Opinie
Redactor: Marin Gherman
15 aprilie 2020

Parada de 9 mai de la Moscova: între jocuri geopolitice și coronavirus

Parada de 9 mai  de la Moscova: între jocuri geopolitice și coronavirus
15 aprilie 2020

Parada de 9 mai de la Moscova: între jocuri geopolitice și coronavirus

Autoritățile Federației Ruse speră să desfășoare totuși în data de 9 mai a.c. o paradă militară de amploare consacrată victoriei asupra Germaniei naziste în 1945. În mod normal Rusia ar trebui să amâne sau să anuleze parada. În legătura cu pandemia de COVID-19 puțini oaspeți din străinătate ar fi de acord să participe la un asemenea eveniment.

Potrivit presei din Ucraina, se cam teme de o asemenea vizită și președintele Belarusului Oleksandr Lukașenko, în pofida declarațiilor acestuia de nerecunoaștere a primejdiilor legate de pandemie.

Este clar că Rusia a cam ascuns în ultima vreme cifra reală de îmbolnăviri de coronavirsul de tip nou. Pandemia a acaparat toate regiunile țării, iar pe fondalul acestei crize epidemiologice ideea de desfășurare a Paradei militare de Ziua Victoriei în data de 9 mai pare a fi lipsită de sens.

Autoritățile oricum par a fi încă antrenate în procesul de pregătire a paradei. Recent, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că parada consacrată împlinii a 75 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei nu este amânată.  

În cadrul unui interviu pentru  postul tv „Pervii kanal” Peskov nici nu a amintit despre o posibilă anulare a acestui eveniment. În același timp, situația epidemiologică din Rusia lasă de dorit. Dacă presa centrală ignoră în mod direct acest subiect, atunci rețelele de socializare sunt pline de fotografii și video ale locuitorilor din orașul Moscova despre diverse cazuri de COVID-19. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut, rîntr-o videoconferinţă avută cu oficialii guvernamentali, înrăutăţirea situaţiei în această ţară, ca urmare a extinderii epidemiei de coronavirus.

Pe de altă parte, Moscova vede în parada de 9 mai un joc geopolitic, care determină o victorie simbolică în spațiu media internațional și în cel electoral intern. Nu prea se ia / nu s-a luat în calcul viața și sănătatea participanților la paradă.

În același timp, parada din 9 mai ar putea fi și o victorie dublă: asupra comunității internaționale, ai căror reprezentanți ar putea să participe la eveniment, dar și asupra coronavirusului. În acest mod, pandemia de parcă ocolește Rusia.

Unii observatori politici din Ucraina compară parada din 9 mai cu parada din 23 august 1939 în contextul semnării Pactului Molotov-Ribbentrop sau din 22 septembrie același an din or. Brest, când Armata Roșie mărșăluia alături de armata Germaniei naziste după divizarea Poloniei.

Recent, Vladimir Putin a declarat că următoarele săptămâni se vor dovedi a fi decisive în lupta cu epidemia şi a adăugat că, dacă va fi necesar, armata va interveni. Oricum la Kremlin încă se fac pregătiri pentru parada militară de Ziua Victoriei, celebrată pe 9 mai, în condiţiile în care anul acesta marchează a 75-a aniversare a victoriei în Europa asupra Germaniei naziste, în 1945. În Rusia parada este privită şi respectată cu sfinţenie.

Potrivit analistului politic Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța, Putin va amâna, totuși, Parada militară de la 9 mai a.c. Mai multe organizații de veterani din Federația Rusă (printre care Asociația rusească a eroilor, Organizația civică pan-rusească a veteranilor, Organizația civică pan-rusească a veteranilor Forțelor Armate) s-au adresat președintelui rus Vladimir Putin cu solicitarea de amânare a desfășurării Paradei militare.

Veteranii ruși de război i-au cerut președintelui rus să amâne desfășurarea acestei parade pentru o dată mai sigură din punctul de vedere al securității colective, în contextul pandemiei Covid-19. Aceștia au apreciat că derularea Paradei la termenul și în formatul planificat ar reprezenta o amenințare la adresa sănătății participanților. Propunerea de amânare pentru o dată mai sigură este argumentată cu faptul că este nevoie ca Parada „să nu reprezinte o amenințare, ci un prilej de cinstire reală a păcii în condiții de securitate pentru toți participanții”.

Semnatarii scrisorii apreciază că o decizie a președintelui rus privind amânarea derulării acestei Parade militare ar reprezenta „un semn de respect pentru veterani”.

Deocamdată, Administrația prezidențială rusă a cerut Guvernului Federației Ruse, printr-o scrisoare datată 27 martie a.c., să amâne transmiterea de invitații către persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani (inclusiv către veterani).

În opinia analistului politic, scrisoarea comună a celor trei organizații de veterani îi conferă președintelui rus pretextul ideal pentru a amâna Parada militară de la 9 mai fără pierderi electorale colaterale, respectiv fără a fi tratat drept lipsit de curaj de către electoratul său dur (nostalgic-imperialist) din Rusia.

În aceste condiții, este foarte probabil ca Vladimir Putin să dispună, în următoarele zile, amânarea desfășurării Paradei militare de la 9 mai a.c., din Piața Roșie.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 589


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți