Opinie
21 septembrie 2020

Parlamentarul român Constantin Codreanu: „Susțin demersul românilor din Ucraina privind înființarea Consulatului General al României la Ismail”

Parlamentarul român Constantin Codreanu: „Susțin demersul românilor din Ucraina privind înființarea Consulatului General al României la Ismail”
21 septembrie 2020

Parlamentarul român Constantin Codreanu: „Susțin demersul românilor din Ucraina privind înființarea Consulatului General al României la Ismail”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Lucian Aurescu, o întrebare parlamentară în care readuce în dezbatere scrisoarea deschisă pe care mai multe societăți național-culturale românești din sudul istoric al Basarabiei (regiunea Odesa din Ucraina) au trimis-o recent atât Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, cât și Ministerului Afacerilor Externe al României, având ca obiect înființarea unui Consulat General al României la Ismail.

Codreanu evidențiază necesitatea prezenței consulare la Ismail, reamintind, în aceste circumstanțe, de situația etnicilor români din statul ucrainean: „Demersul românilor noștri din Ucraina cu privire la înființarea unui Consulat General al României la Ismail este unul perfect întemeiat. Mai ales într-un context vitreg în care procesul de ucrainizare forțată a comunității românești continuă nestingherit”.

Parlamentarul invocă, drept argument, inclusiv principiul reciprocității în relațiile diplomatice, exprimând profund regret în legătură cu faptul că nu se reușește a utiliza acest principiu ca element de referință cu Ucraina: „Așa cum este cazul și acum: dacă Ucraina poate deschide un consulat la Sighetul Marmaţiei, noi de ce nu putem să deschidem un consulat la Ismail?”.

Deputatul declară că pe parcursul sutelor de vizite efectuate în Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova, s-a familiarizat, direct de la sursă, cu problema majoră întâmpinată de reprezentanțele diplomatice românești în activitatea de zi cu zi după decizia populistă din 2016: „Prin urmare, sunt perfect conștient de constrângerile financiare (cu repercusiuni în domeniul resurselor umane) care există la nivel de MAE”.

Constantin Codreanu reamintește de faptul că, pe lângă Articolul VII din Constituție, prin care România s-a obligat ca stat să sprijine românii din afara țării, există și acte normative în vigoare care nu sunt implementate. Deputatul face referire în particular la Hotărârea de Guvern nr. 492/2004 care vizează înființarea unor Institute Culturale Române în comunitățile de români din Diaspora, comunitățile istorice și R. Moldova: „Un motiv în plus pentru deschiderea Consulatului General al României la Ismail”.

 „Scrisoarea mediului asociativ românesc din Ucraina, semnată de Zinaida PINTEAC, Președinte al Filialei raionale Sărata a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU), Mihail MECINEANU, Președinte al Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa, Nicolae MOȘU, Președinte al Asociației Național-Culturale „VALUL LUI TRAIAN” a Românilor din raionul Tatarbunar, Petru ȘCHIOPU, Președinte a Filialei regionale Odesa a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU), Anatol POPESCU, Preşedinte fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa, expune cu acuratețe argumentele pentru deschiderea reprezentanței diplomatice la Ismail”, afirmă Codreanu.

Printre motivele esențiale redate în scrisoare se regăsește problema distanței semnificative dintre actualul Consulat de la Odesa şi „zona compact populată de cetăţeni ai Ucrainei vorbitori de limbă română din Sudul Basarabiei”. Pe baza criteriului distanței considerabile a fost deschis, de exemplu, Consulatul României de la Slatina în regiunea Transcarpatia.   

Deputatul Constantin Codreanu speră ca MAE să țină cont de argumente și să ia decizia potrivită în acest sens.

 

Textul integral al întrebării parlamentare:

ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ

Adresată: Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Constantin CODREANU, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Obiectul interpelării: Înființarea Consulatului General al României la Ismail.

Stimate domnule ministru,

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților a primit textul Scrisorii deschise pe care mai multe societăți național-culturale românești din sudul istoric al Basarabiei (regiunea Odesa din Ucraina) au adresat-o recent atât Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, cât și Ministerului Afacerilor Externe al României, având ca obiect înființarea unui Consulat General al României la Ismail. Scrisoarea deschisă s-a bucurat de o largă mediatizare în presa din România* și Ucraina**.

În Scrisoarea deschisă, redactată în limbile română și ucraineană, se spune între altele, în partea referitoare la Ministerul Afacerilor Externe al României:

„Solicităm Ministerului Afacerilor Externe din România:

Să iniţieze procedura de deschidere a unui Consulat al României în oraşul Ismail din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, în reciprocitate la intenţiile de deschidere de către Ucraina a unui Consulat la Sighetul Marmaţiei.

În sprijinul acestui deziderat în primul rând am dori să anticipăm posibilul contraargument, conform căruia în regiunea Odesa deja activează Consulatul General al României de la Odesa. Problema constă în distanţa considerabilă dintre locaţia consulatului şi zona compact populată de cetăţeni ai Ucrainei vorbitori de limbă română din Sudul Basarabiei, mai exact în raioanele Reni, Ismail şi Chilia, limitrofe judeţului Tulcea pe Dunăre şi braţul Chilia al fluviului. În comparaţie cu Consulatele României din Cernăuţi şi Slatina, situate în preajma, sau în „interiorul” zonelor cu populaţie majoritară românească şi în imediata apropiere de frontiera cu România, cel de la Odesa se află la o distanţă considerabilă, din ambele puncte de vedere.

Amintim că unul dintre argumentele principale pentru deschiderea Consulatului României de la Slatina, din regiunea Transcarpatică a fost distanţa considerabilă de aproximativ 250 kilometri dintre centrul comunităţii româneşti din Maramureşul Istoric (din dreapta Tisei) şi Cernăuţi, oraş în care din anul 1998, la fel, a fost deschis un Consulat General al României.

În fapt, de la Ismail avem o distanţă de 257 km până la centrul regional Odesa, pe teritoriul Ucrainei, tranzitând oraşul Bilhorod-Dnistrovskiy şi staţiunea balneară Zatoka. Tranzitând Republica Moldova pe la Palanca de la Ismail la Odesa parcurgem 238 km. În ce priveşte accesul etnicilor români la serviciile consulare - distanţa de la cea mai îndepărtată localitate cu populaţie majoritară românească - satul Frecăţei/Lymanske din raionul Reni, până la centrul regional Odesa, este de tocmai 317 km (în versiunea cea mai scurtă, pe la Palanca, tranzitând R. Moldova). 

Având în vedere, că peste 3/4 din populaţia românofonă din Sudul Basarabiei (peste 60.000 din aproximativ 80.000 de cetăţeni, vorbitori de limbă română) locuieşte în cele 3 raioane - Reni, Ismail şi Chilia, limitrofe judeţului Tulcea din România, necesitatea deschiderii unui consulat al României la Ismail este tot mai evidentă. După cum bine cunoaşteţi, cu o populaţie actuală de peste 70.000 de locuitori, oraşul Ismail este port la Dunăre şi fostă reşedinţă a judeţului omonim în perioadele administraţiei româneşti în Sudul Basarabiei în anii 1856-1878 şi respectiv 1918-1940, precum şi a regiunii Ismail din componenţa RSS Ucrainene între anii 1940-1954. Este, de altfel, şi cel mai important centru economic, cultural şi universitar din Sudul Basarabiei. Pentru perioada modernă, de independenţă a Ucrainei, Consulatul României ar fi prima reprezentanţă diplomatică străină acreditată şi deschisă în oraşul Ismail, iar deschiderea Consulatului va da un imbold important vieţii culturale şi educaţionale a comunităţii istorice româneşti din regiune.

La toate argumentele menţionate mai sus putem adăuga şi deschiderea recentă, la doar 45 km distanţă de Ismail, a trecerii cu bacul/feribotul la Cartal (Orlivka) - Isaccea, care doar va intensifica circulaţia transfrontalieră a persoanelor şi mărfurilor între regiunile Dobrogea şi Sudul Basarabiei în anii următori, iar de serviciile Consulatului se vor putea folosi cetăţenii români aflaţi în această regiune”. 

Totodată, în partea referitoare la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, semnatarii Scrisorii deschise susțin între altele:

„Concomitent, solicităm Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina:

Să înlesnească şi să sprijine, de comun acord cu partea română, procedura de deschidere a unui Consulat al României în oraşul Ismail din regiunea Odesa, în reciprocitate la intenţiile de deschidere a Consulatului Ucrainei la Sighetul Marmaţiei”.

Așa cum se cunoaște, Bugeacul, adică Sudul Basarabiei istorice (fostele judeţe interbelice Ismail, Cetatea Albă şi părţi ale judeţelor Cahul şi Tighina) are o suprafaţă de 13 106 kilometri pătraţi între faţada basarabeană a Mării Negre şi fluviile Dunărea şi Nistru. Populaţia din această regiune istorică a Basarabiei reprezintă, potrivit datelor ultimului recensământ general al populaţiei din Ucraina, un total de 481 014 locuitori grupaţi în 176 de primării organizate, la rândul lor, până de curând, în 9 raioane: Arciz, Bolgrad, Cetatea Albă, Chilia, Ismail, Reni, Sărata, Tarutin şi Tatarbunar. Până în anul 1954 localitățile din Sudul Basarabiei au fost organizate în regiunea Ismail. La 15 februarie 1954, printr-un Decret al Sovietului Suprem al URSS, regiunea Ismail a fost desființată, iar teritoriul ei a fost anexat regiunii Odesa.***

Principalele comunități etnice din Sudul Basarabiei sunt reprezentate de bulgari, români, ucraineni, ruși lipoveni și găgăuzi. Există și comunități mai mici de albanezi, greci, țigani și evrei. Niciuna dintre comunitățile etnice nu deține majoritatea în această regiune, ai cărei locuitori se remarcă prin cel mai ridicat nivel de toleranță etnică în Ucraina de astăzi. În cuprinsul fostei regiuni Ismail, populația românească deține o pondere de 18%. Vechea comunitate numeroasă a nemților basarabeni a fost aproape integral evacuată în Germania conform înțelegerilor sovieto-germane.

Având în vedere cele expuse mai sus și găsind perfect îndreptățite cererile formulate în Scrisoarea deschisă pe care v-au adresat-o reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei istorice (regiunea Odesa), vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe al României privind înființarea unui Consulat General al României la Ismail cerut cu tărie de către mediul asociativ românesc din sudul Basarabiei istorice 

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră, în scris, Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În atenţia: Deputat Constantin Codreanu, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1143


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți