Opinie
Redactor: Dorina Popescu
28 octombrie 2020

Potențial în școlile românești din Ucraina – există. Determinare profesorală – de-ar fi!

Potențial în școlile românești din Ucraina – există. Determinare profesorală – de-ar fi!

Ca într-un pliseu de evantai încerc să-mi adun și să-mi îmblânzesc stolurile de idei. Astăzi a picat prima brumă, iar curierul mi-a lăsat în poală toate ceaiurile pe care le-am găsit la reducere. Mâine ajung și cărțile... Și, presimt, o să cam trebuiască să dau cu explicații în fața propriei conștiințe. Dar până mâine – e încă azi și dacă e să mă las dusă de valul expresiilor șic aș scrie: Liliana Gudan – o Tânără Doamnă, absolut compatibilă cu o Splendidă Toamnă, profesoară de Biologie și diriginta Clasei a X-a la Școala românească din Dranița... Ea este următorul personaj din Poveștile despre Eroi.

Un Biolog desăvârșit prin vocație și pasiune; acum vreo 15 ani captiva privirile cu o vastă Colecție de fluturi carpatini. Pe vremuri nu prea știam multe despre această specie de insecte – așa că, în fața Galeriei cu pricina, gazetarul din mine s-a preocupat mai mult de număratul acelor de siguranță care fixau coloane perfecte de aripi mici și aripi mari. Cu regret descopăr că acea Colecție nu s-a mai păstrat, iar creatoarea ei s-a lansat în alte proiecte, pornind mereu de la capăt și ajungând neapărat la sfârșitul acestota, conștientizând că învingătorii sunt cei care măcar o dată în viață au stat față în față cu rafalele de vânt pentru a le înfrunta. Patru ani, aproape zilnic, câte 15 kilometri dus și 15 întors, făcând naveta de la Dranița spre școala din Nesvoia (locul de muncă de pe timpuri), când cu o bicicletă, când bucuroasă de miracolul unui transport în comun... Ea mai ține minte (dureros și acum) când la facultate, într-o grupă de ucraineni, era ținta predilectă a glumelor lipsite de bun simț – numai pentru că era româncă; apropo: o româncă ce a marcat perioada studenției cu excelență. Tot Ea detestă tiparele, standardele, acele limite din care lumea măruntă recomandă să nu ieși, să nu deranjezi, să nu riști. Cu abilitățile lui Miciurin, într-o climă prielnică în mare parte pentru cartofi și floarea-soarelui, Ea a uimit cu roada exotică: rodii și arahide la Mal de Prut, dar și cu multe alte specii de flori a căror aclimatizare doar încăpăținarea Lilianei a făcut-o posibilă. Precum tot Ea a făcut posibilă si prezența unei eleve din propria clasă la un Concurs de Cercetare Științifică susținut la Kiev. Victoria autentică însă Ea o consideră relația cu clasa asupra căreia veghează, iar secretul acestei reușite ni-l împărtășește cu toată deschiderea:

Dirigenția merge cu precizia ceasului elvețian numai dacă aplici cu promptitudine tactul pedagogic. Și în viață, și în activitate, principiile fac diferența. Am ca regulă de bază stabilirea și atingerea obiectivelor. Elevii sunt precum Morile de Vânt. Responsabilitatea pentru mersul bun al acestora – ne aparține nouă, cadrelor didactice. Cercetat și confirmat: nu există elevi lipsiți de potențial, ci doar profesori fără determinare! Acest lucru îl învăț aproape zilnic de la clasa la care sunt dirigintă. O clasă cu personalitate. Incomparabilă celorlalte din toate punctele de vedere. Ușor rebelă, dar olimpică la coagularea de echipă și la idealul de A NU LĂSA NICIODATĂ PE NIMENI ÎN URMĂ! Este o clasă cu grai românesc într-o școală cu predare bilingvă. O clasă cu idei și drag de expediții. Cu tineri alături de care descopăr viziunea generației lor, visele lor. Știu – și sunt mândră – că Școala îi formează conform Codului bunelor maniere. Că sunt deja pregătiți pentru orice dezbatere în care să-și poată susține punctul forte. Că sunt așa cum i-am visat. Cum i-am creat. Am toate motivele să susțin că aici, la Școala din Dranița, performanța atinge apogeul – argument care revine și revine precum un bumerang cu acel scor înalt înregistrat de către elevi la concursurile școlare. Este locul în care A FACE CARTE nu se rezumă decât la VERB. După absolvirea Școlii, elevii mei vor cuceri Lumea prin bunătate și credință. Indiscutabil vor purta costume, vor avea semnătura din litere latine și cu siguranță vor lăsa loc de Bună Ziua. Ce vor mai avea ei în comun va fi acea Carte de Vizită cu mențiunea de absolvire a Școlii din Dranița, care ii va face remarcați și remarcabili pretutindeni. Nu tolerez replica: Vai de tânăra generație! Agreez opusul: Ferice de această generație!

Acest monolog vreau să cred că este monologul fiecărui Profesor Etnic Român din Ucraina. Bine punctat: potențial există – determinare de-o fi! Determinare neciobită, care să revigoreze zi de zi, pe întreg traseul școlar. Determinare de profesor ieșit din Cancelarie, cu un Catalog la braț și cu acea convingere că vrea și poate acționa asupra formării elevilor și asupra mersului bun al Morilor de Vânt din interiorul fericitei generații de astăzi.

Eu am avut un asemenea Diriginte. Și-i datorez tot ceea ce sunt.    

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress din Cernăuți


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 531


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți