în proces de discuții  cu un investitor austriac care dorește să construiască o mare stațiune de schi în Carpați pentru Jocurile Olimpice de iarnă din Ucraina.

De asemenea, potrivit jurnaliștilor, acest investitor este asociat cu o serie de politicieni ucraineni, precum și cu fraude  de bani de la bugetul de stat al Ucrainei, relatează publicația „Ukrainska pravda”.

„Schemele” au obținut acces la corespondența fostului șef al Derjinvestproekt Vladislav Kaskiv, precum și a asistenților personali și a împuterniciți ai  deputaților din Blocul de Opoziție Serhiy și Yulia Lyovochkin în perioada 2014-2016.

Aceste scrisori indică faptul că Levochkina a fost implicată în gestionarea conturilor companiei austriece Teleferic Holdings GMBH. Aceasta este una dintre companiile prin care, conform anchetei oficiale a Biroului Național Anticorupție (NABU), s-au retras fonduri de la bugetul de stat, destinate implementării proiectului „Speranța olimpică”, când Derjinvestproekt era administrat de Kaskiv.

Corespondența indică faptul  că Lyovochkina coordona transferul de  fonduri de la Teleferic printr-o bancă letonă în conturile filialelor sale ucrainene, apoi  banii au fost cheltuiți  pentru achiziționarea  de terenuri pe colina Borjava din Transcarpatia, exact acolo unde a fost planificat proiectul Olympic Hope. În prezent, aceste terenuri au fost arestate ca parte a unui dosar penal al NABU pentru deturnarea de fonduri bugetare din proiectul de investiții de stat. Această investigație este în desfășurare.

Biroul președintelui Volodymyr Zelensky a reluat proiectul, iar în iulie 2020 Ermak a raportat despre discuțiile de succes cu investitorul austriac Gernot Leitner, care a prezentat proiectul stațiunii de schi Borjava.

Compania austriacă Teleferic a fost înregistrată în acest scop, inclusiv cu perioada în care conturile companiei au fost gestionate din biroul doamnei Lyovochkina, conform anchetei „Scheme” în cooperare cu Centrul Slovac pentru Investigații Jurnalistice „Jan Kotsubeak”.

În prezent, Teleferic nu mai deține companiile care au cumpărat terenurile  din Transcarpatia. În schimb, compania slovacă Carpathian Mountain Resort a fost introdusă în structura de proprietate a acestor terenuri. Este, de asemenea,  formal  introdus și numele  austriacului Leitner, cu care șeful biroului președintelui Ermak s-a întâlnit la Kiev.

„Schemele” au cerut comentarii Președintelui și, ca răspuns, Oficiului șefului statului ucrainean  a scris: „În prezent, este vorba despre atragerea investițiilor, nu despre un proiect de parteneriat public-privat. Întregul proces de negociere este condus exclusiv de partea ucraineană cu un reprezentant al Companiei  austriece  Austrian Teleferic Holdings. Referitor la celelalte întrebări,  informațiile solicitate lipsesc în prezent în biroul președintelui".

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Foto - „Scheme”

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 412


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți