Opinie
11 februarie 2020

Ministrul ucrainean de externe susţine că are puţine speranţe cu privire la un viitor summit în ''format Normandia''

Ministrul ucrainean de externe susţine că are puţine speranţe cu privire la un viitor summit în ''format Normandia''
11 februarie 2020

Ministrul ucrainean de externe susţine că are puţine speranţe cu privire la un viitor summit în ''format Normandia''

Şeful diplomaţiei ucrainene, Vadim Pristaiko, a declarat luni că nu a remarcat discuţii în vederea pregătirii summitului promis asupra conflictului armat din estul Ucrainei, adăugând că are prea puţine speranţe pentru un progres semnificativ chiar dacă un astfel de summit va fi organizat, informează Reuters.

Liderii rus, ucrainean, francez şi german au avut o întrevedere în decembrie la Paris, în aşa-numitul "format Normandia", pentru a discuta asupra crizei din Ucraina şi au convenit să se întâlnească din nou după circca patru luni pentru a menţine dialogul deschis.

"Înainte de întâlnirea care a avut loc în decembrie, pregătirile au început cu o jumătate de an înainte. Acum mai avem doar două luni şi nu văd nimic pregătit. Poate că va fi un proces mult mai rapid ca data trecută şi poate că vom înregistra mult mai multe progrese... Scuze, dar mă îndoiesc", a spus Pristaiko în timpul vizitei sale oficiale în Italia, scrie agerpres. Conflictul din estul Ucrainei, care a izbucnit în 2014, a făcut până acum peste 13.000 de morţi, lăsând o bucată considerabilă din teritoriul Ucrainei sub controlul de facto al separatiştilor susţinuţi de Moscova, şi a agravat cea mai gravă ruptură Est-Vest de după Războiul Rece.

Summitul din decembrie nu s-a soldat cu genul de progres pe care l-au sperat unii, precum un acord asupra extinderii zonei de încetare a focului, însă a dus la un acord asupra schimbului de prizonieri.

Pristaiko a salutat schimbul de prizonieri la scară mare care a avut loc la sfârşitul anului trecut, însă a subliniat că au murit mai mulţi oameni în luptele ce au continuat în ianuarie 2020 decât în aceeaşi lună a anului trecut.
"Nu am reuşit să ducem la capăt armistiţiul... Însă, chiar dacă am reuşit doar un schimb de prizonieri, acesta este un bun pas pentru ucraineni", a spus ministrul de externe al Ucrainei. 

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 976


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți