Opinie
27 octombrie 2020

Politolog: Participarea scăzută la alegerile locale din Transcarpatia este un fenomen tipic

Politolog: Participarea scăzută la alegerile locale din Transcarpatia este un fenomen tipic

CEC a publicat indicatorii intermediari ai participării alegătorilor la scrutinul de duminică. Nivelul de participare la alegeri în Transcarpatia a fost de circa 41, 25% conform datelor date publicității de Comisiile Electorale Teritoriale (64 în regiune). Astfel, la scrutin au participat  319.306 persoane cu drept de vot. Conform opiniei politologului Mihaylo Șelemba,  un nivel atât de scăzut al  participării alegătorilor la secțiile de vot se explică în primul  rând prin pandemia de Covid-19.

Mulți muncitori sezonieri  nu s-au întors de peste hotare pentru a vota  din motivele restricțiilor impuse de țările unde se află și nedorința de a pierde locul de muncă. În defavoarea  participării la vot au fost de asemenea cozile imense de la punctele de control și trecere a frontierei, necesitatea de a face testele PCR.

În ceea ce privește localitățile românești din Transcarpatia,  la  scrutin au participat 5089 de alegători. Din cei  5 pretendenți la postul de președinte al Comunității teritoriale Slatina  au candidat  5  optanți.

Cu 1874 de voturi  alegerile au foct câștigate de Vasile Iovdi, ex-președintele Administrației raionale Teceu (Teaciv), ex-primarul  celei mai mari localități românești Apșa de Jos. Prezența scăzută a  românilor la urnele de vot se explică prin faptul, că mulți  dintre ei sunt plecați  la munci sezoniere  în Europa și nu numai. Un mare procent din poplație sunt adepții unei confesiuni religioase, ce nu permite  participarea la alegeri și la orice  alte manifestări organizate de stat.   

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 309


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți