Opinie
13 aprilie 2020

Jurnal de carantină din Ucraina – satul Utconosovca, raionul Ismail

Jurnal de carantină din Ucraina – satul Utconosovca, raionul Ismail
13 aprilie 2020

Jurnal de carantină din Ucraina – satul Utconosovca, raionul Ismail

Jurnalista Aura Dobre de la TVR Internațional a aflat de la Elena Tudoran, profesoară de limba engleză în satul Utconosovca din Ucraina, cum este viața în sat, la școală și în familie, în vremea pandemiei.

Pandemia are și o parte bună: reunește familiile

Satul Utconosovca este unul dintre satele românești din sudul Basarabiei istorice, în raionul Ismail din Regiunea Odesa, Ucraina. Are o populație de peste 4000 de oameni, dintre care majoritatea români. Sat de oameni gospodari. Aproape în fiecare curte este câte o seră de legume, un solar, iar toți cei din sat, cu mic cu mare, sunt implicați în muncile agricole. Legumele cultivate aici se vând în marile piețe din Ucraina și în vremurile bune ajung și dincolo de granițele ei.

Elena Tudoran este profesoară de limba engleză la Școala de Cultură Generală din localitate.

În ultima vreme își împarte timpul între predarea materiei online pentru elevii săi și treburile din curte. Am reușit să o prindem într-o seară, când nu era așa de obosită, după munca de peste zi. Ne-a povestit…, în câteva rânduri, cum este viața în sat, la școală și în familie, în vremea pandemiei.

„Nu mi-a trecut prin cap vreodată că viața noastră ar putea să se schimbe așa, într-o bună zi! Că începutul lunii martie va trage o linie între ce a fost înainte, adică situații și lucruri stabile, aranjate fiecare la locul lor în toţi anii pe care i-am trăit, și ce se întâmplă acum. Adică aceste săptămâni fără nicio logică şi fără o fărâmă de certitudine…

În ceea ce privește noua modalitate de predare, ne-am adaptat repede și am învățat și eu, dar și colegii mei, să predăm cursurile online. Copiilor le place foarte mult. Dar, eu cred că nimic nu poate înlocui comunicarea pe viu din clasă. De fapt, asta îmi lipsește cel mai mult acum.

În rest, viața noastră, după ce terminăm cursurile online, este foarte plină. Trăim la țară, într-un sat unde în această perioadă a anului oamenii nu au timp să stea degeaba sau să comunice prea mult unii cu alții. Suntem cu toții ocupați cu răsadurile, cu pregătirea recoltei viitoare, cu legumele noi, cu treburile obișnuite din grădinile noastre. Într-un fel, toată această muncă fizică ne ajută să trecem cu bine de perioada de izolare, de carantină… Zilele trec mai repede!

Cred că este și un lucru bun cu pandemia asta. Acela că se reunesc familiile. Ni se întorc copiii de la oraș și, parcă, împreună fiind, ne e mai ușor.

Anul acesta vom fi cu toții împreună de Sfintele Paști. Va fi o sărbătoare a familiei reunite. Vom coace împreună un fel de cozonac (la noi i se zice pască), vom pregăti mâncărurile noastre gustoase de sărbătoare, iar eu voi fi tare bucuroasă pentru că am ocazia să vopsesc ouă cu nepoțica mea!

Le doresc românilor de pretutindeni ca, de sărbătorile acestea, să aibă mai multă răbdare, mai multă speranță, mai multă credință, să se bucure (așa cum facem și noi) de timp alături de cei dragi! Și, nu în ultimul rând, zic să fim cu toții sănătoși și să avem putere să trecem cu bine peste toată această perioadă!”

Profesoara Elena Tudoran ne-a fost, de altfel, o gazdă primitoare în urmă cu doi ani când echipa „La un pas de România” a realizat o serie de reportaje cu și despre românii din Regiunea Odesa, scrie Aura Dobre.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 818


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți