Opinie
Redactor: Dorina Popescu
25 octombrie 2019

Margareta Istrati – îndrăgostită de abecedar pentru totdeauna și încă o zi

Margareta Istrati – îndrăgostită de abecedar pentru totdeauna și încă o zi
25 octombrie 2019

Margareta Istrati – îndrăgostită de abecedar pentru totdeauna și încă o zi

Este inconfundabilă grație stilului. Și irepetabilă prin arta de a preda. Iar numai dacă din întâmplare Limbii Române i-ar fi lipsit cuvântul Legendă – l-am fi inventat pentru Doamna Margareta Istrati, învățătoare de tradiție la Gimnaziul nr.6 Alexandru cel Bun din Cernăuți. Este ființa care, cu siguranță, l-a inspirat pe Florin Chilian în piesa Zece. Ascultați-o pentru a-mi da dreptate. Elevii o adoră! Fetițele din clasa Doamnei Învățătoare o imită perfect prin rochițe evazate și mărgele asortate – ținute permise micuțelor, bineînțeles, doar în week-end. Iar băieții o reprezintă prin seriozitatea aplicată 24 de ore din 24. Amprenta Doamnei Margareta o resimt și părinții. Cine s-a școlit la  Dumneaei, vorba lor, Om se face!

Este Mentor prin vocație – detaliu regăsit în biografia multor români din Ucraina. Între margaretă – specie de floare și Margareta – de la Peleș, totul este plin de Ea! Îndrăgostită de Abecedar, ca în Shakespeare, pentru totdeauna și încă o zi, a crescut intelectual zece promoții de clase primare. Treizeci și opt de ani de activitate au devenit precum o broșă la piept – cea mai prețioasă, pe care doamna Învățătoare o poartă cu onoare. Ani în care a oferit speranță unor vise timide de copii și înțelepciune pentru visele îndrăznețe ale părinților. Ani magici! Fără nici cel mai mărunt sentiment de regret! Fără drept la oboseală! Cu o precizie de croitor pentru formatul fiecărui elev în parte. Cu ambiția unui instructor de sport – care te provoacă să încerci și tot el te ridică. Cu insomnii din prea multă implicare emoțională la clasă... Și o inimă cu focuri de artificii în mii de culori la satisfacția apogeului atins de elevi.

Anul 2007, decisiv pentru Gimnaziul nr.6 Alexandru cel Bun din Cernăuți, a pus problema imposibilității de a avea, în premieră, Clasa Întâi. Motiv întemeiat: puțini elevi. Prea puțini. Vreo cinci. Apoi, cu unul mai mult. Dar tot insuficienți. Îmi amintesc cu fior despre forța gândului pozitiv pe care ni-l transmitea doamna Margareta în orele de la Pregătitoare. Iar la Întâi Septembrie a fost să fie Clasa Întâi! Cu mai bine de peste zece elevi, chiar dacă unii dintre ei nu aveau nici măcar șase ani. Povestea mi-e de suflet pentru că printre acei copii era și al meu. Cel mai mic din clasă. Ce timpuri!

Îndrăgostită de paleta în pastel a toamnei și de caligrafia literelor de mână, topită după propria familie, ținându-și aproape elevii și după plecarea lor în Lume, aducând cu sine, la cancelarie și la clasă, Soarele, existând – pur și simplu existând – doamna Învățătoare aduce o filă optimistă istoriei noastre. Școlirea copiilor în primele clase este o muncă titanică. A fi Învățător nu este o alegere – este o chemare! Lucru pe care l-a simțit încă din vremurile pe când era elevă în satul natal, Dinăuți. Iar punte între vis și realitate a fost absolvirea Institutului Pedagogic din Bălți.  Impresionanta carieră care se deapănă frumos în continuare nu a părăsit niciodată Castelul Cunoștințelor cu predare în Limba  Română din Cernăuți.

Doamna Margareta cu siguranță va deveni eroul principal într-un atât de necesar Roman meritat. Și, chiar dacă printre diplomele Domniei Sale nu se regăsește (încă) și cea care să-i confere titlul de Cetățean de Onoare al orașului Cernăuți, viața a binecuvântat-o cu titlul de cetățean de onoare a sute și sute de inimi pentru care va rămâne mereu Giuvaierul de la etajul 2de unde totul se vede ca în povești.

Dorina POPESCU pentru Agenția BucPress 

   

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1377


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți