Opinie
27 septembrie 2020

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova: Vasile Tărâțeanu - scriitor cu o valoroasă creație poetică și publicistică, un exemplu moral și civic

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova: Vasile Tărâțeanu - scriitor cu o valoroasă creație poetică și publicistică,  un exemplu moral și civic
27 septembrie 2020

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova: Vasile Tărâțeanu - scriitor cu o valoroasă creație poetică și publicistică, un exemplu moral și civic

Agenția BucPress din Cernăuți a primit pe poșta electronică a redacției un mesaj omagial din partea Uniunii Scriitorilor din R. Moldova cu prilejul împlinii vârstei de 75 de ani de către poetul Vasile Tărâțeanu din Cernăuți. Îl publicăm în continuare:

Mult stimate coleg și prieten Vasile Tărâțeanu,

iată că au trecut mai multe decenii din ziua când, adunați sub flamura poeziei și a prieteniei literare la Sinăuții tăi de baștină, noi, prietenii și comilitonii din plutonul bucovinean, asistați de mentorul Vasile Levițchi, te-am îmbrățișat frățește sub zodia celor 30 de ani. De atunci, în trunchiul copacilor din pădurea de la marginea satului au crescut zeci de inele, iar biografia ta a înregistrat cam tot atâtea cărți de poezie și publicistică.

Astăzi, la aniversarea celor 75 de ani de viață, numele tău consacră atât un scriitor cu o valoroasă creație poetică și publicistică, cât și un exemplu moral și civic aflat cu o credință nestrămutată în slujba idealului național.

Poet, publicist, redactor fondator al ziarelor „Plai bucovinean”, „Arcașul”, „Curierul de Cernăuți”, timp de aproape patru decenii ești unul dintre cei care, în condiții vitrege, au menținut spiritul românesc în Nordul înstrăinat al Bucovinei. Existența ta în lumea spirituală românească a Cernăuțiului a constituit întotdeauna un adevărat „factor reactiv”, benefic și catalizator.

Poezia ta, adunată în cărți binecunoscute, precum Linia vieții (1988), Teama de înstrăinare (1990), Litanii din Țara de Sus (1995) Și ne izbăvește pre noi (1999), Pământ în retragere (1999), Dinafară (2003) ș.a., concepută și ca o formă de rezistență într-o realitate ostilă și agresivă, a cunoscut de-a lungul timpului o evoluție consecventă, cu deschideri spre tradiție, dar și spre orizonturile poetice înnoitoare, moderne și postmoderne.

Iar din lupta ta neobosită pentru drepturile românilor din Bucovina s-au născut mai multe cărți de publicistică, între care Iluzii și lanțuri (Craiova, 2001) – o tulburătoare cronică a rezistenței românești în fața deznaționalizării, un teribil document al abandonării de către Patria istorică a fiilor ei în angrenajele terifiante ale geopoliticii actuale.

Astăzi, la acest prag de vârstă și de creație, constatăm încă o dată că scrisul tău îți exprimă și îți redimensionează faptele civice, iar faptele pe care le-ai semănat și continui să le sameni din abundență și cu necesitate în spațiul spiritual bucovinean îți decodifică și îți potențează cărțile.

Ziua de 27 septembrie constituie un fericit prilej de a-ți adresa cele mai alese urări de sănătate, întreaga stimă și apreciere pentru realizările literare obținute pe parcursul a mai bine de jumătate de veac de muncă și perseverență, cât și pentru poziția ta de lider de opinie al românilor bucovineni.

Dumnezeu să te binecuvânteze şi să ne trăiești mulţi ani fericiţi!

Cu aleasă prețuire,

Arcadie SUCEVEANU, preşedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1208


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți