Opinie
06 februarie 2019

OPINIE|Cine distruge învățământul în limba română din Crasna, regiunea Cernăuți (VIDEO)

OPINIE|Cine distruge învățământul în limba română din Crasna, regiunea Cernăuți (VIDEO)

La Gimnaziul din Crasna, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți, ar putea fi deschise clase cu predarea în limba ucraineană, în pofida faptului că în localitate există deja o școală ucraineană. Anunțul a fost făcut de șeful secției de învățământ al comunei Crasna Ecaterina Maximiuc în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune 1+1 de la Kiev.

Această idee nu este una noua, susține pentru BucPress TV din Cernăuți fostul director al Gimnaziului din Crasna Ștefan Mitric, președintele Asociației Malanca din Crasna și consilier regional. Potrivit directorului concediat în 2018 pentru poziția sa pro-românească (acesta se judecă cu primăria pentru decizia ilegală de a-l concedia fără niciun motiv), el a fost supus în trecut unor presiuni pentru a deschide clase cu predarea în limba ucraineană, în pofida voinței părinților. În momentul de față Mitric este director la școala din Ropcea, acceptând propunerea românilor de acolo de a prelua conducerea școlii.

Ștefan Mitric a precizat pentru BucPress că românii din Ucraina sunt în așteptarea deciziei Guvernului de la București de a acorda și în acest an burse pentru elevii care învață în limba maternă, sperând că proiectul va fi extins. Merită menționat faptul că Ștefan Mitric este coordonatorul Asociației Malanca de la Crasna, organizație care a fost partener al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în proiectul acordării de burse etnicilor români din regiunea Cernăuți. Mai mult decât atât, Ștefan Mitric este consilier regional și a inițiat în 2017 o procedură de apel al Consiliului Regional Cernăuți către Parlament pentru anularea Legii Educației, însă aceasta nu a fost susținută de majoritatea de deputați ucraineni.

Urmăriți în subsolul acestui text interviul solicitat de televiziunea online BucPress TV directorului Ștefan Mitric.

Agenția BucPress, BucPress TV

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1658

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți