Opinie
Redactor: Dorina Popescu
22 decembrie 2019

Libertatea de a colinda în românește la Cernăuți

Libertatea de a colinda în românește la Cernăuți
22 decembrie 2019

Libertatea de a colinda în românește la Cernăuți

Suntem un popor însetat de Colinde. Ceea ce ne face cinste! În luna turtei cu ghimbir, a podoabelor de brad și a hainelor din cașmir încă mai știm să uimim prin simțuri. Căutăm prin șifonier nostalgii vestimentare și facem cozi infinite la Spectacole cu Lerui-Ler. Nu știm cum e să trăiești fără colinde, asta pentru că ele rămân cea mai frumoasă parte din întreaga noastră ființă. Luați-ne tradiția de a colinda și ne sărăciți pe loc! Chiar dacă întreaga noastră casă (și corpul întreg, de asemenea) – aur poartă, fără colinde am rămâne simple exponate de muzeu. Și nu dă, Doamne!

Săptămâna trecută România a sclipit din răsputeri prin două Spectacole Extraordinare: Colinde Românești de bardul Ștefan Hrușcă, magic țesute la Cluj-Napoca în Casa de Cultură a Studenților și Degeaba 30, o mărturisire despre România post-comunistă în captivanta interpretare a lui Tudor Gheorghe, la Sala Palatului din București. Ambele evenimente cu un puternic impact emoțional revărsat de subsemnata în două batiste de nas și ameliorat cu toată tinctura de valeriană găsită pe la călătorii CFR din trenurile de legătură. Recunosc că la ambele Spectacole m-am încumetat să încap toată Bucovina mea Mare într-un singur fotoliu de spectator. Știind că Românii mei de Acasă pot resimți și la mare distanță poveștile de Crăciun, mi-am asumat pentru ei rolul de mesager. Iar sentimentul că le pot oferi acest fior magic mi-a diminuat din remușcările de a le fi părăsit cândva barca...

Românii mei de la Cernăuți încă mai colindă românește. Și nu că ar avea voie... Necesitatea rezistenței propriilor lor tradiții este mai presus de orice! Mai români ca românii – ei, exemplari în credință, în demnitate, în Colind. Îi remarc în orice mulțime prin felul de a-și purta, pe umeri, strămoșii. De a călca la pas curajos pe cărările ce vin din Sinăuți spre Băhrinești și care coboară spre Cernăuți – orașul din care au făcut o Țară Mândră, Românească, în care sper să se audă versurile:  Ia-ne, Doamne, și bomboana din colivă / Dar redă-ne verbul a iubi (Tudor Gheorghe).

Răzbunarea nu e despre românii mei de Acasă. Pacifiști, își vor apleca mereu capetele, vor accepta și zăbrelele și celula lui Radu Gyr, vor colinda cu puterea minții și vor învinge cu cea a inimii, se vor strămuta prin lumi ca în primăvară să ajungă negreșit acasă, vor face carte mai ales la Universitatea din Cernăuți – locul în care tinerii noștri români conving că sunt cei mai buni, vor evita școliri oxford-iene care pe nevrute fac din noi ok-iști și consumatori de vise menite ruinării noastre spirituale, vor crede în puterea brazilor carpatini – pentru că fiecare dintre ei – fiecare dintre noi –  are în responsabilitate câte un brad semeț, (cu) o coloană vertebrală perfectă pentru care a venit momentul împodobirii.

Este suprem să știu că românii mei de Acasă încă mai plâng pe acorduri de chitară cu versurile Rugă pentru Părinți. Că titlul de onoare Etnic Român este folosit în scopuri nobile. Că frăția îi caracterizează. Deopotrivă și gândul pozitiv. Că mențin liber și luminat, la Cernăuți, colindul românesc. Că visele lor nu au înălțimea Statuii Libertății, ci adâncimea locurilor în care au coborât, ireversibil, eroii.

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1883


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți