Opinie
Redactor: Marin Gherman
21 aprilie 2020

Parada militară de 9 mai ca fenomen geopolitic: 15.000 de soldaţi ruşi plasaţi în carantină

Parada militară de 9 mai ca fenomen geopolitic: 15.000 de soldaţi ruşi plasaţi în carantină
21 aprilie 2020

Parada militară de 9 mai ca fenomen geopolitic: 15.000 de soldaţi ruşi plasaţi în carantină

Aproximativ 15.000 de militari ruşi vor sta în autoizolare, după ce unii dintre ei au fost confirmaţi pozitiv la coronavirus. Vladimir Putin a anunțat, încă de săptămâna trecută, că tradiţionala paradă de 9 mai este amânată, însă aceasta va exista în 2020 ca fenomen geopolitic cu posibilitatea de a fi organizată în iunie sau septembrie.

Mii de soldaţi au primit ordin să stea în carantină, în Rusia, după ce mai mulţi au fost depistaţi cu noul coronavirus. Potrivit Moscow Times și Mediafax, în jur de 40 de militari au fost testaţi pozitiv, iar peste 100 sunt ţinuţi sub observaţie. Ministerul rus al Apărării a confirmat că a plasat trupele în autoizolare, dar neagă că militarii bolnavi ar fi participat la repetiţii.

Merită menționat faptul că Moscova a renunțat la Parada de 9 mai anume din motivul pandemiei COVID-19, care se pare că ieșit de sub control, cu toate că Putin a tot încercat să ascundă acest lucru.

Pe fondalul carantinei Moscova nu a fost încrezută în faptul că parada de Ziua Victoriei va avea efectele geopolitice așteptate și nici nu va produce efecte electorale. Pentru a nu destabiliza cumva echilibrul geopolitic intern, Putin a luat decizia să nu mai organizeze parada în contextul referendumului anunțat privind introducerea unor amendamente în Constituție.

Până la pandemie, Moscova vedea  în parada de 9 mai un joc geopolitic perfect, care ar fi determinat o victorie simbolică în spațiul media internațional și în cel electoral intern. În contextul COVID-19 s-a mizat pe un alt scenariu, care la fel a eșuat – 9 mai era prezentat ca o victorie dublă: asupra comunității internaționale, ai căror reprezentanți erau invitați la eveniment (ce-i drept nici prezența lui Lukașneko nu este o contantă), dar și asupra coronavirusului. În acest mod, pandemia de parcă ocolea Rusia. Dar nu a fost să fie…

Analiștii politici din Ucraina susțin că pandemia COVID-19 a devenit prea mare în Rusia, ceea ce blocat inițiativele de a organiza parada. Mai mult decât atât, Moscova a investit mut până acum, din punct de vedere financiar, mediatic, diplomatic și geopolitic în promovarea paradei și a rolului său geo-diplomatic. Kremlinul a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a promova „discuțiile despre victorie” nu numai în Rusia, ci și în întreaga lume. Se pare că aceste resurse au fost irosite fără mari beneficii.

Ce-i drept, până la anularea paradei de 9 mai veteranii ruși de război i-au cerut președintelui să amâne desfășurarea acestei parade pentru o dată mai sigură din punctul de vedere al securității colective, în contextul pandemiei Covid-19. Aceștia au apreciat că derularea Paradei la termenul și în formatul planificat ar reprezenta o amenințare la adresa sănătății participanților.

Semnatarii scrisorii au apreciat că o decizie a președintelui rus privind amânarea derulării acestei Parade militare ar reprezenta „un semn de respect pentru veterani” – un prilej media necesar Moscovei pentru a legitima decizia luată recent de anulare a paradei.

Jurnaliștii ruși informează că până în prezent, autoritățile Federației Ruse își propun să desfășoare parada pe 24 iunie (parada soldaților Armatei Roșii la Moscova consacrată victoriei URSS asupra Germaniei), sau 3 septembrie (victoria URSS asupra Japoniei).

Data probabilă a paradei din 3 septembrie este, de fapt, indicată de parlamentarii ruși care au modificat recent prin lege data încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, din 2 septembrie în 3 septembrie. Pe 14 aprilie, Duma de Stat a adoptat o lege pentru a corecta Ziua sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. În acest caz este dificil să ne imaginăm că premierul japonez Shinzo Abe, invitat la parada din 9 mai la Moscova, va ajunge pe 3 septembrie, unde va sărbători predarea Japoniei și ocuparea unor teritorii de către Uniunea Sovietică!

Ecuații geopolitice dificile la Moscova, care se complică prin faptul că 3 septembrie este ziua amintirii tragediei din Beslan, când trupele speciale ruse au luat cu asalt şcoala de la Beslan în 2004. Au fost omorâți 334 de oameni, inclusiv 318 ostatici, dintre care 186 de copii. Amânarea paradei pentru 3 septembrie ar putea umbri evenimentul de comemorare a tragediei din Beslan și a-l elimina treptat din mentalul colectiv. Or, mulți ruși consideră tragedia de la Beslan un eșec al Moscovei.

În același timp, vorbind despre victoria în cel al Doilea Război Mondial, presa rusă încearcă să elimine țările europene și Statele Unite din relatările despre victorie. Un singur stat învingător – URSS, iar unicul stat care poartă în continuare meritul istoric este Rusia, potrivit presei de la Moscova, care formează cultul Zilei Victoriei cu speranța că acesta încă poate fi reanimat și consolidat prin extrapolarea asupra realității politice moderne.  

Așadar, parada de 9 mai de la Moscova a fost anulată, însă această paradă continuă să fie un subiect geopolitic, prins în nemiloasa menghină a pandemiei de coronavirus și procesele electorale din Rusia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 784


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți