Opinie
Redactor: Dorina Popescu
16 noiembrie 2019

Noi, românii – în căutarea cărui Tărâm al făgăduinței?

Noi, românii – în căutarea cărui Tărâm al făgăduinței?
16 noiembrie 2019

Noi, românii – în căutarea cărui Tărâm al făgăduinței?

Zonele geografice care ne țin captivi – pe noi, plecați în căutarea propriului nostru Tărâm al Făgăduinței – încearcă să ne convingă că zăbrelele de la ferestrele lor nu sunt decât promițătoare perspective. Eu le ating zilnic – ca de fiecare dată să înghit, ca pe un nod în gât, eșecul. Terapia cu închisul ochilor și zborul imaginar spre Acasă – încă pare să funcționeze atunci când off!-urile noastre ating cote maxime.

Aici, în Dobrogea, mă regăsesc în suferința fără de leac a lui Ovidius Publius Naso. Crivățul înspăimântător al iernilor și furtunile de nisip aferente celorlalte trei anotimpuri m-au provocat la un decor interior – atât al casei, cât și al inimii – exagerat în flori de mac și spice de grâu. E pura necesitate a unei oaze de un verde carpatin pe acest Tărâm al Făgăduinței care nu s-a dovedit a fi al meu.

Criză de verde bucovinean și exces de dor – și la Veneția. Avem și acolo mame cu argint în păr și cu aur în inimă pentru care visele câștigului consistent au demolat propria lor sănătate. La Milano Mama mea a schimbat halatul de cadru medical pe o pereche de mănuși de menaj. Demnitate abandonată pentru mine, pentru noi, copiii. Toate scrisorile Mamei aveau acel aliniat tradițional despre dorința de a reveni acasă. Italia o fi frumoasă – dar nu suficient ca să convingă. Acasă, pentru noi, nu poate fi nici în Germania. Nici în Spania. Și nici în Portugalia. Franța, cu tot șarmul ei, are aprecierea noastră doar la nivel de turiști. În rest, atât scopul cât și durata vizitei pe Tărâmurile Făgăduinței sunt până la scânteia acelui Dor care te urcă într-un microbuz ticsit cu de-ai noștri și cu produse de-ale lor și care în 24 de ore te lasă la poartă.  

Poarta de Acasă constituie un alt episod esențial din toată povestea noastră, a românilor. Sacră, spălată cu peria de pantofi (doar cu titlul de pantofi) în fiecare sâmbătă a anotimpurilor calde, vopsită în ajunul fiecărui Hram, de către Mama, bineînțeles, pe exterior și de către noi, piticii de atunci, pe interior – ea va rămâne acel punct cardinal al adevăratului Tărâm al făgăduinței. Tărâm pe care ni l-au încredințat strămoșii și pe care îl datorăm generațiilor care vor urma.

Când suntem printre străini ar trebui să ne creăm o poartă de acasă, imaginară. Ea nu va necesita mare îngrijire și ne va surprinde cu o lume în care fiecare dintre noi ar conta. În Dobrogea și în Italia, în Germania, în Spania și în Portugalia, în Franța și practic oriunde în lume există câte o Mică Bucovină în care lumina candelei veghează asupra unei fotografii îngălbenite din care cu duioșie ne privesc cei rămași acasă. Asta mă face să rezist! Să-mi caut semenii în suferință... care, la rândul lor, tot în speranța Tărâmului Făgăduinței, vor fi rămas să îndure crivățul și furtunile... Numai din acest motiv, pentru șansa de a mai auzi dialectul de Acasă, mi-aș face un Abonament pe viață la doctorul-dentist venit la Tomis din Ismail. Și aș mai îndrăzni să visez la câte un ceai duminical cu Anastasia – basarabeanca de aur care predă limba română la Constanța. Și nu aș renunța să cred că, fie și într-un apus al propriei mele vieți, mi-aș putea îndrepta pașii spre acel mult-râvnit Tărâm al Făgăduinței care este (pentru mine) Acasă, în Bucovina.

Dorina POPESCU,

pentru Agenția BucPress - www.bucpress.eu 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 754


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți