Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
10 mai 2019

MAE de la Kiev a asigurat Budapesta că „legea limbii ucrainene” nu afectează drepturile minorităților din Ucraina

MAE de la Kiev a asigurat Budapesta că „legea limbii ucrainene” nu afectează  drepturile minorităților din Ucraina

Partea ucraineană continuă cooperarea cu partenerii din Ungaria și este gata pentru dialog pe marginea problemelor lingvistice. Ministrul adjunct de externe al Ucrainei Vasyl Bodnar în timpul întâlnirii cu  Ministrul ungar de externe,  Peter Siyyarto a comunicat că Parlamentul ucrainean a adoptat Legea cu privire la limba de stat, dar ea  nu limitează drepturile minorităților naționale.

„Diplomatul ucrainean l-a informat pe Siyyarto  despre  principalele prevederi ale noii legi, l-a încredințat că legea nu limitează utilizarea limbilor minoritare, ci mai degrabă garantează  drepturile minorităților în utilizarea  limbilor minorităților respective și popoarelor autohtone“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Catherina Zelenko, la un briefing de la Kiev.

Ea a menționat că partea ucraineană continuă cooperarea cu partenerii din Ungaria și este gata la dialog.

Anterior s-a comunicat  faptul că Ungaria a criticat legea lingvistică din  Ucraina. Ministrul ungar de externe a declarat că legea cu privire la limba  ucraineană  afectează  drepturile minorității maghiare și că țara sa își pune speranța pe noul  președinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Agenția BucPress reamintește că la sfârșitul lunii aprilie Secretarul de stat al Româniai, Dan Neculăescu, a avut o rundă de consultări cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe, Vasyl Bodnar, printre temele de discuţie numărându-se situaţia minorităţii române din Ucraina.

În ceea ce priveşte situaţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), secretarul de stat român a reiterat poziţia clară a MAE privind "importanţa aplicării cu bună credinţă a normelor şi standardelor relevante în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale". Neculăescu s-a referit în mod direct la votarea de către Rada Supremă, a legii privind utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat şi a reiterat ferm "necesitatea ca măsurile adoptate de statul ucrainean să asigure respectarea drepturilor etnicilor români în conformitate cu normele şi standardele internaţionale în materie".

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 577

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți