Opinie
04 octombrie 2019

Octombrie de Oscar la Cernăuți

Octombrie de Oscar la Cernăuți

Ei-i-i, s-au încins spiritele jurnalistice. Așa deșteptare – da! Și, ce să vezi – viorile din urma lor. Ultimele, total justificat, dacă e să mă iau după lustruitele pavaje din Cetate și după imaculatul alb al statuilor cu struguri de ciment. Mi se scriu răvașe, aproape fără număr, toate cu mari șanse în devenire de Roman – răvașe de la Cernăuți, apretate cu prietenie, dor și cu acel Te așteptăm mereu, care mai mult doare decât bucură... Prietenii știu de ce.

Mi se mai scrie că Arcada Cetății mele își menține demn laurii, că toate ferestrele care ies spre Lume respiră prin perdeluțe de in, că butonii crizantemelor se dezghioacă spectaculos în văzul tuturor, că licoarea de vin proaspăt s-a adăpostit prin carafe de sărbătoare și că făina de anul acesta e nerăbdătoare să ia forma checului cu afine – toate cu prilejul Hramului de la Cernăuți.

Mi se mai scrie că Octombrie la Cernăuți este demn de Oscar. Că poveștile nu-l ocolesc. Nici cele cu praf în ochi. Nici celelalte, de dragoste neîmpărtășită. Că Teatrul Olga Kobyleanska adăpostește tot mai des Trupe de actori români – binecuvântați pelerini din fire, iar strada care-i poartă numele este Epicentrul succesorilor lui Zavaidoc. Băcăniile: și ele au ceva românesc – bere Skol, dar e un început.

Românii de la Cernăuți desființează orice statistică inventată! Astfel, în fiecare duminică, suntem prezenți la Catedrala Mitropolitană cu un român mai mult - în defavoarea altora. Hrisovul lui Alexandru cel Bun – e numai despre noi! Altfel ce rost ar mai avea să ne numim aproape toți feciorii cu numele celui care ne-a definit pentru eternitate? Octombrie, la Cernăuți, are pecetea victorioșilor și mă convinge prin oameni cu caracter. Unul e Tata – cel care m-a învățat că o victorie nu este altceva decât cel mai bun exemplu că s-a putut. Și Altcineva, născut tot în octombrie, adept înverșunat al negrului și total cucerit de inteligența corbului, El – care m-a convins să-mi reîncarc, după zece ani, penița cu cerneală.

Octombrie are planuri mărețe! Ne așteaptă pe la colț de stradă pentru a ne surprinde ca în copilărie cu un tremurici de frig. Intenționată treabă, bineînțeles. Cum altfel ne-ar provoca la nostalgia pentru cutia de carton ticsită cu pulovere scămoșate? Toate acele pulovere sunt despre noi. Un fel de biografie a fiecărui Octombrie din viața noastră. Iar eu am o grămadă la bord. Și cele mai multe dintre acestea sunt purtate cu mândrie, Acasă – la Cernăuți.

În Octombrie, poate mai des decât mi-ar permite bunele maniere, tind să visez la Orașul în care toate sunt perfecte. Parcurg mii de kilometri în gând și tot în gând fredonez, cu vibrația vocală a lui Edith Piaf, un fel de compoziție personală Cernăuți, mon Amour. E simplu! Iubesc Cernăuțiul – pentru că l-am iubit dintotdeauna! Și, pentru că nu știu să trădez în iubire, rămân mereu cu El. Nu e nimic mai presus decât liniștea că aparțin unei Cetăți în care, fie și la distanță, am o bancă în Grădina Publică de odinioară. Și este banca mea, cu graffiti cu tot ! Este locul meu prin moștenire, pe care trebuie să-l țin ocupat pentru a justifica fiecare Octombrie de la Alexandru cel Bun încoace.

Iar printre mireasma acestei luni se strecoară și scrisoarea Mamei, cu litere mășcate, în care gutuiul de la poartă are roadă bună și așteaptă prima brumă pentru a fi cules. Mama știe cum să mă aducă acasă... Că, pentru mine, ca și pentru toți românii mei risipiți – totul până la galbena gutuie...

Dorina POPESCU pentru Agenția BucPress din Cernăuți

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 573

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți