Opinie
Redactor: Dorina Popescu
27 ianuarie 2020

La Cernăuți au trecere doar Șeherezadele?

La Cernăuți au trecere doar Șeherezadele?
27 ianuarie 2020

La Cernăuți au trecere doar Șeherezadele?

Strigătul meu disperat din ultimele 5 luni, în numele românilor mei de Acasă, m-a lăsat fără corzi vocale și exmatriculată din corul bisericesc. Strângându-mi căruntețea în coc și acceptându-mi cu seninătate cearcănele, am intrat în ciorapii de lână și într-o linie de monolog fără public. Și asta numai că într-un Cernăuți de vânzare au trecere doar Șeherezadele – cele care nu prea au ce spune, dar au ce etala.

Mai degrabă un fel de Chirițe de Iași, pe care aș putea să le invidiez măcar pentru blănurile siberiene, buclele strunite cu fixativ și perlele naturale... Dar alții mi-s anii și, dacă mai nutresc slăbiciune pentru ceva, este shopping-ul clasic prin librăriile-anticar (mai adevărat și mai ieftin decât prin librăriile de mall).

Și totuși: unde-mi sunt româncele de altădată? Cu excepția puținelor, rămase din întâmplare într-o Primărie din Mahala sau într-o Editură din Cernăuți? Româncele mele, pe modelul Ludmilei Rotaru și al altor Doamne de la care am învățat să rezist prejudecăților altora – celor istorice, mai ales. Și pentru care aș convinge toți crinii să rămână în floare, anul împrejur. Româncele autentice de la Cernăuți care ar demola vitrina cu idolițe franțuzești ale fetiței mele... Și cealaltă, a dezamăgirilor subsemnatei.  

Ce ne împiedică, într-un oraș românesc, să avem cursuri de caligrafie a scrisului latin și o școală a bune maniere – pentru noi, româncele? Ce-ar fi să le solicităm, măcar o dată pe an, Cinematografelor cernăuțene, câte o peliculă românească la care să umplem sala și să arătăm, alături de familie, că putem fi mai mulți decât se crede că suntem?

Mă întreb dacă la Cernăuți s-a mai păstrat tradiția de a citi, de a cugeta, de a asculta, de a înțelege. Dacă mai suntem noi consumătoare, precum altădată, de volume cu versuri și ceaiuri cu iasomie. Dacă vrem să rămânem înțelepte – sau să ne abatem spre narcisism și să ne credem frumoase și deștepte. Dacă modestia pentru noi mai are locul broșei din piept... Iar decența hainelor nu face altceva decât să explice ce avem noi diferit de toate celelalte care ne cred îmbăiate în lapte și îmbrăcate cu haine de la ruși. Or, noi suntem doar românce... Ăsta-i farmecul.

Mă întreb dacă mai avem ambiția de a ne lua o zi liberă de la muncă și de a da o fugă la grădinița sau școala odraslelor noastre pentru a le citi o poveste în română, pentru a ne juca cu ei de-a Baba-Oarba, pentru a le întări instinctul românesc care să-i facă eterni.     

Unde sunt româncele mele de altădată? Care să-și merite poziția cu adevărat, care să impună respectul pentru ce sunt – nu pentru ce poartă. Care să ne detașeze odată și pentru totdeauna de caracteristici false și să ne redea substantivele: demnitate, curaj, mândrie. Româncele mele cu un discurs fără menajamente, care mai mult să trezească decât să rănească. Româncele mele autentice de la Cernăuți, puține dar extraordinare, despre care știu că există cu adevărat, chiar dacă abia-abia le mai deslușesc chipul prin fotografiile în care Șeherezadele din Bucovina eclipsează până și soarele.

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 808


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți