Opinie
Redactor: Marin Gherman
19 octombrie 2021

Ministrul ungar de externe: Campania de "minciuni provocatoare" a Ucrainei privind contractul energetic Budapesta – Moscova a eșuat

Ministrul ungar de externe: Campania de

Campania de "minciuni provocatoare" a Ucrainei referitoare la achiziţiile de energie ale Ungariei a eşuat "ruşinos", Uniunea Europeană afirmând clar că acordul pe termen lung încheiat de Budapesta cu Rusia este perfect legal, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite MTI, citat de Agerpres.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a spus clar că Ungaria are dreptul de a semna un astfel de contract şi nu i se poate reproşa nimic, a scris Szijjarto pe Facebook, în pauza unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE.

Borrell şi-a comunicat poziţia şi Kievului, subliniind că Ungaria a acţionat în conformitate cu legea la semnarea contractului, a adăugat ministrul de externe ungar.

Potrivit acestuia, Ucraina a desfăşurat o campanie de comunicare şi politică intensă şi ostilă, recurgând la minciuni provocatoare împotriva Ungariei şi, în pofida faptului că nu este membră a UE, a depus o plângere pe lângă Comisia Europeană împotriva unui stat membru.

"Ucraina a vrut să blocheze livrările de energie sigure către Ungaria, a intervenit grav în afacerile noastre interne şi a întreprins măsuri pe plan internaţional care ne-au încălcat suveranitatea", a adăugat el.

Ministrul de externe ungar a subliniat că resursele de energie ale Ungariei sunt o chestiune de suveranitate şi că Ungaria are dreptul să semneze contracte care garantează livrările de energie cu orice ţară doreşte, insistând că Budapesta respinge "cu toată fermitatea" campania de comunicare şi politică ostilă a Ucrainei ce pune sub semnul întrebării suveranitatea Ungariei şi plasează acest stat într-o lumină proastă.

Szijjarto a mai notat că anul trecut şi în acest an cea mai mare parte a gazului achiziţionat în Europa a ajuns în Ucraina via Ungaria şi că, ţinând cont de acest aspect, ar fi "inacceptabil" pentru Kiev să introducă orice restricţii în ce priveşte drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Importanţa acordului privind livrările de gaz între Ungaria şi Rusia este evidentă în lumina actualelor preţuri ridicate la energie, acest contract permiţând Ungariei să cumpere gaz la un preţ bun şi să-şi asigure livrări pe termen lung, a notat şeful diplomaţiei ungare.

Se va reaminti că pe 27 septembrie Ungaria a semnat un nou contract pe termen lung cu concernul rus Gazprom pentru furnizarea de gaze, ocolind Ucraina.

Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a amânat ședința comisiei interguvernamentale ucraineano-maghiară de cooperare economică, care urma să aibă loc la Budapesta.

Ungaria a acuzat Ucraina de încălcarea suveranității ei, ca răspuns la un acord cu Gazprom. Kremlinul a declarat că Ucraina „nu are dreptul” să intervină în această situație.

Pe 1 octombrie, Gazprom a încetat să tranziteze gaze în Ungaria prin teritoriul Ucrainei, inclusiv regiunea prin Transcarpatia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 363


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți