Opinie
Redactor: Dorina Popescu
19 februarie 2020

La Cernăuți, „oficial ne merge bine”

La Cernăuți, „oficial ne merge bine”
19 februarie 2020

La Cernăuți, „oficial ne merge bine”

Agonie – termenul potrivit pentru starea în care am intrat noi, românii fostei Românii. Ați auzit? Le-a reușit și manevra de a sugruma timpul de Radio și  Televiziune predestinat nouă – celor cu gândire românească. În alte țări, o grevă generală era inevitabilă! Nu și la noi! Indiferența ne împodobește cu ochelari de soare în luna februarie. Dar la ce folosește o vedere bună atâta timp cât auzul ne zumzăie în altă limbă? Mai bine eram oarbă.

Noaptea trecută am recitit romanul Zorba Grecul. Nu din propria-mi dorință. Mai mult de chinul întrebării dacă scriu articolașe pentru că, din plictis, nu aș avea ce face. Trebuia să rebobinez principiul de viață al lui Zorba pentru a rămâne înțeleaptă vis-a-vis de alți înțelepți care mi-au explicat că nu am habar cât de mult fac ei, personal, pentru a reda Cernăuților dreptul (său) istoric. Problema e că: am habar! Că știu și văd unde răsar gesturi generoase, de suflet și altele – subțiri, accelerând strict pe imagine și publicitate.

Că multitudinea de lideri români ar fi trebuit să ne consolideze măcar prezentul – nu invers. Că a ne limita la modestul merit al mamelor noastre, care continuă, pe domeniile încă românești din Ucraina, să lipească etichete cu scris latin pe borcanele din cămară – este prea puțin! Așa cum e prea puțin să povestim din Paște-n Paște că suntem urmașii celor care zac la Fântâna Albă.

Primul vinovat – sunt chiar eu! Și asta pentru că am un potențial uriaș de a răsturna  Carpații, dar mă limitez la câte un monolog săptămânal la poalele acestora. Eu nu sunt lider... Și nu am fost niciodată! Nu am discursul care ar ridica oști! Și nici pregătirea de a-mi asuma înfrângeri! Ceea ce știu, ce simt, ce vreau – e să-mi revăd românii de pretutindeni lăsați în Legea lor.

Deșteptarea noastră nu va întârzia. Avem aceeași istorie – deci, suntem mulți! Putem porni cu lucruri mărunte, dar ferme. Ca Zorba Grecul, de exemplu... Să fim supuși la serviciu, poate. Dar liberi, fraților, liberi în propria viață!    

Atâta timp cât străbatem cu ochii închiși vise libere putem admite că nouă, etnicilor români, la Cernăuți – oficial ne merge bine.    

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1495


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți